Nakdi ücret desteðini kimler alabilecek?

Ekonomik hayatý olumsuz etkileyen koronavirüs (Covid-19) salgýnýnýn etkilerinin azaltýlmasýna iliþkin düzenlemeler içeren 7244 sayýlý kanunla üç önemli yenilik hayatýmýza girdi.

Bunlardan birincisi iþverenlere fesih yasaðý getirilmesiydi. Buna göre 17 Nisan tarihinden itibaren üç ay süreyle iþçinin ahlak ve iyi niyet kurallarýna uymayan davranýþlarý dýþýnda iþveren tarafýndan iþ sözleþmesi feshedilemeyecek, iþten iþçi çýkartýlamayacak.

Ýkincisi, fesih yasaðý süresince üç aylýk süreyi geçmemek üzere iþverenlere iþçiyi tamamen veya kýsmen ücretsiz izne ayýrabilme hakký getirilmesisidir. Bu kapsamda ücretsiz izne ayrýlmak, iþçiye haklý nedene dayanarak sözleþmeyi fesih hakký vermeyecek.

Üçüncüsü ise, iþveren tarafýndan ücretsiz izne ayrýlan ve kýsa çalýþma ödeneðinden yararlanamayan iþçiler ile 15/3/2020 tarihinden sonra iþ sözleþmesi feshedilen ve iþsizlik ödeneðinden yararlanamayan iþçilere ücretsiz izin süresince günlük 39.24 lira, aylýk 1.177 lira Nakdi ücret desteði saðlanacak olmasýdýr.

Emekli aylýðý alanlara nakdi ücret desteði verilmeyecek.

Ancak bu arada yabancý uyruklu iþçilerin ücretsiz izne çýkartýlabilmesi ve bu kapsamda nakdi ücret desteði alabilmeleri mümkün olacak.

Ücretsiz Ýzinde Yeni Kod Geldi

7244 sayýlý Kanunla yapýlan düzenleme kapsamýnda ücretsiz izine çýkarýlan sigortalýlar adýna Aylýk Prim Hizmet Bildirgelerinde kullanýlmak üzere Sosyal Güvenlik Kurumu tarafýndan 2 adet eksik gün nedeni tanýmlanmýþtýr. Buna göre, Nisan 2020 döneminden itibaren uygulanmak üzere “28- Pandemi Ücretsiz Ýzin” ve “29- PANDEMÝ ÜCRETSÝZ ÝZÝN Ve DÝÐER NEDENLER” eksik gün kodu getirildi.

Buna göre iþverenler 7244 sayýlý Kanun kapsamýnda ücretsiz izine çýkardýklarý çalýþanlarýnýn eksik gün nedenlerini “28- PANDEMÝ ÜCRETSÝZ ÝZÝN” ve “29- PANDEMÝ ÜCRETSÝZ ÝZÝN ve DÝÐER NEDENLER” kodu ile SGK’na bildirebilecekler.

Yabancý Uyruklu Ýþçinin Kýsa Çalýþma Ödeneði

SGK uygulamasýnda yabancý uyruklu sigortalýlar için;

* Ýstirahatli olduðunu gösteren rapor,

* Gözaltýna alýnma ile tutukluluk hâline iliþkin belgeler,

* Grev, lokavt, genel hayatý etkileyen olaylar, doðal afetler nedeniyle iþyerinde faaliyetin durdurulduðunu veya iþe ara verildiðini gösteren ilgili resmî makamlardan alýnan yazý örneði,

* Kýsmi istihdam ile kýsýtlanmýþ olup, buna göre seçilebilecek eksik gün nedenleri 1-Ýstirahat, 4-Gözaltýna Alýnma, 5-Tutukluluk, 8-Grev, 9-Lokavt, 10-Genel Hayatý Etkileyen Olaylar ve 11-Doðal Afet kodlarýyla sýnýrlandýrýlmýþtý.

Koronavirüs nedeniyle kýsa çalýþma ödeneðine çok sayýda iþverenin baþvurmasýyla birlikte yabancýlar için bu yönde de eksik gün ihtiyacý doðmuþtu.

Kýsa çalýþma ödeneði alan yabancý uyruklu sigortalýlar ile kýsa çalýþma ödeneði ile birlikte diðer eksik gün nedenlerinden biri ile bildirim yapýlmak istenilen sigortalýlarýn bildirimlerine iliþkin “27-Kýsa çalýþma ödeneði ve diðer nedenler” adýnda bir eksik gün nedeni ilave edilmiþ ve yabancý uyruklu sigortalýlar için “18-Kýsa çalýþma ödeneði” ile “27-Kýsa çalýþma ödeneði ve diðer nedenler” eksik gün nedenlerinin seçilebilmesine olanak saðlanmýþtýr.

Ayrýca yeni oluþturulan “28-Pandemi Ücretsiz Ýzin(4857 Geç.10.Md)” ve “29-Pandemi Ücretsiz Ýzin (4857 Geç.10.Md) ve Diðer” kod numaralý eksik gün nedenleri yabancý uyruklu sigortalýlar için de seçilebilecektir