Nasýl davranalým?

Bir süre önce komþularýmýzla hiçbir sorun yaþamayýz denmiþti ama uluslararasý iliþkiler  ve sorunlar sadece bizim kontrolümüzde deðildir. Aramýzda hiçbir sorun olmasa bile komþularla da savaþabiliriz. Bugün dýþarýda baþlayan bir terör sýnýrlarýmýza dayandý ve içerdeki vatandaþlarýmýz birileri tarafýndan tahrik ediliyor, protesto ve eylemlerle bizi olaylarýn içine çekmeye çalýþýyorlar. Kürtlerle gerginlikler barýþ süreciyle ortadan kalkmýþken Suriye içindeki olaya uluslararasý hukuka raðmen, müdahale etmemiz bekleniyor ve bunun yapýlmamasý, Kürtlere ihanet gibi gösteriliyor ve ortalýðý karýþtýrýyorlar. Bu gibi sorunlara iki cepheden bakýlýr.

Birisi bugün bazý çevrelerin yapmamýzý istediði gibi genel bir deðerlendirme yapmadan tahriklere kapýlarak eylem yapmak, diðeri olayýn bütününü deðerlendirerek bir politika belirlemektir. Terör tahrikçilerinin, halkýmýzý olayýn içine istedikleri biçimde çekmekte kullandýklarý metot, olayýn duygusal bir acý yaratmasýný saðlamak ve izleyeceðimiz politikayý buna göre, bu eyleme göre tespit etmemizi saðlamaktýr. Diðer tarafta, ülke içinde protesto eylemlerine þiddet katarak uygulanan politikamýzýn duygusal olarak da kabul edilemeyeceðine göstermektir. Son zamanlarda yapýlan þey böyle bir oyunun gerçekleþmesini saðlamaktýr. Yani IÞÝD saldýrýlarýnýn Kürtlere yönelmesinin sebebi devletimizi vatandaþlarýna karþý görevini yapmayan bir duruma düþürmektir. Öte yandan, IÞÝD’le savaþýrsak da Ýslam karþýtý olarak bölgemizde ilan edilmemiz istenmektedir.

***

Bugün çözmemiz gereken sorun bir savaþtan çok daha karmaþýktýr. Bu sorunun, sonuçlarýnýn kötü olacaðý anlamýna gelmez ama çözülmesi zor bir bilmece gibidir. Çünkü bir savaþta halkýn tamamý, yurt tarafýndadýr oysa bugün halkýn bir kýsmýnýn ne tarafta olduðu konusunda birbirine zýt deðerlendirmeler yapýlabilmektedir. Ülke içinde bazýlarýnýn sokaklarda terör estirilmesini isteyerek ve onlara destek vererek devletle çatýþmasý isteniyorsa elbette bu azmettirenlerin ve zarar veren eylemlerin engellenmesi gerekir. Burada dikkat dilecek konu olayýn siyasi olmasýna raðmen onun bir kanun karþýtý eylem olarak deðerlendirilmesini saðlamaktýr. Saðý solu yýkan, yakan, militana siyasi deðerlendirme yapamýyor ama sadece yanlýþ yönlendiriliyor ve kandýrýlýyor dememiz gerekir. Zaten onun ülkemiz sýnýrlarý haricinde ve devletimizin iradesi dýþýndaki bir olayý  kendine yönelik bir eylem saymasý onun oyuna gelmesi anlamýný taþýr.

Onu hem eylemi nedeniyle cezalandýrmak hem de ona bu eylemin kimin iþine yaradýðýný anlatmaktýr. Mesela son olaylarda Kürtlerin devlete karþý olmasýna çalýþýlmaktadýr ve bu gerçek deðil oyunun bir bölümüdür. Bunu yapanlar da kendilerinin þikayet ettiði gücün, hedefine ulaþmasýna bilerek veya bilmeyerek yardým etmektedirler. Ülkemizde bugünlerde ortaya konan ve yabancý güçlerin hedefine varmalarýna yardýmcý olacak eylemler, yasal ve demokratik olamaz. Yani devlete karþý olanlarýn kim tarafýndan kullanýldýðý ve hedefinin ne olduðu tespit edilip onlarýn çýkardýklarý olaylarla varmak istedikleri sonuca yardým edilmemelidir. Son günlerde, devletimizin barýþ için fedakarlýkta bulunacak iken bir kýsým kandýrýlmýþ Kürt vatandaþlarýmýzýn genç ve çocuklarýnýn eylem yapmalarý, dýþ güçlerin oyununa hizmet etmekten baþka bir þey deðildir. Eylemlerin ardýndaki muhalif politika, sadece yanlýþ deðil ayný zamanda sebep olduðu sonuçlarý itibariyle ülkemize düþmanlýk eden yabancý güçlere hizmet etmektedir. Devletimiz þüphesiz bu sýkýntýlarýn üstesinden gelecektir, fakat bu yanlýþý yapanlar ilerde hem kötü olmakla hem de akýlsýzlýkla itham edilecektir.