Felsefe Hocasý Berat Demirci modern bir hiciv ustasýdýr. Usta kalemiyle önemli tespitlerde bulunur. Sosyal medya hesabýndan yaptýðý bir paylaþým önüme düþtü: Akademi manastýr düzenine sahip olmasa Prof. Dr. gibi unvanlar, Necdet Sakaoðlu gibi adamlara doðrudan verilirdi. Allah rahmet eylesin.
1939 yýlýnda Divriði'de doðan Necdet Sakaoðlu dün Amasra'da vefat etti. Kendisi Cumhuriyet'in yetiþtirdiði deðerli öðretmenlerden biriydi. Milli Eðitim Bakanlýðý'nda hemen her kademede uzun yýllar görev yaptý, en sonunda Talim Terbiye Kurulu üyeliðinden emekli oldu.
Necdet Sakaoðlu ve kuþaðýnýn en belirgin özelliði çalýþkanlýk ve istikrar. O da ömrünün sonuna kadar çalýþmayý hiç býrakmadý.
Selçuklu ve Osmanlý dönemine dair yüzlerce çalýþmasýnda tarihimizin bilinmeyen yönlerine ýþýk tuttu. Türkiye'nin kültürel mirasýný tescil eden yerel tarih çalýþmalarýna imza attý. Yazdýklarý araþtýrmacýlar için baþvuru kaynaklarý arasýnda yer aldý.
Necdet Hoca'nýn hayata bakýþýndaki çok yönlülük çalýþmalarýna da yansýdý. Çalýþmalarýnda Türk tarihini devlet yapýsýndan sosyal hayata geniþ bir yelpazede, farklý boyutlarýyla konu edindi.
Çeþm-i Cihan Amasra eseriyle yerel tarihi gün ýþýðýna çýkarýrken Osmanlý Eðitim Tarihi, Cumhuriyet Dönemi Eðitim Tarihi eserleriyle Türkiye Cumhuriyeti'nin eðitim alanýndaki geliþimine yoðunlaþtý.
Tanzimat'tan Cumhuriyet'e Tarih Sözlüðü ile Osmanlý modernleþmesinin sistematik bir analizini sundu. Osmanlý sultanlarýnýn hayatlarýný anlattý, kadýn sultanlarýn Osmanlý tarihindeki rolünü ortaya koydu. Bu satýrlarda izah edilemeyecek ölçüde, sayýda ve çeþitte önemli eserler býraktý.
84 yýllýk hayatýnda yaptýðý çalýþmalar, ardýnda býraktýðý eserlerle kýyaslandýðýnda az sayýda denilebilecek ödüle layýk görüldü. Bunlar arasýnda 1969'da Milliyet gazetesinin düzenlediði çeviri dalýnda Karacan Ödülü, yine 1971'de Milliyet gazetesinin düzenlediði inceleme dalýnda Karacan Ödülü, 1985 yýlýnda da Anadolu Derebeyi Ocaklarýndan Köse Paþa Hanedaný adlý eseriyle Sedat Simavi Vakfý Sosyal Bilimler Ödülü var.
Türkiye üniversitelerinde genç akademisyenler, bir unvan alabilmek veya atama yükseltilme kriterlerini tamamlayabilmek için kýsa yoldan yayýn yapma peþinde koþarken Necdet Hoca hayatýný araþtýrmaya ve yazmaya adadý. Akademisyenler unvan aldýktan sonra dinlenmeye çekilirken o bir unvan peþinde koþmadan ilim dünyasýna kaynak eserler býraktý.
Mekâný cennet olsun.