Hatýrlayacaðýnýz üzere geçtiðimiz yýl bir avukat, terör dosyalarýna bakmakla görevli bir savýcýn odasýndan çektiði fotoðrafý "...ben asla kaybetmem ya kazanýrým ya da öðrenirim" sözü ile paylaþmýþtý. Gelen tepkiler artýnca Adalet Bakanlýðý ve Barolar Birliði konuyla ilgili soruþturma baþlatmýþtý.
Benzeri bir durum geçtiðimiz günlerde geliþti. Bir avukat sosyal medya hesabýndan öldürmeye teþebbüs, uyuþturucu ve silah ticaretinden yargýlanan müdafi olduðunu anladýðýmýz sanýklarýn ve yakýnlarýnýn fotoðraflarýnýn üzerine "tahliye ve beraat" kararlarý aldýðýný yazarak paylaþtý.
Bunlar kamuya yansýyanlar sadece. Sosyal medyada "iliþki ticaretinin" pazarlandýðýný görüyoruz çoðu zaman. Ya da mesleki çalýþmalarýn kamuya bilgi verme boyutunu aþar nitelikle sunulmasýndan hepimiz rahatsýz oluyoruz. Bu konularda ciddi tedbirler gerekiyor artýk. Toplumun farklý kesimlerine sirayet eden fenomenlik olgusunun hukuka sirayet etmiþ þekli bu sanýrým. Sadece avukatlara özgü de deðil bu durum.
Barolar Birliðinin avukatlar için sosyal medya etiði baðlamýnda bir metin ortaya koymasý ve bunu disiplin hukukunun bir parçasý kabul etmesi kaçýnýlmaz zaruret artýk... Hemen hatýrlanacaktýr, bir avukatýn "adliyede bir günüm" biçiminde paylaþtýðý seri videolardan dolayý Barodan ceza verilmemesi yönünde karar çýkmýþtý. Konuyu ceza çözer mi bilmiyorum, ancak bu konuda bir etik rehberin olmadýðý kesin!
Google ceza aldý
Google, Rekabet Kurulunun uzun süredir gündeminde. Rekabet Kurulunca, Google'a otel sorgularý bakýmýndan tedbir önerilerini yerine getirmediði süre için toplam 482 milyon TL para cezasý verildi. Hatýrlanacaðý üzere Kurul, 2021'de Google'ýn "arama hizmetleri bakýmýndan" pazara hakim olduðu, yerel arama siteleri ile arasýnda rekabeti bozucu bir denge oluþturduðu için uyarýlmýþ ve gidermesi için süre verilmiþti. Evvel günkü kararýnda ise Kurul, bu eksikliðin halen giderilmediðini tespit etti. Yani Google rakip yerel arama ve konaklama fiyatý karþýlaþtýrma hizmetlerini, genel arama sonuç sayfasýnda, kendi sunduðu hizmetlerden daha dezavantajlý biçimde sunduðu, yerel arama hizmetlerine iliþkin yeni tasarýmlarý otel sorgularý bakýmýndan uygulamadýðý için ceza aldý.
Yayýncýlara ile Google anlaþmalý!
Google'a bir ceza da Fransa'dan gelmiþti. Mart ayýnda Fransa Rekabet Kurumu, Fransýz yayýncýlara haberleri için yapýlan ödemeler konusundaki taahhütlerini yerine getirmediði gerekçesiyle Google'a ceza verdi. Bilindiði üzere henüz ülkemizde olmayan bir durumu konuþuyor AB. AB Telif Haklarý Yasasýnýn 15. maddesine ile baþta Google olmak üzere diðer teknoloji þirketleri haber yayýncýlarýna içerik için ücret ödemeye zorlanýyor. Bu þirketlerin ülkelerden kazandýklarý ile ülkelere ödedikleri arasýnda orantýsýzlýk var. Bu konu da hem Kültür hem de Maliye Bakanlýðýnýn adým atmasý gerekiyor sanýrým.
AB yapay zekâ yasasý
Ýnternetten sonra ve önce diye bölebiliriz bu çaðý ama hiç þüphesiz yapay zeka konusu ise bir baþka milat. Bu yasa size yapay zekanýn kabulü anlamýnda ilk adým gibi görünse de, düzenleme katý bir çerçeve çizmek için kabul edildi aslýnda.
Düzenlemeye göre; ˃ güvenlik güçleri tarafýndan biyometrik tanýmlama sistemlerinin kullanýmý konusunda sýnýrlamalar getiriliyor, ˃ hassas biyometrik sýnýflandýrma sistemleri, yüz tanýma veya güvenlik kamerasý verilenin saklanmasý konularýnda belirli yapay zeka uygulamalarý yasaklanýyor, ˃ "deepfake" olarak bilinen deðiþtirilmiþ ve baþkalaþtýrýlmýþ görsellerin, ses veya video içeriklerinin bu özelliðinin belirtilmesi zorunlu oluyor, ˃ yapay zeka uygulamalarýna karþý etkin baþvuru sisteminin oluþturulmasý zorunlu hale geliyor.
Düzenleme tam olarak 2025-2026 döneminde yürürlüðe girecek. AB bu süreçte uyumlaþtýrma için yapay zekâ uygulamalarýna gerekli zamaný tanýmýþ oluyor.
Ýnternetle beraber konuþtuðumuz konular da çeþitleniyor gördüðünüz üzere.
Ne geliyorsa bundan sonra baþýmýza internette gelecek sanýrým.
Dikkatli olmak zorundayýz. Büyük kolaylýk, büyük risk demek internet!