Sorunun muhatabý Türkiye deðil elbette. Muhatap FETÖ’yü hala koruyup kollayan baþta ABD olmak üzere AB ülkeleri ve FETÖristlerin hala aktif olduðu Afrika’daki bazý ülkeler.
Mesela Nijerya.
Bir örnekle anlatayým.
26 Aðustos 2016 tarihinde Nijerya’nýn eski Havacýlýk Bakaný ve hali hazýrdaki senatörlerinden Stella Oduah’ýn 28 yaþýndaki oðlu bir diþ rahatsýzlýðýndan Abuja’daki “özel bir hastane”ye kaldýrýlýr. Maxwell Chinedu Etoromi adlý genç, diþ ameliyatýndan sonra yanlýþ verilen bir ilaçla hayatýný kaybeder. Senatör anne Nijerya’da tanýnmýþ ve etkili bir siyasetçidir. Bu ölümün Nijerya medyasýnda yanký bulmasýnýn ardýndan hastaneden
açýklama üstüne açýklama yapýlýr.
Evet aynen anladýðýnýz gibi. O özel hastane FETÖristlerin hastanesidir ve bu ölüm elbette normal bir ölüm deðildir. Nijerya medyasý olayýn üstüne gitmeye çalýþýr ancak FETÖristlerhemen harekete geçer. Ekrem Dumanlý’nýn
“onlar gazetecilikten içeri girmediler” baþlýðýna benzer baþlýklar atýlmaya baþlar Nijerya medyasýnda. Çünkü bir zamanlar Türkiye’de olduðu gibi Nijerya’da da etkilidir çete.
Olay taze. Taze olduðu için de Nijerya’da hala konuþuluyor. Ýþin içine senatörün eski kocasýný da ekleyen FETÖristler bu ölümde bir sorumluluklarýnýn olmadýðýný anlatmak için Senartör’e saldýrýyý eski koca üzerinden gün be gün artýrýyorlar.
Bir diþ ameliyatýndan sonra bir doktorun yanlýþ müdahalesi sonucu bir yaþam kaybedilebilir mi? Elbette. Türkiye’de de týbbýn çok ileri olduðu baþka ülkelerde de benzer durumlar elbette yaþanabilir. Ama Pensilvanya’daki terörist hakkýnda bir kitap yazmaya baþlayan Haydar Meriç’i FETÖristlerin domuz baðýyla öldürmesi iddiasý ortadayken, Nijeryalý senatörün oðlunun FETÖristlerin hastanesinde ölmesi, ardýndan medya üzerinden karalama çabalarý FETÖristleri olaðan þüpheli yapýyor.
Bir baþka haber ise Güneþ Gazetesi’nin dünkü manþeti.
Ülke GambiyaÝslam Cumhuriyeti. Habere göre Türkiye’dekine benzer bir iþgal giriþimiyle karþý karþýya kaldý Gambiya. Ülke darbeyi püskürttü. Hatta Amerikan vatandaþý iki Gambiyalý darbeyi planlamakla suçlandý. ABD’yi bu darbenin arkasýnda olmakla itham eden hükümet Türkiye’nin de uyarýsýyla FETÖristleri de ülkeden temizlemeye baþladý. FETÖristlerin okullarýný kapatmaya baþlayýnca o zamana kadar sessiz kalan ABD “o okullar bizim kapatamazsýnýz” notasýyla sert bir karþýlýk verdi.
Örnekler çok ama bu FETÖristleri koruyup kollayan ABD ve AB ülkelerine Erdoðan ayný sertlikle cevabý BM’deki konuþmasýnda verdi.
Soru þu. Kullanýp bir kenara atamadýðýnýzFETÖristlerin sizin için de tehlikeli olduðunu ne zaman anlayacaksýnýz? ABD senatosuna sýzmýþlar, STK’larýna sýzmýþlar, yerel siyasete sýzmýþlar.
Beyaz Saray’a da sýzmalarýný mý bekliyorsunuz?
At izi it izi
Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn uyarýsý FETÖristlerle mücadele eden devlet kademelerinde umarým etkili olmuþtur. Ancak bu mücadelede dikkat edilmesi gereken en önemli mevzu adalet ve hakkaniyetten ayrýlmamak olmalý. Ergenekonve Balyoz’da düþtüðümüz hatalara bu kez düþmemeliyiz. FETÖristleri etkili yerlere yerleþtirmek için o dönem gerçekten darbe heveslileri ile birlikte birçok masumu da bu FETÖristlerin darbeci gösterdiðini geç de olsa anladýk. Benzer durumun bugün de yaþandýðýný iddia eden birçok mail alýyorum. “Benim bunlarla hiçbir þekilde irtibatým, iltisakým olmadý” diyen, masum olduðunu ama yine de FETÖ’den dolayý kurumlarýndan ihraç edildiðini söyleyen isimler var.Belki gerçekten öyledirler. Bilmiyorum. Ama kendilerini katman katman gizleyen, ortaya çýkmamak için FETÖristlerle yýllar önce baðýný koparýp uykuda olan kriptolarýn varlýðýný da unutmamak gerekir.