Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Prof. Dr. Erdem YEÞÝLADA
Tüm Yazýlarý

Nar suyu tip-2 þeker ve yüksek tansiyonda kontrol saðlýyor

Þeker hastalarýnda (tip-2) yüksek tansiyon ve dislipidemi (kanda kolesterol, total gliserit veya LDL miktarýnýn artmasý veya HDL miktarýnýn azalmasý) gibi kalp ve damar hastalýklarý geliþmesi riski þeker hastasý olmayan bireylere göre 2-4 defa daha fazla. Yürütülen araþtýrmalar antioksidanlarýn bu gibi durumlarda koruyucu rol oynayabildiðini ortaya koyuyor. Antioksidanlar arasýnda nar meyve suyu zengin antosiyaninler ve tanen tipi bileþenler içeriði ile ön plana çýkýyor. Yeni yayýmlanan bir klinik çalýþmada tip-2 þeker hastalarýnda nar suyu uygulamasýnýn yüksek tansiyon ve kan lipit deðerleri üzerindeki etkisi araþtýrýlmýþ.

Çalýþmaya 40-65 yaþlarýnda ve açlýk kan þekeri 126 mg/dL üzerinde olan 62 gönüllü þeker hastasý katýlmýþ. Gönüllüler baþka bir kronik hastalýðý olmayan, son üç ay içerisinde sigara içmeyen, insülin, hormon ve besin desteði kullanmayan vb. bireyler arasýndan seçilmiþ. Deney grubu hastalara 6 hafta boyunca günde bir büyük bardak nar meyve suyu (200 mililitre)[nar suyu 425 miligram toplam polifenol ve 11,8 gram glikoz taþýyan standart içerik olacak þekilde ayarlanmýþ] verilmiþ. Kontrol grubu hastalara ise herhangi bir uygulama yapýlmamýþ. Gönüllülerin uygulama süresince alýþageldikleri þekilde beslenmeleri ve fiziksel aktivitelerine devam etmeleri istenmiþ. Kan basýncý ölçümleri 3’er günlük sürelerle, kan þekeri ve lipid seviyeleri ise ilk gün ve deney sonunda yapýlmýþ. 

Uygulama sonunda nar meyve suyunun þeker hastalarýnda kan basýncý deðerlerinde belirgin bir düþme saðladýðý bildiriliyor [sistolik kan basýncý ortalama 13,5’den 12,3’e; diastolik kan basýncý ise ortalama 7,7’den 7,2’ye düþmüþ]. Nar suyunun bu etkisinin kan damarlarýnda daralmaya yol açarak kan basýncýný yükselten anjiotensin dönüþtürücü enzimini (ACE) baskýlayarak gösterdiði düþünülüyor. Diðer taraftan, nar meyve suyunun kan lipit deðerlerinde (total kolesterol ve LDL-kolesterol) saðladýðý düþüþ pek belirgin seviyede olamamýþ. Bu deðerin belirgin olmamasýna raðmen nar meyve suyunun içerisinde bulunan punikalagin, elajik asit gibi polifenollerin kuvvetli antioksidan etkisi ile kolesterolün daha tehlikeli þekli olan oksitlenmiþ kolesterol gibi formlara dönüþümünü önleyebileceðini düþünüyorum. Ayrýca bu polifenollerin mikroorganizmalarýn çoðalmasýný engellediði ve bu suretle üst solunum yolu enfeksiyonlarýndan koruyuculuk saðladýðý biliniyor. Þimdi tam nar zamaný ve günde bir bardak taze sýkýlmýþ nar suyu saðlýðýmýzýn korunmasýnda yararlý olabilir.