Ali Koç, cuma akþamý Mehmet Akif Ersoy'un programýna katýlarak Riyad Skandalý hakkýnda açýklamalarda bulundu. Aslýnda ben Mehmet Akif Ersoy'un Aziz Yýldýrým ile yapacaðý programa saatler kala hastalandýðý gibi hastalanacaðýný, kanalda da baþka bir moderatör bulunmadýðýndan (!) programýn erteleneceðini düþünüyordum. Bu sefer öyle olmadý. Üstelik programý yapanlarýn hakkýný verelim, Ali Koç'a sorulan her soruya, Ali Koç'un vereceði cevabýn belgesini de görsel ve KJ olarak önceden hazýrlamýþlardý. Allah herkese böyle iyi hazýrlanmýþ bir program nasip etsin. Ali Koç seçildiði ilk günden beri ayný þeyleri düþünüyorum. Ali Koç, program ne kadar iyi hazýrlanmýþ olursa olsun, akýþ içinde gereksiz yere çok çok uzun konuþuyor ve kendisini zora sokacak þeyler söylüyor. Cuma akþamý da aynen öyle oldu.
Öncelikle 2012'de Fenerbahçe Yönetim Kurulundan ayýrýlýrken "Benim þahsi sevdamýn aileme bir zarar getirmemesi lazým. Bu süreçten sonra ürktüm. Benim de gözümün üstünde kaþým var" diyen Ali Koç, bu noktadan, "Ben baþkan olduðum sürece Fenerbahçe'yi þampiyon yapmazlar" noktasýna gelmiþ. Önce ailesi için endiþelenip Fenerbahçe'den ayrýlan Ali Koç þimdi Fenerbahçe için endiþelenip Fenerbahçe'den ayrýlmanýn hesabýný yapýyor. Benim görebildiðim Ali Koç, þampiyonluðun kaçma ihtimalinde (bence imkânsýz) kendisine bahane yaratýyor. Týpký "Fenerbahçe'yi (bazý güçler) 10 yýldýr þampiyon yapmýyorlar" sözü gibi. Ali Koç diyor ki, "Aslýnda ben 6 yýllýk dönemimde fevkalade doðru iþler yaptým ama ben olduðum için Fenerbahçe'yi þampiyon yapmadýlar."
Ele verir öðüdü
Ali Koç'un 5,5 yýllýk baþkanlýðýnda Yýldýrým Demirören ve Nihat Özdemir istifa ettiler. Mehmet Büyükekþi'nin de istifasý cebinde. Bu dönemde 7 MHK geldi gitti. 8'incisinin istifasý da yakýndýr. Bu dönemde sayýsýz hakem, hakemliði býraktý. Deðiþmeyen tek þey Ali Koç ve baþkan olduðu bu 5,5 yýllýk dönemde Fenerbahçe'nin þampiyon olamamasý. 5,5 yýlda bu kadar TFF Baþkaný, MHK Baþkaný, hakem deðiþmiþ, bir tek Ali Koç deðiþmemiþ ama Ali Koç baþkan olduðu sürece Fenerbahçe'yi þampiyon yapmazlar. Özlenen Fenerbahçe mottosu ile seçim sürecinde Aziz Yýldýrým'a son dört sezon þampiyon olamadýðý için yüklenen Ali Koç'un da geldiði nokta tam olarak bu.
Gelelim Riyad açýklamasýnýn satýr aralarýna. Öncelikle Ali Koç, Cumhuriyetin 100. yýlýnda Riyad'da Süper Kupa finali oynanmasýna karþý olmadýðýný açýkladý. Bunu iki nedenle istemiþ. Birincisi ekonomik. Ýkincisi ve ilginç olaný, yabancý hakem uygulamasýnýn test edilmesi düþüncesi. Galatasaray Divan Kurulunun kararýndan sonra Riyad fikrine soðuk bakan Ali Koç, 'finali yabancý hakem yönetsin' düþüncesi ile önceki fikrini deðiþtirmemiþ. Her iki neden de Ali Koç'un, Süper Kupa finaline, Cumhuriyetin 100. kuruluþ yýlý açýsýndan bakmadýðýný düþündürüyor. Ali Koç bu açýklamasýnýn hemen ardýndan, TFF'nin Suudi tarafý ile yapmýþ olduðu anlaþmayý bilmediðini, bu sözleþmeye taraf olmadýklarýný, milli deðerlerin ve hassasiyetlerin sözleþmede TFF tarafýndan gözetilmesi gerektiðini, gözetilmediðini anladýklarýnda (maça saatler kala) bu konunun tartýþmaya kapalý, kýrmýzýçizgi olduðunu ve müþterek karar ile maçýn ertelendiðini söyledi. Yani tüm yükümlülük sözleþmeye taraf olan TFF'nin dedi. Peki neden Sayýn Ali Koç, sözleþmenin içeriðini maçtan sonra deðil de maçtan önce sormamýþ?! Bunun bir açýklamasýný da yapsaydý ya. Yine eðer sözleþmenin tarafý olan TFF tek suçlu ise, siz milli hassasiyetleri gözetmeyen TFF ile ilgili niye maçtan önce açýklama yapýp, skandalýn tüm sorumluluðunu onun üzerine býrakýp, itiraz kaydý koyarak maça çýkmaktan vazgeçmediniz? Son olarak Uður Dündar'ýn dezenformatik tweeti olmasaydý, bu kadar infial olur muydu? Bu sorularýn cevabý var mýdýr? Son sorum da þu Fenerbahçe Divan Kurulu 'Riyad'a gidilmesin' kararý almýþken, sýrf yabancý hakemin test edilmesi için bu kararý yok sayarak Riyad'a gitmenin bir izahý olabilir mi? Bence olsa olsa mizahý olur. Liderlik liderlik, diye kendimi yýrttýðým tam da budur. Düþünebiliyor musunuz, Fenerbahçe Cumhuriyetin 100. kuruluþ yýlýnda Atatürk konusunda hassasiyeti bilinen Riyad'a maça gidilmesine itiraz etmeyeceksiniz, Yüksek Divan Kurulu gidilmesin diye karar alacak ve siz yabancý hakem test edilsin diye her türlü riski göze alýp yine de gideceksiniz ve hiçbir sorumluluðunuz olmayacak.
Bu kadar beklemek niye?
Programýn sonu ise bence en dikkat çekici açýklamalara sahne oldu. Ali Koç, muhalefetin konuyu siyasi malzeme olarak kullandýðýný, Sayýn Cumhurbaþkanýmýzýn da diðer devlet görevlilerinin de maçýn Suudi Arabistan'da oynanmasý konusunda düþünceleri, telkinleri olmadýðýný söyledi. Sonra da bu programa kýzýnýn karþý çýkmasýna karþýn, kendisine karþý yapýlan haksýz eleþtiriler ve yakýþtýrmalar üzerine çýktýðýný söyledi. Yani Ali Koç, olaydan sonra yaklaþýk 7 gün bekledikten sonra hakkýnda yapýlan haksýzlýða dayanamamýþ ve programa çýkmýþ. Bu 7 günlük süre içinde konunun siyasi tartýþma malzemesi yapýlmasý da toplumda büyük bir infial olmasý da milli deðerler üzerinden hassasiyete yönelik kutuplaþma, tartýþma olmasý da Ali Koç'un umurunda olmamýþ. Ali Koç, konunun Cumhurbaþkaný üzerinden tartýþýlmasýna 7 gün sessiz kalmýþ ancak ne vakit eleþtiriler kendisine yönelmiþ, 'program yapalým artýk' demiþ. Bir kere daha söyleyeyim, lider kendisi için deðil liderlik ettiði topluluk için düþünür, hareket eder. Bu arada konuya iliþkin en isabetli tespit ve deðerlendirme de Sayýn Devlet Bahçeli'den geldi. Sayýn Bahçeli konuya iliþkin þöyle dedi: "Türk Futbolunda olmayan sadece futboldur. Bunun dýþýnda ne aranýrsa bulunacaktýr. Türkiye Futbol Federasyonu süreci yönetemediði gibi, Fenerbahçe ve Galatasaray Futbol Kulüpleri de aklý baþýnda, saðduyulu hareket edememiþtir."