Bu aralar ABD’de sýk tekrarlanan bir deyiþ var: Diplomasi, saldýrmak üzere hýrlayan köpeðe -ah sen ne cici þeysin- derken, bir yandan da taþ arama sanatýdýr... Suriye konusunda gayet uygun bir deyiþ. Ve Türkiye’nin Suriye konusuna bakýþýný yansýtýyor... Halen, ele gelip iþe yarayacak iyi bir kaya aranýyor.
Süreçte kaya bulunana dek diplomasi yapýlacak... Türkiye bölgede yalnýz deðil, sürecin belirleyicisi. Diplomasi yalnýzca toplantýdan ibaret deðil, ama toplantý gerekirse o da yapýlýyor. Suudi Arabistan, 14-15 Aðustos’ta, -26 ve 27 Ramazan- Mekke’de -Ýslam Dayanýþma Konferasý’ný- olaðanüstü topluyor. Suudi Kralý Abdullah, devlet ya da hükümet baþkaný düzeyinde katýlým için tek tek elçi yollayýp davet ediyor. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül de konferansa davet edildi. Bu toplantý aslýnda Ýslam Ýþbirliði Teþkilatýnýn (OIC) zirve toplantýsý. Þimdiye dek bu zirve 3 kez olaðanüstü toplandý. Kral Abdullah, Ýslam ülkeleri arasýnda dayanýþma ve birlik için bu toplantýyý çaðýrdýðýný ve Ýslam Dünyasýnda bölünme ve görüþ ayrýlýðý yaratan konularýn ele alýnacaðýný söylüyor. Mekke toplantýsýnýn gündem listesi uzun. Ama Suriye Ýslam dünyasýnda bölünme yaratýyor. Gündemde var. Irak da bölünme yaratýyor, hatta Mýsýr da... Devlet baþkanlarýnýn toplantýsý öncesinde dýþiþleri bakanlarý gündem belirleyecek.
Yükselen profil
Ýslam Ýþbirliði Teþkilatý’nýn uluslararasý profili daha da yükseliyor. Merkezi Cidde’de olan teþkilatýn genel sekreteri Ekmeleddin Ýhsanoðlu, 57 üyeli topluluða önemli dinamizm kazandýrdý. ÝÝT’nin yükselen uluslararasý önemini Fransa da izliyor ve Fransa ÝÝT’de temsil ve temas için bir diplomatýný, Cidde’deki konsolosunu görevlendirdi. Fransa bu temsil olayý vesilesiyle, ÝÝT’nin bütün üye ülke büyükelçilerine hafta baþýnda Paris’te yemek verdi. Fransa böylece Ýslam dünyasý ile de bire bir temasta olduðunu sergiledi. ÝÝT sayýca kalabalýk bir örgüt, uluslararasý alanda artan güç sergilemek istiyor ve örneðin BM’de blok halinde oy kullanarak, önemli mesajlar veriyor. Bu arada Fransa yönetimi son temas vesilesiyle, Genel Sekreter Ýhsanoðlu’nun çalýþmalarýný da övdü... Ýhsanoðlu’nun Türk olduðunu ve ÝÝT’nin canlanmasýnda Türkiye’nin önemli çaba harcadýðýný herhalde Fransa da biliyordur.
Kuzey Irak ve Kuzey Suriye
Bölgede bir baþka geliþme de: ABD Baþkan Yardýmcýsý Joe Biden’in ulusal güvenlik danýþmaný Anthony Blinken, birkaç gündür Baðdat’taydý, sonra Kuzey Irak’a gidip Mesut Barzani ile görüþtü... ABD’de de Irak dosyasý Baþkan Yardýmcýsý Biden’dadýr. O da yakýn zamana dek sýk gelip giderdi. Blinken’in öncelikli hedefi Irak’ý yatýþtýrmak ve süren siyasi çatýþmanýn daha da alevlenmesini önlemek. Muhtemelen bu çabalar ABD’deki Kasým Baþkanlýk seçimi ile yakýndan baðlantýlý. ABD, 6 Kasým’da sandýklar kapanana dek Irak’ta ya da baþka yerde sorun istemiyor. Blinken, Irak’tan sonra Türkiye’ye de ya geldi, ya da gelecek.
ABD sorun istemiyor ama Ortadoðu’da hiçbir zaman hiçbir þey plana ve takvime baðlý gitmez. Mutlaka birþey çýkar. Yani sahadaki geliþmeler, kasýma kadar beklemeyebilir. 11 Aralýk 2011 tarihli yazýmýzda http://www.stargazete.com/yazar/selim-atalay/suriye-plajlari-hic-bu-kadar-kiymete-binmemisti-haber-405462.htm-Suriye plajlarýnýn önemini- anlatmýþtýk. Plajlarýn önemi yeni fark edildi ve geliþmeler turistik maksatlý deðil... Diplomasý mutlaka iyidir, faydalýdýr, ama kaya þart. Ele geldiðinde, tek hamlede çakmak gerekecek. TWITTER: @selimatalayny