Nasuhi sansürcü mü yönetici mi?

Perşembe akşamı TRT ekranında Başbakan Ahmet Davutoğlu’nu izledik. Programda  konuşulanlara dair çok haber yapıldı ama bir konu özellikle ön plana çıktı, o da TRT Haber Dairesi Başkanı Nasuhi Güngör’ün  Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fikret Bila’nın sorusunu sansürlediği iddiasıydı. Aslında  soru dediğiniz an tüm iddia boşa çıkıyor.

Fikret Bila, soru değil sorular sordu, sorulara PKK’dan başlayıp NATO Zirvesi’nde IŞİD’e karşı alınacak kararlar ve hatta oluşturulması planlanan ortak müdahale gücünde yer alıp almayacağımıza kadar bir sürü başlık vardı. Başlıklardan sonuncusu da Musul’da rehin tutulan konsolosluk çalışanları konusunu kapsıyordu.

Zaten Fikret Bila da cümlesini “bir grup soru” diye tamamladı.

Nasuhi Güngör, burada devreye girdi ve konuyu paralel yapı konusunda Davutoğlu’nun verdiği mesajlara getirdi.

Bu arada Başbakan Davutoğlu da aralarda sizin sorularınıza da cevap vereyim dedi.  Peki Nasuhi Güngör’ün bu yaptığı sansürcülük mü değil mi?

***

Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 16 Haziran 2014 tarihinde aldığı ve gerekçesini de rehin alınan Türk vatandaşlarının can güvenliğine dayandırdığı, uygulama için de RTÜK’e yolladığı bir kararı var.

Karar gereği bu konuda yayın yapılması yasak.

Peki ne yapacaktı Nasuhi Güngör,,mesela “Mahkeme kararı TRT’yi bağlamaz dese” bir dert, “hukuk tanımıyorlar” diye eleştirilerin hedefi olacak bir de üzerine kurumuna ceza aldıracak.

Soruyu geçti bu sefer de sansürcülükle suçlandı ama burada asıl sıkıntı Fikret Bila’nın çok konuklu televizyon programında tecrübesiz olması...

***

17 Ağustos 1999 depreminin ardından 87 konuklu ve canlı yayınlanan bir forum yönetmiştim. Basın Kulübü başta olmak üzere çok konuklu,çok programa çıktım,  on yıldan fazla bir süre böyle programlar yönettim.

Tek konuk çok soru soran olan programlarda grup soru sorulmaz daha doğrusu bir konu bir bilemedin 2 başlık halinde sorulur.

Her biri saatlerce konuşulacak konu başlıkları arka arkaya soru olarak sıralanmadı program çöker.

Program çöker çünkü diğer konuklar da aynı konuya tekrar dalarlar, yayın biter, konuşulmamış konular kalır.

Bir program planı sadece süre olarak değil konuşulacak konulara göre de yapılır zira bazı konuları açmaya zamanınız kalmasa bile “Bak o konuya hiç girmediler” eleştirisi alırsınız.

Sonuç olarak Nasuhi Güngör hem yasal hem de programcılık gereğini yerine getirdi.

Üzerine bir de sansürcülükle suçlandı ama TRT söz konusu olduğunda ağzıyla kuş tutana bile istemem vejeteryanım diyecek bir grup var Türkiye’de.

Yapılan haksızlığın altını çizmek adına bunları yazmak şart oldu...