“Ne Çok Hain” þiir etkinliði

Ataol Behramoðlu’nun “Ne Çok Hain” þiir kitabý  ile Meltem Cumbul, Kemal Kýlýçdaroðlu, Adalet Yürüyüþü, Gezi olaylarý, Levent Üzümcü gibi isimler ve eylemler yan yana sýralandýklarýnda çok da ‘þiir programý’ çaðrýþýmý yapmýyorlar.

Müsaadenizle konuya direkt giriyorum… Þiir etkinliði adý altýnda bir ‘kendi kendini tatmin’ programýnýn davetiyesi tarafýma ulaþtýrýlýnca hayretten donakaldým; içeriði okudukça da gözlerim fal taþý gibi açýldý!

Kemal Kýlýçdaroðlu’nunAdalet Yürüyüþü ile Gezi olaylarý, Ataol Behramoðlu’nun ‘Ne Çok Hain’ kitabýyla Meltem Cumbul, Levent Üzümcü, Genco Erkal vs. isimler ve eylemler yan yana, sýra sýra… Almýþ baþýný gidiyor!

Konu þu: Kadýköy Belediyesi, 6 Ocak Cumartesi akþamý Ataol Behramoðlu’nun yeni kitabý ‘Ne Çok Hain’deki þiirlerin okunacaðý bir gece tertip ediyor.

Etkinlikte ‘Ne Çok Hain’de yer alan þiirler, ‘usta sanatçýlar’ tarafýndan seslendirilecekmiþ. Genco Erkal (tabiî ki ya, baþka kim olabilir, ama baþkalarý da var) Rutkay Aziz, Tuna Kiremitçi, Meltem Cumbul (hani þu, Adana Film Festivali ödül töreninde, -Ayný görüþü paylaþmadýðým adamla tokalaþmam- deyip Buðday filminin yönetmeni Semih Kaplanoðlu’nun elini havada býrakan hazýmsýz sunucu) ve Gezi olaylarýnda baðcýyý dövmeye kalkan eylemci tiyatrocu Levent Üzümcü þiir okuyacak isimler arasýndaymýþ. (Ýbrahim Sadri’yi çaðýracak halleri yok ya!)

Etkinliðe katýlacak isimler bunlarla sýnýrlý kalsa yine iyi; kendilerine iki de acýlý anne seçmiþler. Gezi olaylarýnda hayatlarýný kaybeden Berkin Elvan’ýn annesi ile Ali Ýsmail Korkmaz’ýn annesi de þiir etkinliðine davet edilmiþ. Kadýköy Belediye Baþkaný Aykurt Nuhoðlu ile beraber þiir okuyacaklar.

Etkinlik davetiyesine bir de þöyle not düþülmüþ: “Behramoðlu’nun son yýllarda yazdýðý þiirlerden yapýlmýþ seçmelerin yer aldýðý Ne Çok Hain adlý kitapta Gezi’den, Adalet Yürüyüþü’ne Türkiye gündemine damgasýný vuran toplumsal olaylar yer alýyor.”

Ataol Behramoðlu’nun ‘toplumsal olaylarý konu alan þiirleri’ arasýnda 15 Temmuz direniþi var mýdýr bilemiyorum ama Kemal Kýlýçdaroðlu’nun ‘adalet yürüyüþü’ için þiir yazdýðýna göre, ‘darbe gecesin tanklarýn arasýndan sývýþýp, korunaklý bir evde televizyon karþýsýna kurulan Kýlýçdaroðlu’ baþlýklý bir þiirin olmayacaðý kesin.

Dün þair arkadaþlarla laflarken, Kadýköy Belediyesi’nin ‘Ne Çok Hain’ gecesi ile ilgili ne düþündüklerini sordum. Katýlýmcý ekibe þöyle bir göz gezdirdikten sonra ilk tepkileri “Vay arkadaþ!” oldu. “Bu” dedi aralarýndan biri, “Türkiye’nin, milletin ve memleketin dýþýnda kalmaktýr. Türkiye’de deðiþen iklimi, alttan gelen iki yeni nesli okuyamamaktýr. Ki bu yeni nesil tercihini milletten, memleketten yana koydu.”  Þair dostlardan biri Ataol Behramoðlu’nu yakýndan tanýyan bir isimdi; “Behramoðlu gibi bir dönemi, bir yürüyüþü temsil eden þairin bu noktaya gelmesi ayrýca üzücü. Savruldu ve Türkiye’nin dýþýnda kaldý” dedi.

Þiirleriyle son dönemin zirve isimlerinden bir baþka dostumuz konuya daha ontolojik açýdan yaklaþtý: “Kültürel iletiþimde ve kalýcý sosyal duyarlýk yaratmada en güçlü etki hâlâ þiirle elde ediliyor. Yanlýþ, maksatlý yapanýn elinde yanlýþ ve maksatlý, doðru yapanýn elinde yapýcý…”

El Hak doðru tespit.

Hem þiirin toplumsal kabul görmüþlüðü ve gücünü tespit açýsýndan hem de “Kadýköy Belediyesi kendisinden bekleneni yaparken, diðer belediyeler þiir için ne yapýyor?” sorusuna verilmesi gereken cevap açýsýndan... Herkes çýkaracaðý sonucu çýkarsýn, ‘Hain’ diyenler bile þiire sarýlýyor.

Meltem Cumbul, Adalet Yürüyüþü, Gezi, Levent Üzümcü, Ne Çok Hain ve Ataol Behramoðlu… Yan yana sýralandýklarýnda doðrusu bende çok da ‘þiir programý’ çaðrýþýmý yapmýyorlar.