Masamdaki dört kitap, ‘bugünü anlamaya, yarýný görmeye’ yarayacak nitelikte. Son gelen, Doç. Dr. Yalçýn Akdoðan’ýn.
Akdoðan, bir iletiþim ve siyaset bilimcisi olarak, Baþbakanlýðý döneminde Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan’ýn uzun süre danýþmanlýðýný yaptý. Eskilerin deyimiyle ‘vak’anüvis’ olarak tanýndý. Ardýndan atandýðý Baþbakan Yardýmcýlýðý, son kabineye kadar devam etti.
Danýþman ve hükümet üyesi olarak AK Parti hareketinin ‘muhafazakar demokrasi’ olarak kavramsallaþtýrýlmasý, demokratikleþme atýlýmlarý, vesayetle mücadele, çözüm süreci ve terörle mücadele süreçlerinin aktörlerinden biri oldu. Bu süreçlere iliþkin 10 kitap yazdý. 11.’si de bugünlerde raflarda yerini aldý: ‘Asker-Sivil Ýliþkileri ve Kumpastan Darbeye FETÖ’
Kitap, FETÖ’nün uzun yýllar içinde ordu, yargý ve emniyette kadrolaþmalarýný, elde ettikleri gücü sadece iktidarý ele geçirmeye deðil devleti devirmeye yönelik kullanmaya kalkýþmalarý sürecini anlatýyor.
Akdoðan, sürecin içinde asker-sivil iliþkilerinin deðiþimini, AK Parti’ye ve Erdoðan’a karþý yürütülen psikolojik harekâtýn kodlarýný ‘örnekleriyle’ hatýrlatýyor.
Okuyucuyu, bir sistematik ‘kumpas’ýn hangi yöntem ve unsurlar kullanýlarak hayata geçirildiðine dair fotoðrafla karþý karþýya býrakýyor.
Çoðu okurun, bilinç altýna iþlemiþ ‘algýlarýn’ farkýna varacaðý ve bu algýnýn nasýl ‘inþa edildiðini’ açýkça görebileceði bir fotoðraf bu.
RP örneðindeki gibi ‘takiyye, gizli gündem ve Ýslamlaþma’ üzerinden yaratýlan gerilimi;
Ardýndan ‘mahalle baskýsý’ üzerinden bir yaþam tarzýna müdahale algýsýný;
Ve ‘otoriterlik, tek adam ve diktatörleþme’ kavramlarý üzerinden yürütülen operasyonu...
Kitapta, bütün bunlarýn temelinde yatan “halk iradesinin demokratik seçimlerle yönetime yansýmasýna karþý, ülkenin ‘istenen eksende tutulmasý’ amacýyla halkýn iradesini baskýlayan vesayet düzeninin iktidar mücadelesi” ve bu mücadelenin nasýl 15 Temmuz’da bir darbe giriþimine ulaþtýðýna dair zihin açýcý bir süreç analizi var.
24 Aralýk 2013’te Star’da yayýnlanan yazýsýnda ‘milli orduya kumpas’ ifadesini kullanarak yeni dönemin iþaretini veren Akdoðan’ýn kitabý ‘anlamak isteyenler’ için ‘kýlavuz’ niteliðinde.
***
Masamdaki ikinci kitap, benim için ‘rol model’ bir gazetecinin kaleminden çýkmýþ, meslek aðabeyim Fikret Bilâ’nýn...
‘Ýdeolojik Kodlarýyla Kâðýt Üstündeki PKK’ kapaðýnýn altýnda, terör örgütünün ‘sözde ve özde’ ne olduðunun çarpýcý bir analizi var.
Bu cümle PKK hakkýnda daha önce yazýlmýþ çok sayýda kitabý hatýrlatabilir.
Ancak Bilâ’nýn kitabý çok farklý.
Ýmralý’da mahkum baþý Abdullah Öcalan’ýn, Marksist-Leninist bir örgüt ile ‘baðýmsýz Kürt devleti’ kurmaktan, neden ‘demokratik cumhuriyet’e döndüðünü; PKK ve uzantýlarýnýn, yandaþlarýnýn neden her cümlede ‘demokrasi, demokratik’ kavramlarýný kullandýðýný; Sonra neden ‘ekolojik, cinsiyet özgürlükçü, komünal esaslý konfederasyon’ demeye baþladýðýný;
KCK sistematiðinin nereden geldiðini;
Amerikalý düþünür Murray Bookchin’in kuramýnýn nasýl ‘bir propaganda aracý’ olarak kullanýldýðýný ve aslýnda gerçekte örgütün kuruluþ ideolojisinin de, terörü bir yöntem olarak benimsemesinin de, hedeflerinin de deðiþmediðini okuyacaksýnýz.
‘Daðda sigara izmaritini bile yere atmayan gerilla’ diyenleri, ‘ekoloji’, ‘kadýn’, ‘demokrasi’, ‘barýþ’ cümleleri dökülen aðýzlarý baþka bir kulakla dinliyor olacaksýnýz artýk;
Bila’nýn okurlarýnýn alýþtýðý, fazlalýk cümlenin olmadýðý akýcý bir ‘gazeteci dili’nden...
Aslýnda her þeyin gözümüzün önünde cereyan etmesine raðmen neleri göremediðimize hayýflanarak...
***
Diðer iki kitap ise bugünlerde yeniden gündeme giren ‘baþkanlýk sistemi’ne iliþkin.
Doç. Dr. Hüseyin Yayman’ýn ‘Türkiye’de Devlet Reformu ve Baþkanlýk Sistemi’ kitabý, önce siyaset bilimci, ardýndan da milletvekili ve bakan yardýmcýsý (Kültür ve Turizm) olarak ‘teorik ve pratik’ deneyimlere dayalý.
Devlet reformu konusunda yapýlmýþ tüm çalýþmalarý da inceleyen Yayman, aslýnda Türkiye’nin vesayetle mücadelesinin baþarý anahtarýný da ortaya koyuyor. Yayman, Demirel, Özal, Türkeþ ve Erbakan’ýn baþkanlýk sistemi önerilerini de ‘tam yerinde’ hatýrlatýyor.
***
Sistem tartýþmalarýna önemli bir katký sunan bir baþka kitap ise Milli Eðitim Bakanlýðý Müsteþarý Doç. Dr. Yusuf Tekin’in ‘Baþkanlýk Sistemi ve Kuvvetler Ayrýlýðý Tartýþmalarý’ adlý eseri. Geçen yýl yayýnlanan kitap, özellikle bu konuyu kamuoyu önünde tartýþan gazeteciler, siyasetçiler ve siyaset bilimciler için ‘kaynak’ niteliðini taþýyor. Tekin, okuyucularýna da, ekranlarda veya köþelerde tartýþanlara ‘boþ konuþuyor’ veya ‘dersine çalýþmýþ’ notunu verebileceði bir birikim aktarýyor.
Ve daha önemlisi, Türkiye’nin geleceðini inþa etmek için nasýl bir model üretebileceðine ýþýk tutuyor.
Ýyi okumalar.