NATO’nun 2014 yýlýnda yapýlan zirvesinden bu yana en önemli buluþmasý hafta içinde Polonya’da gerçekleþecek. 8-9 Temmuz tarihlerinde Varþova’da gerçekleþecek olan zirve hem toplantý gündemi, hem de toplantý marjýnda yapýlacak olan ikili görüþmeler baðlamýnda kritik önem taþýyor... 2014 yýlýnda gerçekleþen zirveden bu yana DAEÞ tehdidi arttý ve farklý boyutlara taþýndý. Suriye krizinde paradigmalar deðiþti... Mülteci akýnlarý Batýlý ülkelerin gündemine oturdu. En önemlisi belki de Rusya ile ilgili geliþmeler. Rusya’nýn Suriye’ye müdahil olmasýyla birlikte Ortadoðu’da kendisine yeni bir cephe açmasý ve orada kalýcý olacaðýnýn sinyallerini vermesi, NATO gündeminde muhtemelen ilk sýrada olacak... Elbette Washington’un bu alaný açmaya çalýþan Moskova’ya ses çýkarmamasý, dahasý yolunu açmasý “dipnotuyla” anýlacak. Elbette Afganistan ve NATO’nun buradaki rolü de zirvenin konu baþlýklarý arasýnda altý kalýn kalemle çizilenlerden.
Türkiye, zirveye Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan riyasetinde katýlacak. Zirve’nin gündemi, ayný zamanda ülkemizin de gündemi...
Brexit sonrasý güvenlik ve strateji konularýnda nasýl bir tablonun ortaya çýkacaðý da yine zirvede belirginleþecek...
Her zaman olduðu gibi sadece resmi gündem deðil, zirve marjýnda yapýlacak ikili görüþmeler ve kulislerde yaþanacak geliþmeler de büyük önem taþýyor.
DAEÞ, terörle mücadele, Suriye ve Rusya konularýnda NATO cephesinde Türkiye’nin söyleyecek çok sözü var.
Ramazan bayramýnýn son günü Cumhurbaþkaný Erdoðan heyetiyle birlikte bu önemli buluþma için Varþova’ya hareket edecek.
Yakýndan izleyip derim bu önemli zirveyi...
Ankara’nýn stratejik hamleleri ve tel tel dökülen Avrupa cephesi
Ýngiltere’nin AB’den çýkýþý oyladýðý Brexit referandumu tahmin edildiðinden büyük bir deprem oldu. Ýngiliz halkýnýn AB’den çýkýþ yönünde tercihini kullanmasýyla önce Baþbakan David Cameron istifa edeceðini açýkladý. Ýngiliz ekonomisi, referandum sonucunun duyulmasýndan sadece saatler sonra, dünyanýn 5. ekonomisi olma özelliðini Fransa’ya kaptýrdý ve 6. sýraya geriledi... AB’nin kredi notu Brexit nedeniyle ortaya çýkan tablo neticesinde düþürüldü. Yabancý düþmaný ve ýrkçý gösterilerde artýþ oldu. AB’nin diðer ülkeleri de ülke kodlarýna “exit” kelimesini ekleyerek yeni kavramlarý günlük hayata soktular.
Haftaya bu kez Nigel Farage’ýn istifa haberiyle baþladýk. Farage, Ýngiltere’nin AB’den çýkýþýný baþtan beri seçim kampanyasý olarak seslendiren UKIP yani UK Independent Party’ in lideri... Brexit, Ýngiliz siyasetçilerini teker teker yiyor.
Geçtiðimiz hafta Avrupa Parlamentosu’ndan AB Komisyon Baþkaný Jean Claude Juncker’in “Sen hala burada mýsýn?” diyerek madara ettiði kiþi yine Farage.
Göçmen krizi unutuldu sanki... Türkiye ile AB arasýnda yapýlan mülteci anlaþmasý gün geçtikçe hayata geçirilmesi zor görünen bir uzlaþýya dönüþüyor...
Washington cephesinde de baþkanlýk seçimleri için sürdürülen kampanya, acil uluslararasý krizlerin çözüm reçetelerinin dosyalanýp, çekmecelere atýlmasýna neden oldu.
Batý cephesi tel tel dökülüyor...
Türkiye, baþta mülteci krizi olmak üzere yakýn coðrafyasýndaki kaosun çözümünde oyun kurucu olacaðý bir inisiyatif baþlattý.
Yabancý basýnda baþta Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan olmak üzere Türkiye’ye ait her türlü deðere yönelik olarak týrmandýrýlan anti-propaganda cephesine keskin býr hançer indirilmiþ oldu.
Ýsrail ve Rusya ile varýlan anlaþmalarý farklý coðrafyalara iliþkin inisiyatifler izleyecek... Son ana kadar prensiplerinden taviz vermeyen Türkiye, reel politik olgularý da hiç bir zaman görmezden gelmedi.
Türkiye karþýtý cephenin kendisine yeni argümanlar bulmasý gerekecek. Bu cephe, dýþarýdaki ortaklarýnýn bir kýsmýný da kaybederse þaþýrmayalým.
Artýk yeni dengelerden bahsediyoruz...
Ramazan Bayramý’nýzý en içten dileklerimle kutlar, saðlýklý huzurlu yýllar temenni ederim.