Narsist eþle yaþamak

Bir önceki yazýmda “Zor kiþilik” kavramýndan bahsetmiþtim. Çok sayýda farklý zor kiþilik hali var. Zor kiþilik hallerinden biri de “Narsist kiþilik”. Narsist kiþiliðin belirleyici üç özelliði var. Bunlar;  “Kendini üstün görme”, “Aþýrý düzeyde hayran olunma beklentisi” ve “Baþkalarýnýn duygularýna empati gösterememe”. Bu üç halin aþýrý boyutta ve ayný anda olmasý kiþiyi “Narsist kiþilik” yapar. Narsistlerin %75’i erkek, %25’i kadýndýr.

Kendini üstün görme; üstün becerileri olduðuna, üstün zekasý olduðuna, kusursuz görünüme sahip olduðuna, her þeyi en iyi o bildiðine dair halleri içerir. Kibirli, aþýrý üstten bakan, baþkalarýný aþaðý gören halleri vardýr.

Hayran olunma beklentisi; dikkat odaðý olmaya dair doymak bilmez ihtiyacý, sürekli övülme isteðini, onaylanma arzusunu içerir. Herkes ona odaklanmalý, onun üstün özelliklerinin farkýna varmalý, onun üstün özelliklerini dile getirmelidir.

Baþkalarýnýn duygularýna empati gösterememe; baþkalarýnýn duygularýný anlayamama, duygusal yakýnlýk kuramama, þefkat gösterememe, içten bir özür dileyememe hallerini gösterir. Halden anlamazlar, kendi odaklý olduklarý için baþkalarýnýn bakýþ açýsýný kavrayamazlar, onlara eþlik edemezler.

Narsistlerin eþleri ile iliþkileri

Narsist kiþilik hali; iþ yerinde ve sosyal hayatta iliþkileri belirleme gücüne sahip olmakla beraber esas etkisini yakýn insan iliþkisinde yani eþ iliþkisinde gösterir. Eþ iliþkisi iki kiþinin ve diðer aile üyelerinin etkileþimi içinde var olur. Narsist kiþi eþ ve aile ihtiyaçlarý yerine kendi ihtiyacýna odaklandýðý için evlilik iliþkisinde zorluklar çýkarýr. 

Narsist kiþi eþ ile birlikte yaþanan sorunlarda her zaman kendisinin haklý olduðuna dair bir bakýþ açýsý vardýr. Eþinin kendisine tabi olmasýný, onun doðrusuna doðru demesini, ona mutlak uyum saðlamasýný beklerler. Eþlerinden sürekli bir övgü ve beðeni isterler. Eþin yaþadýðý duygusal zorluklara, acýlara anlam veremezler hatta sinirlenip, gereksiz duygusallýk olarak görürler.

Eþ aldatmasýnda narsism

Eþ aldatmasýnýn çok sayýda nedenleri var. Aldatmanýn sýk nedenlerinden biri de narsism. Narsist kiþiler; sosyal dünyayý sürekli bir þov sahnesi ve podyum, kendilerini de star bir oyuncu gibi gördüklerinden, herþeye sahip olma arzusu da yaþarlar. Baþka kadýnlar kendisinin cazibesinin müþterileri olmalýdýr. Doyum bilmeyen hayranlýklarýnýn tatmini için baþka kadýnlara ihtiyaç duyabilirler. Kendi eþlerinin aldatýlmadan acýlar içinde kalmasýný ise abartýlý tepki olarak yorumlama eðilimindedirler. “Her erkek bunu yapar, bu kadar abartmaya gerek yok” derler. Eþten içten özür dileme becerileri de olmadýðý için iliþkiyi onaramazlar. Terk edildiklerinde ise, eþlerini suçlarlar.

Narsist eþi olanlar için dört seçenek

Narsist bir kiþinin cazibesine kapýlýp onunla evlendiyseniz ve onun zor kiþiliðinden dolayý bir dizi devam eden sorun yaþýyorsanýz, önünüzde dört seçenek bar. Birinci seçenek, ondan ayrýlmaktýr. Ýkinci seçenek onun narsizmiyle savaþ içinde olmaktýr. Üçüncü seçenek ona boyun eðip, mutlak uyum için çabalamaktýr. Dördüncü seçenek ise, onun özelliklerini dikkate alarak iliþkiyi yönetmektir.

Bu yazýda narsist kiþiliðin özelliklerini tanýmladým. Önümüzdeki yazýmda ise, narsist eþle yaþayan kiþilerden dördüncü seçeneði seçenler için tavsiyelerimi yazacaðým.