'NBÞ, Niþasta Bazlý Þeker' ve kanser!

Sevgili dostlar, 10 yýldýr bu konuyu Türkiye’de GÜNDEMDE tutmaya çalýþýyorum, BU SENE ÝLK DEFA KOTA ARTIÞINA ÝZÝN VERÝLMEDÝ… Bugüne kadar destek olanlardan Allah razý olsun…

Aylar önce þöyle yazmýþtým; NBÞ lobisi hareketli, ANKARA’YA KAMP KURMUÞ “ABÝLER”! GÖRDÜLER KAMPI!! Bundan sonra bu ülkede bunlara “su yok”!

Yýllardýr “niþasta bazlý þekerimsilerin” baþta çocuklar olmak üzere hepimizi nasýl tehdit ettiðini yazýyorum, bugün YÝNE YAZACAÐIM…

Detaya geçmeden sizlerden çok gelen “neden yapýyorlar, bu ürün kullanýlýyor” sorusuna uzmanlarýn cevabýný aktarmak istiyorum; “Mýsýrdan yüksek fruktoz içerikli mýsýr þurubu yapýmýna 1970’lerde baþlandý. 1980’lerde yýlda 3 milyon ton olan üretim, günümüzde 20-30 milyon tonun üzerine çýktý Niþasta glikoz moleküllerinden oluþan birleþik bir þeker. Mýsýr þurubu, mýsýr niþastasýnýn kimyasal iþlemden geçirilmesiyle elde ediliyor. Niþasta parçalanarak glikoza, ardýndan glikoz fruktoza dönüþtürülüyor. Bazý ürün paketlerinde mýsýr þurubuna “niþasta bazlý sývý þeker” adý veriliyor; kýsaca “NBSÞ” dendiði de oluyor. ABD’de HFCS olarak isimlendiriliyor. Mýsýr þurubu, þeker pancarýndan elde edilen þekerden daha tatlý ama daha ucuz ve taþýnmasý daha kolay. Bu da gýda üreticileri için daha düþük maliyet ve daha yüksek kâr anlamýna geliyor. Mýsýr þurubunun içinde yüzde 90’lara varan fruktoz (meyve þekeri) bulunur. Þeker pancarýndan elde edilen sakkaroz (çay þekeri) yarý yarýya fruktoz ve glikoz içerir. Sakkaroz: 100 birim, glikoz 74 birim, fruktoz 173 birim tatlýlýða sahip”...

Konuya “dünya ve Türkiye’deki bazý örnekler” ile devam etmek istiyorum...

1-“...Kanser hücrelerinin büyümesini hýzlandýrýyor... Bugüne kadar yapýlan pek çok araþtýrma, doðalýn dýþýna taþmýþ þeker metabolizmasýnýn pankreas kanserine neden olduðunu gösterdi. ABD’de 88 bin 802 kadýnýn katýlýmýyla gerçekleþtirilen ‘Nurses Health Study’ adlý araþtýrmada, 18 yýllýk takip süresinde 180 kiþide pankreas kanseri saptandý. Bu çalýþmaya göre çay þekeri (sükroz) pankreas kanseriyle iliþkili bulunmadý. Buna karþýlýk özellikle vücut kitle indeksi yüksek olan ve artmýþ ensülin direnci bulunan bireylerde, yüksek glisemik yük ve fruktozdan (mýsýr þurubu þekeri) zengin diyet, pankreas kanseri olasýlýðýný istatistiksel anlamlý bir biçimde artýrdýðý görüldü. Multiethnic Cohort adlý çalýþmada ise diyetteki glisemik yük (bir yiyeceðin bir porsiyondaki gerçek karbonhidrat miktarý), eklenen þekerler ve karbonhidratlarýn pankreas kanseri oluþturma riski araþtýrýldý. ?8 yýl izlenen 162 bin denekten 434’ünde pankreas kanseri ortaya çýktý. Analiz sonucunda niþasta bazlý þekerde bol miktarda bulunan fruktozun pankreas kanseri ile istatistiksel anlamlý iliþkili olduðu gösterildi... . ABD KOTA KOYDU... Los Angeles Üniversitesi araþtýrmacýlarý yayýnladýklarý çalýþmalarýnda, fruktozun pankreas kanseri hücrelerinin çoðalmasýný hýzlandýrdýðýný ortaya koymuþtu. Pankreas hücre soylarýnda yapýlan bu araþtýrmaya göre, fruktoz kanser hücreleri tarafýndan enerji kaynaðý olarak kullanýlabilmekte. Araþtýrma ABD’de ciddi tartýþmalara neden oldu”...

2-“...CERRAHPAÞA Týp Fakültesi Metabolizma ve Beslenme Bilim Dalý Baþkan Prof. Dr. Mehmet Aydýn, bilimsel çalýþmalarý þöyle anlattý: ‘Fazla fruktoz tüketen deney hayvanlarý üzerinde çalýþmalar yapýldý. Fruktozun, diyabet, koroner kalp hastalýðý, karaciðer yaðlanmasý ve hipertansiyona yol açtýðý görüldü. Son 30-40 yýldýr çay þekeri yerine mýsýr þurubunun kullanýlmasý, þiþmanlýðýn ve þiþmanlýkla ilgili hastalýklarýn bir salgýn haline dönüþmesini kolaylaþtýrdý. Ayrýca obezite, hipertansiyon, diyabet, karaciðer yaðlanmasý, depresyon ve böbrek yetersizliði olan hastalar üzerinde yapýlan incelemede, kanlarýndaki ürik asit oranýnýn yüksek olduðu belirlenmiþ. Deney hayvanlarýna fruktoza eþdeðer miktarda glikoz ya da laktoz (süt þekeri = Glukoz + galaktoz) verildiðinde ise bu hastalýklar görülmüyor’...

3- “Prof. Dr. DÝZDAR, NBÞ ile ilgili bilimsel araþtýrmalarý da þöyle anlatýyor, Mýsýr þurubunda elde edilen yüksek fruktoz içerikli þeker, iç organlarda ve karýn içinde yaðlanmanýn en önemli nedenlerinden birisidir. Yaðlanma sonucu oluþan metabolik sendromla; siroz, karaciðer kanseri, karaciðer rezeksiyonu (karaciðerin bir kýsmýnýn ameliyatla alýnmasý) ve transplantasyonu gereken hasta sayýsý da artmaktadýr. ‘Steatozis’ olarak adlandýrýlan yaðlanma, özellikle son 10 yýl içerisinde artýþ göstermiþtir. Alkolik olmayan insanlarda da karaciðer yaðlanmasý sýk görülür oldu. Bu yaðlanmayla diyabet ve kanser geliþmesi olasýlýðý artmakta. Taþsýz safra kesesi iltihabý, akut pankreatit tablolarýndaki artýþ yüzlerce cerrahi ve dahili tedavi giriþimi ile sonuçlanýyor.”

Sevgili dostlar, BU SATIRLAR SONRASI TEKRAR EDÝYORUM; ÇOCUKLARINIZIN YEDÝÐÝ BÝRÇOK ÜRÜNDE VE GÜNDE DEFALARCA ÝÇMESÝNE ÝZÝN VERDÝÐÝNÝZ ÝÇECEKLERDE NÝÞASTA BAZLI ÞEKER OLABÝLÝR... PAKETLERÝN, KUTULARIN ÜSTÜNÜ ÝYÝ OKUYUN VE VARSA MUTLAKA TÜKETMESÝNE ENGEL OLUN!