Ne yaptýn da bu kadar sevdirdin kendini?

Kemal Kýlýçdaroðlu, 15 Temmuz giriþiminden üç ay sonra gazetecilerle bir sohbet toplantýsý düzenledi ve onlara bir ‘kitapçýk’tan söz etti.

Bu kitapçýkta, darbeden sonra Cumhurbaþkaný ve Baþbakan olarak atanacak kiþilerin ismi yazýyormuþ.

Kýlýçdaroðlu, daha sonra, “kitapçýk bulunmuþ” diye bir þerh düþtü. “Bulunmuþ” dediðine göre, kitapçýk güvenlik birimlerinin ya da savcýlarýn elinde bulunuyor.

Herhalde darbecilerden ele geçirildi.

Böyle mi anlamalýyýz?

Sohbet toplantýsýna katýlan CNN Türk Genel Müdürü Erdoðan Aktaþ’ýn tanýklýðýna daha önce bu köþede yer vermiþtim.

Hatýrlayalým: “Kýlýçdaroðlu, darbe döneminin Cumhurbaþkaný ve Baþbakanýnýn adýnýn yazýlý olduðunun ifade edildiði bir kitapçýðýn bulunduðunu söyledi. Bunun üzerine sorularýmýz oldu. Kendisi kitapçýðý görmemiþ. Öðrenme þekli de hükümet tarafýndan, ‘Böyle bir kitapçýk var sizin haberiniz var mý’ þeklinde olmuþ, ama detaylarý hakkýnda bilgi yok. Herkes çok merak etti, sordu ama detay yok. Öyle zannediyorum böyle bir açýklamanýn ardýndan böyle bir kitapçýðýn varlýðý ve içeriði konusunda ciddi tartýþmalar olacaktýr.”

Bir tartýþma oldu mu?

Olmadý.

Üzerinden 10 ay geçti, kitapçýðý soran yok.

Kýlýçdaroðlu, kitapçýk bilgisini “hükümet tarafýndan” aldýðýný söylüyor.

Bunun doðru ve geçerli bir bilgi olduðunu kabul edersek, þu türden tahminler yürütmemiz gerekecek: Demek ki, bir darbe olacaðý bilgisine bir dönem AK Parti’de yöneticilik yapmýþ (hatta hükümette görev almýþ) kiþiler de sahipti ve muhtemelen bir darbeyi bekliyorlardý.

Bu “tahmin”in tartýþýlabilir bir tahmin olduðunu düþünsek bile, Kýlýçdaroðlu gibi birinin bu yönde baþlatacaðý bir tartýþmanýn hayýrlý sonuçlar doðurmayacaðýný teslim etmek zorundayýz...

Kýlýçdaroðlu’nun çok þey biliyormuþ gibi yapýp hiçbir þey söylemediði konu, yine de meraka deðer bir konudur.

Kimler 15 Temmuz’un Cumhurbaþkanlýðýna ve Baþbakanlýðýna atanacaktý?

Muhtemelen, Kýlýçdaroðlu da merak ediyordur.

O zaman fazla bekletmeyelim, merakýný giderelim.

Darbe baþarýlý olsaydý, omzu kalabalýk efradýndan biri (Akýn Öztürk olabilirdi) Cumhurbaþkanlýðýna getirilirdi ve hiç de þaþýrtýcý olmazdý. 

Peki, Baþbakan kim olurdu?

Benim kafamda bazý isimler var ama bu konuda Kýlýçdaroðlu’nu tek geçerim.

Çünkü kendisi, iktidar umudunu darbelere baðlamýþ bir partinin genel baþkanýdýr.

Neredeyse kurulduðu günden beri hiçbir seçimi kazanamamýþ CHP, ancak ve sadece darbelerin yardýmýyla iktidara tutunabilmiþtir.

Mesela Ýnönü’nün (çok partili parlamenter sistemin cari olduðu dönemde) Baþbakanlýðý, ancak bir “darbe”yle mümkün olabilmiþtir.

Ecevit’e genel baþkanlýk ve Baþbakanlýk yolunu 12 Mart darbesi açmýþtýr.

Dahasý, CHP (iktidar ortaðý olmadýðý halde), darbe hükümetine Baþbakan vermiþtir. Ünlü “balyoz hükümeti”nin (sosyalistlerin tepesine “balyoz gibi” inen) Baþbakaný Nihat Erim, 12 Mart döneminde CHP milletvekiliydi. Darbecilerin “Baþbakanýmýz olur musunuz?” teklifini ikiletmemiþ, hemen kabineyi kurmuþ, hiç utanmamýþtýr.

15 Temmuz giriþimi baþarýlý olsaydý, Baþbakanlýk teklifi Kýlýçdaroðlu’na götürülecekti, hiç kuþkunuz olmasýn.

Bakmayýn “darbe karþýtýymýþ gibi” görünmesine...

Partilileri Baðdat Caddesi’nde tanklarý alkýþlamýþtý. Kendisi de, darbenin baþarýsýz olacaðý anlaþýldýktan sonra, ancak sabaha karþý ortaya çýkmýþ, “darbeleri tasvip etmeyiz” gibilerden kokmaz bulaþmaz bir açýklama yapmýþtý. Yenikapý’ya da ittire ittire gitmiþti.

FETÖ niçin mi Kýlýçdaroðlu’nu tercih ederdi?

Cevabý çok basit:

Son üç yýlda dört büyük seçim yaþadýk. Kemal Bey bu dönemde, sadece FETÖ’nün temin ettiði “kirli malzemeleri” tüketti. FETÖ neyi murat ediyorsa, onu söyledi. Tape okudu, korsan görüntü izletti, montajlý ses kaydý dinletti.

Þimdi de FETÖ için yürüyor.

Ondan daha uygun bir Baþbakan bulamazlardý.

HAMÝÞ

Firari Ekrem Dumanlý, Kýlýçdaroðlu’ndan bahisle, “Ne garip, hepimiz ona dua ediyoruz” diye bir tweet atmýþtý... Hakikaten çok seviyorlar onu. Kayda geçsin!