Ne kural hatasıymış yahu!

Federasyonun K.Paşa-Beşiktaş maçı hakkındaki kararını geciktirmesini başından beri eleştirdim, bir skandal olarak niteledim. Hatta geçen hafta tam olarak şunu söyledim:”Sanki teorik fizik problemi çözüyorlar.” Meğer öyleymiş gerçekten de. Baksanıza, bir karara varmak için Beşiktaş yönetiminin talep ettiği İTÜ raporu falan gerekmiş. Bilimsellikte son nokta.

Oysa futbolun ruhuna az çok aşina olan herkesin ilk günden göreceği, ilk günden yargıya varacağı bir gerçek vardı ortada: Barış Şimşek’in tereddüt ve inisiyatif eksikliğinden kaynaklanan bariz bir kural hatası. Federasyon yöneticilerinin ve MHK’nin futbolun ruhuna aşina olması gerekmez mi? Sağduyunun izinde, birkaç gün içinde karar vermek bu kadar mı zordu?

Zordu tabii. Çünkü her yanlışa bir kılıf uydurmak Türk futbol kültürünün mayasında var. Siz yanlış bir karara saliseler üzerinden fizik teoremi uydurursanız, sonrasını toparlamak için de İTÜ raporu gerekir elbet. Literatüre “düdüğün dudağa gidiş süresi” diye tanım girecek neredeyse. Diyorum ya, futbolun ruhuna biraz aşinalık yeterdi. Özellikle de Barış Şimşek için. Yanlışını kabul etmesi bile büyük bir erdem olurdu.

Kabul, Türkiye’de hakemler rahat değil. Kafalarının arkasında bir sürü hassas denge fink atıp duruyor maç boyunca. Ah o dengeler! Barış Şimşek sahada doğru kararı verecek cesareti ya da sonradan yanlışını üstlenecek erdemi gösterseydi bir devrim olurdu bu, emsal oluştururdu. MHK tersinde ısrarı seçti ne yazık ki. Zaten bizdeki devrimler de bir tuhaf. Cem Papila’nın Beşiktaş-Samsun maçındaki devrimi gibi. Hep söylerim: Papila o maçtan sonra aynı standartlarda maç yönetmeyi sürdürse, bunu devrim sayardım. Ama Papila fabrika ayarlarına döndü çabucak. Devrim sandığımız şey karşıdevrim çıktı. Hem de Beşiktaş’a karşı.

Kararın bunca gecikmesi ortaya pek çok teknik sorun çıkardı, onları da TFF çözecek bir güzel. Ya Fernandes’e maçın tatilini gerektirecek saldırı, Beşiktaş’ın 9 kişi kalması, Fernandes’in sahadan çıkmak istemesi? Onlar hiç konuşulmamış anlaşılan. Beşiktaş yönetiminin hükmen galibiyet talebinde ısrar etmesi doğrudur. Umarım tahkimden en doğru karar çıkar, en azından TFF kararı onanır da bunun bir tiyatro olmadığını anlarız. Yok, ortada bir oyun varsa da Beşiktaş yönetiminin en sert tepkiyi vereceğinden emin olmak isterim. Öyle olur devrim!