Eþlerin evlilik süresince birliðin mutluluðunu saðlamak, çocuklarýn bakýmýný, eðitimini ve gözetimini beraberce özen göstererek yerine getirmek, birlikte yaþamak, birbirlerine sadýk kalmak ve birliðin giderlerine güçleri oranýnda emek ve malvarlýklarý ile katýlma yükümlülükleri bulunmaktadýr. Evlilik birliði boþanma halinde sona ermektedir. Bu birliðin sona ermesi durumunda eþlerin ve çocuklarýn maðduriyetlerini önlemek amacýyla nafaka verilmesi kararlaþtýrýlabilmektedir.
Ücretin gerçek usulde vergilendirilmesinde asgari geçim indirimi uygulanmaktadýr. Asgari geçim indirimi çalýþanlarýn ücretlerinin vergi tutarlarýndan direk bir indirim saðladýðýndan, net ücreti arttýrmaktadýr. Asgari geçim indirimi; asgari ücretin yýllýk bürüt tutarýnýn; mükellefin kendisi için yüzde 50’si, çalýþmayan ve herhangi bir geliri olmayan eþi için yüzde 10’u, çocuklarýn her biri için ayrý ayrý olmak üzere; ilk iki çocuk için yüzde 7.5 diðer çocuklar için yüzde 5’idir.
Asgari geçim indiriminin uygulanmasýnda çocuk tabiri, mükellefle birlikte oturan veya mükellef tarafýndan bakýlan 18 yaþýný veya tahsilde olup 25 yaþýný doldurmamýþ çocuklarý, eþ tabiri ise, aralarýnda yasal evlilik baðý bulunan kiþileri ifade etmektedir. Eþlerden her ikisinin de ücretli olmasý halinde çocuklar yalnýzca sosyal güvenlik yönünden tabi olduklarý eþin bildirimine dahil edilecektir.
Ýndirim tutarýnýn tespitinde mükellefin, gelirin elde edildiði tarihteki medeni hali ve aile durumu esas alýnýr. Ýndirim, ücret geliri elde edilen aile fertlerinden her biri için ayrý ayrý, çocuklar için eþlerden yalnýzca birisinin gelirine uygulanýr. Boþananlar için indirim tutarýnýn hesabýna, nafakasýný saðladýklarý çocuk sayýsý dikkate alýnýr.
Her ikisi de gerçek ücretli ve boþanmýþ olan eþlerden çocuklarý için asgari geçim indiriminin nafaka veren eþin ücretine uygulanmasý gerekmektedir, Ancak nafaka veren babanýn çocuklarý için asgari geçim indiriminden yararlanmamasý halinde, çocuðun anne velayeti altýnda olup bakmakta olduðu ve sosyal güvenlik yönünden anneye tabi olan çocuklar için asgari geçim indiriminden faydalanýlmasý mümkündür.
Memur zamlarý belli oldu
Toplu sözleþme uyarýnca memur ve emeklilere 2016 yýlý birinci altý ay için yüzde 6, ikinci altý ay için yüzde 5 zam yapýlacak, ayrýca enflasyon farký doðarsa fark tutar da maaþlara yansýtýlacaktýr. 2017 yýlý birinci altý ay için yüzde 3, ikinci altý ay için yüzde 4 zam yapýlacak, ayný þekilde enflasyon farký doðarsa fark tutar aynen yansýtýlacaktýr.
2016 yýlý ilk altý ay için, Sözleþmeli Personel Çalýþtýrýlmasýna Ýliþkin Esaslarýn 3 üncü maddesinin ikinci fýkrasýnda yer alan ücret tavaný ise ilk altý ay için 4.297,54 TL, ikinci altý ay için 4.512,42 TL olarak belirlendi.
Toplu sözleþme ile ayrýca devlet memurlarýmýz için çok sayýda yeni kazaným edinilmiþ olmasý da sevindiricidir.
Memurlarýmýza tanýna yeni haklar konusunu da bir baþka yazýmýzda ele alacaðýz.
SGK primleri iade edilir mi?
Okurumuz T.Y. “Eþimden boþandým, annem ve babamdan emekli maaþý almaktayým. Daha önce çalýþtýðým yerden ayrýldým ve çalýþmýyorum. 1962 doðumluyum 1980 SGK baþlangýcým SGK’ya yatýrýlmýþ 3600 pirim gün sayým bulunmaktadýr. SGK’dan yatýrýlmýþ olan bu prim ödemelerini SGK’dan iade alabilir miyim? Eðer alamazsam 3600 gün üzerinden emekli olabilir miyim? Emekli olursam yetim aylýðým kesilir mi?”
SGK tarafýndan sigortalý olarak gösterildikleri dönemde adlarýna yatýrýlan primlerin toptan ödeme þeklinde sigortalýya verilmesi 5510 sayýlý Kanun gereðince mümkündür.
Ancak, sigortalýnýn emeklilik için doldurmasý gereken yaþa gelindiðinde (08.09.1981 tarihinden önce sigortalýlýklarý baþlayan kadýnlar için bu yaþ 50’dir) emeklilik için yeterli olan hizmet ve gün þartýnýn saðlanmamýþ olmasý koþuluyla toptan ödeme yapýlabilmektedir. Dolayýsýyla 50 yaþýný tamamladýðý için prim günü 3.600 günden az olsa idi adýna yatýrýlan primleri toptan ödeme olarak alabilecekti.
Okurumuzun sorusunda 1980 yýlýnda sigortalýlýðýnýn baþladýðý ve 3.600 prim ödeme gün sayýsýnýn olduðu belirtiliyor. 50 yaþýný doldurduðu için talep etmesi halinde SSK (4/a) statüsünden yaþlýlýk aylýðý baðlanacaktýr. Bu nedenle toptan ödeme alma hakký olmayacaktýr.
Kendi çalýþmasýndan dolayý aylýk baðlandýðýnda anne ve babasýndan aldýðý yetim aylýðý SSK ve Bað-Kur statüsünde ise her iki maaþ kesilecektir. Ancak, anne ve babadan aldýðý yetim aylýðýnýn biri emekli sandýðý statüsünde ise emekli olursa diðer statüdeki (SSK veya Bað-Kur) maaþ kesilecek ancak emekli sandýðý statüsündeki maaþý almaya devam edebilecek.