Nar gibi haberler

BBC son bir senede yaptığı haberlerle Türkiye’de tepki çeken bir kurum. Cuma günü “Ezidiler Kimdir?” diye bir dosya yayınladılar. Dosyanın içinde, yaşam biçimleri, gelenekleri, ibadetlerinin İslam ve Hristiyanlıkla benzer yönleri anlatılmış. 

Arada bir yerde dikkatimi çeken bir cümle oldu: “Birçok Ezidi Türkiye devleti artık onları rahatsız etmediği için geri dönmeye başladı.” Türkiye’de yaşanan 
değişimi anlamak açısından önemli bir cümle bu.

***

Türkiye’nin en çok ihracat yapan 8. şehrimiz hangisi ben bilmiyordum. Rusya’nın Sesi’nin derlediği haberden öğrendim ki bu şehrin adı Sakarya.

Temmuz Ayı’nda sadece Rusya’ya 41 milyon 800 bin dolarlık ihracat yapılmış. Eskiden ihracat dendi mi belirli büyük gruplar ve belirli iller akla gelirdi. Basit 
bir ekonomi haberi bile aslında sandığımızdan çok daha fazla şey 
anlatıyor bize...

***

Apoyevmatini 89 yıldır Türkiye’de Rumca olarak yayınlanan, 600 tirajlı, günlük bir gazete. 10 yıldan fazla bir süredir Suriye Pasajı’nda bu gazetenin merkezi.

2011 yılında mali krize düştüğünde, Basın İlan Kurumu’nun desteğiyle ayakta kaldı. Pasajda kiraların yükselmesi nedeniyle taşınmak zorunda kalabileceklerinden bahsederken, geçmişte verilen desteği de anlatıyor gazetenin sahibi Mihail Vasidilis.

Kaç Avrupa ülkesinde ya da Amerika’da kaç eyalette bir kültürü yaşatmak için bu kadar çaba gösterilir. Küçük bir haber içinde başka ve önemli haberleri de barındırıyor aslında. 

***

Sadece BBC ya da Rusya’nın Sesi’nde değil, Amerika’nın Sesi, Çin’in Sesi, Almanya’nın Sesi yayınlarında da Türkiye’ye dair çok şey söyleyen onlarca haber yayınlanıyor her hafta.

Haberin bir yayınlanan kısmı var bir de haberin içindeki bilgide yeni Türkiye’ye dair ipuçları. Sadece dünya medyasında yazanlar değil değişimi gösteren. “Öğretmenin vurduğu yerde gül biter” diye büyütülmüş bir nesil şimdi kendi çocuklarına bırakın vurmayı en ufak kötü davranışta, şikayet hakkını kullanıyor, eylem yapıyor.

Tek sütunda anlatılan bir veli eylemi bile aslında demokratik haklarımızı kullanmak konusunda geldiğimiz noktayı gösteren başka bir haber barındırıyor içinde. Başlıkta nar gibi haberler dememin sebebi de bu aslında.