Ne olur?

Hippi kavramý 1960'larýn baþýnda Amerika’da doðdu. 68 kuþaðýnýn çiçek çocuklarý 1970 yýllarýn ortalarýnda birçok ülkeye yayýldýlar. Bu akýmýn duygularýný o dönemin en iyi müzik gruplarý arasýnda sayýlan; The Who ‘Yaþlanmadan ölmek istiyorum’, Rolling Stones ise ‘Yuvarlanan taþlar’ gibi ‘evsiz olmak’tan bahsederek dile getiriyordu. Barýþ yanlýlýðýndan vazgeçmemiþ, istediklerini yaþamaktan hiçbir zaman çekinmemiþ, sýnýr tanýmadan aný yaþamýþ çiçek çocuklarýnýn en önemli sloganlarý: Aþk, özgürlük ve barýþ ile ‘Savaþma, seviþ’ olmuþtur.

Barýþýn meþruluðu altýna sýðýnýlmýþ hayâsýz bir alt ben sendromu; yapýlan onca ahlaksýz yaþam tarzýndan, utanýlacak yerde anlamsýz bir memnuniyet duymaya dönüþmüþtür. Belki kapitalizmin düþüncelerimize sýzdýrdýðý en derin yara budur; ‘Deðer yargýlarýnýn kaybolmasý’.

Geçmiþin verdiði tecrübe ve basiret olmadan, istenildiði gibi güdüldüðü bir akým olan ‘Çiçek Çocuklarý’ bireyleri,  her türlü ahlaksýzlýðý yaparlarken, kan emici selefler  ‘insanlýk ve barýþ’ adýna savaþan, manevi deðerler temelinde þerefli mücadele veren asýl kahramanlarý öldürdüler; Malcom X ve Che Guevera. Üzücü ama gerçek...

Amaç ayný olsa da usul ve üslup ne kadar önemliyse, ondan daha da önemlisi birbirimize sýrt dönmeden mücadele etmemizdir. Yoksa çýðýrtkan bir hengâmede didiþirken aleyhimize olan birçok kararý müdahaleyi göremez, insanlarýmýzý suikastlara kurban verebiliriz...

Kendi acizliklerinin farkýnda olmadan kendilerini dünyanýn baþpehlivaný zanneden ‘Paranýn Uþaklarý’ dünya adýna kendilerine rol biçmekteler. Mütemadiyen kargaþalarýn ve savaþlarýn adý deðiþiyor. 2011’den beri Suriye’de 100 bine yakýn insanýn ölümüne göz yumanlarýn, yapacaklarý müdahaleyi ‘insan ve insanlýk’ adýna yaptýklarýna kim inanýr?

Kâinatýn tek ve gerçek hâkimi Allah C.C, ‘Müslüman Müslüman’ýn kardeþidir. Ona zulmetmez, onu [düþmanýna] teslim etmez’ demesi bile göz ardý edilebiliyor. Savaþýn taraflarý belliyken bir hiç uðruna taraf deðiþebiliyor. Benliðinin elinde oyuncak olmuþlarý yoldan eden büyük bir aldatmacadýr; ‘Güç, Para ve Þehvet’.

Bu nedenle asýl savaþ, insanýn önce kendi nefsiyle yaptýðý savaþtýr. Kendiyle olan savaþý kazanamayan, dýþarýdaki savaþý kazansa ne olur?..