Neden mi umutluyuz

Paris’te ve Sinop’ta olanlara raðmen ben ve benim gibi düþünen pek çok insan Kürt sorununun çözüm yolunda ilerleyeceðinden ve buna paralel olarak silahlarýn susacaðýndan umutlu. Neden mi?

1. Her þeyden önce iktidarýn Paris ve Sinop tuzaðýna düþmemesinden dolayý. Çünkü normal þartlarda bir iktidar böylesi olaylara refleksle karþýlýk verir, Paris ve Sinop’u tasarlayanlarý mutlu ederdi. Oysa her iki olayda da tersi oldu. Hükümet itidalli davrandý, bu tür olaylarýn siyasi sonucunun doðmasýný engelledi.

2. Paris’te katledilen insanlarýn cenaze töreninde PKK da, BDP de samimi olduðunu ispatladý. Diyarbakýr’da düzenlenen tören bir dönüm noktasý oldu. BDP ayný saðduyuyu ne yazýk ki Karadeniz gezisine çýkarken gösteremedi. Ama AK Parti ve kabul edelim ki basýnýn büyük bir kýsmý BDP’nin her yere gitmesinin hak olduðunu tescil etti.

3. Sinop’ta üç beþ çapulcunun yaptýklarýný bir kenara býrakýrsanýz Türkiye’nin aðýrlýklý bir kesimi bu sorunun çözülmesini istemekte. Yapýlan kamuoyu yoklamalarý çözüm arzusunu rakamlarla doðrular nitelikte. Bakmayýn siz CHP’ye yolun uçundaki ýþýðý gördüðünde kendi geçmiþinin ve söyleminin altýnda ezilememek için siyaset, hatta ekip deðiþtirecektir.

4. MHP ise siyasi varlýk nedeni olan PKK üstünden polemik yapmayý son ana kadar sürdürecektir. Ancak bu polemiklerin, iktidar partisinin Kürt sorunu karþýsýnda etnik aidiyeti aþan bir yerde toparlanmasýna ve kendini yeniden tanýmlamasýna neden olduðu unutulmamalýdýr.

5. Uzun tartýþmalarýn ardýndan Ýmralý’ya gidecek heyet üstünde uzlaþma saðlandý ve daðdakini þehre indirecek sürecin baþlamasý temin edildi. Bir son dakika aksiliði çýkmazsa Öcalan bugün “devletle” yaptýðý pazarlýðýn detaylarýný giden heyetle paylaþacak, silah býrakmanýn ne karþýlýðýnda olacaðýný anlatacak.

6. Öcalan’a raðmen silah býrakmamak pek mümkün görünmüyor. PKK liderliðinin yaptýðý açýklamalardan da zaten Öcalan’ýn iradesine ve tavsiyelerine saygý gösterecekleri anlaþýlýyor. Eðer göstermezlerse tabanla olan baðlarýnýn kopmasýna, marjinalleþmelerine ve sonunda da kendi askeri maðlubiyetlerine neden olurlar.

7. Örgüt içindeki Suriyelilerin durumu da çok abartýlmamalý. Hafta içinde ÖSO ile YPG arasýnda varýlan uzlaþma -sonucu ne olursa olsun- Suriyeli Kürtlerin kazanan tarafýn kim olduðunu anladýklarýný gösteriyor. Onlar da bütün dünyayý karþýlarýna almak istemeyecekler, þu anki kazanýmlarýný yeni kurulacak Suriye içinde korumaya çalýþacaklardýr.

8. Çözüm ve silahsýzlanma için uluslararasý konjonktür de çok uygun. Amerika artýk bölgede daha fazla karýþýklýk istemiyor, hatta Ankara’nýn Erbil’e fazla taviz verdiðine inanýyor. Washington’un derdi Irak’ýn toprak bütünlüðünü korumak. Bunu bizim için deðil Ýran’ýn bölgesel etkisi artmasýn diye istiyorlar.

9. Bölgesel dengeler de deðiþmekte, Kürt sorununun çözümüne ve PKK’nýn silah býrakmaya zorlanmasýna daha müsait hale gelmekte. Livni ile koalisyon kuran Netanyahu’nun Türkiye ile barýþmamasý, özür sorununu aþmak için yaratýcý yöntemler bulmak için çalýþmamasý mucize olur. Ýsrail için deðiþen Ortadoðu’da Türkiye’nin dostluðu taktiksel bir PKK yakýnlýðýndan çok daha önemli.

10. PKK’nýn çözümü reddedip maksimalist hedeflerine ulaþmak için savaþmayý seçmesi, bunun için de Ýran’a dayanmasý ise intihar olur. Ýran-PKK dostluðunu þu sýralarda ne Amerika, ne Avrupa, ne de Ýsrail kaldýrabilir. PKK, kendi kanaat önderi yerine baþka birini dinleyecek olursa sadece kitlesine yabancýlaþmakla kalmaz, bölge içi ve dýþý güçlerin hedef tahtasýna da oturur.

Tüm bu ve benzeri nedenlerden dolayý umutlu olmamýz gerekir. Fakat çözümün önüne daha çok engel çýkacaðýný da anlamamýz þarttýr. Pazarlýk sürecinde de, devlet içinde de, PKK içinde de her zaman her þey olabilir, kýrýlmalar yaþanabilir.

Ýktidarýn en zayýf olacaðý nokta BDP ile yapacaðý anayasa yazým ittifaký olacaktýr. Muhalefet ve basýn çözüm süreci ile baþkanlýk sistemi arasýnda bað kuracak, baþkanlýk olmasýn diye çözümü engellemeye çalýþanlar dahi çýkacaktýr. Hükümetin yapmasý gerek daha çok demokrasi istediðini herkese göstermek ve ispatlamaktýr...