Depresyon ve besin arasýnda pozitif bir iliþki var. Beyin en büyük enerjiyi duygularý yönetmek için harcýyor. Mutsuzluðun temelinde çoðu zaman yanlýþ ve yetersiz beslenme faktörü öne çýkýyor.
Bedenin bütün kaslarýný ve organlarýný idare eden beyin enerjinin çoðunu duygu, düþünce ve davranýþ için kullanýr. Bu enerjiyi de sadece þekerden elde ediyor. Beynin düzgün çalýþmasý ile þekerin kandaki oraný ve metabolizma arasýndagüçlü bir iliþki var. Haliyle beslenme tarzýmýz beynimizi dolayýsýyla duygu ve düþüncelerimizi çokça ilgilendiriyor.
Ýþlenmiþ gýdalar depresyon tetikçisi
Beslenme ve ruh hali iliþkisini mercek altýna alan araþtýrmalar un, niþasta gibi iþlenmiþ gýdalarýn depresyona girme riskinin arttýðýný ortaya koyuyor. Buna karþýn bol sebze, meyve ve balýk tüketmenin ise depresyona girme riskini düþürdüðünü bildiriyor. Bu konudaki en çarpýcý araþtýrma ise Ýngiltere’nin baþkenti Londra’daki College Üniversitesi’nden geldi. Ýngiliz bilim adamlarý araþtýrmada 3 bin 500 kamu görevlisinin beslenme verileriyle beþ yýl sonraki depresyon oranlarýný karþýlaþtýrdý. Araþtýrmada farklý diyet uygulanan iki gruptaki deneklerin yaþlarý, cinsiyetleri, eðitim ve sosyo ekonomik durumlarý, fiziksel aktivite düzeyleri, sigara alýþkanlýklarý ve kronik hastalýklarý da göz önüne alýndý.
Ýnsülin öfke patlamasý yaratýyor
Sonuçta iþlenmemiþ gýda tüketenlerin daha az tüketenlere göre depresyona girme riskinin yüzde 26 daha az olduðu tespit edildi. Aþýrý iþlenmiþ gýda tüketenlerde depresyona girme riski ise yüzde 58 olarak belirlendi.
Unlu ve niþastalý gýdalarýn, saðlýksýz yaðlarýn metabolizmayý olumsuz yönde etkileyerek depresyon baþta olmak üzere ruhsal bozukluklarýn riskini artýrdýðý bilimsel bir gerçektir. Bu tür gýdalar insülin ve kortizol gibi hormonlarýn gereksiz yere artmasýna ve beyin metabolizmasýnýn bozulmasýna zemin hazýrlýyor. Ýnsülindeki artýþ huzursuzluk, sinirlilik, öfke patlamalarý ve uykusuzluða sebep oluyor. Kortizol ise su ve tuz tutulumunu artýrarak bedensel stresi artýrýyor ve direk olarak depresyonu tetikliyor.
Ruhsal saðlýk için beslenme önerileri
-Unlu ve niþastalý gýdalardan uzak kalýn. Karbonhidrat ihtiyacýný bulgur, buðday, iþlenmemiþ badem, ceviz, kuru üzüm gibi glisemik indeksi düþük gýdalardan karþýlamak gerekir.
-Tuzu kararýnca kullanýn
-Protein alacaðýz, ama kararýnda
-Daha çok zeytinyaðý ve tereyaðýný tercih etmeli
-Sabah kahvaltýsýný mutlak surette ve güçlüce yapmak gerekir. Kahvaltýda ekmek yerine yumurta, peynir, süt, yeþillik tarzý besinlere yönelmeli
-D vitamini hep ihlal edilen bir vitamindir. Mutlaka seviyesine baktýrmalý ve eksiklik varsa giderilmeli
-Omega-3 takviyesi mutlaka yapýlmalý
-Bol su alýnmalý
-Her gün 20-25 dakika yürümek mutluluk hormonu salgýlanmasýna neden oluyor.