Neden önce Münbiç? 

ABD Baþkaný Trump’ýn Suriye’den çekilme kararý Türkiye’nin ve bölgenin geleceði ile ilgili önemli sonuçlara yol açacak. Trump bu kararý Cumhurbaþkaný Erdoðan ile 14 Aralýk’ta yaptýðý telefon görüþmesi sýrasýnda aldý. Ankara’da konuþulana göre ABD ile yapýlan mutabakat sahada boþluk býrakmama üzerine kurulu. Buna göre ABD askerleri çýkarken, terör örgütlerinin sahada etkinlik kazanmamasý için TSK’nýn desteðiyle ÖSO güçleri alaný dolduracak. Bu hem terör örgütü PKK/YPG’nin alanýný daraltacak hem de DEAÞ unsurlarýnýn etkisiz hale getirilmesini saðlayacak. 

ABD’nin Ankara’dan beklentisi önce DEAÞ tehdidinin tamamen ortadan kaldýrýlmasý. Beyaz Saray’ýn DEAÞ tehdidi ortadan kaldýrýldýktan sonra Türkiye’nin terör örgütü PKK/YPG’yi de hedef almasý konusunda bir rezervi yok. Ankara ise önce PKK/YPG’yi hedef almayý ya da DEAÞ ve PKK’ya yönelik eþzamanlý operasyonu seçenek olarak masada tutuyor. 

DEAÞ Ankara için büyük bir sorun deðil. Çünkü Suriye’de 1500 kadar DEAÞ militanýnýn kaldýðý deðerlendiriliyor. Bu noktada tek mesele mesafe. DEAÞ’lý teröristler Türkiye sýnýrýndan 150-200 kilometre güneyde bulunuyor. 

Ancak bunlar sadece detay. Çünkü Trump askerlerini Suriye’den tamamen çekme konusunda kararlý görünüyor. Suriye’de ABD ile yaþanan sorunlu dönem sona eriyor. 

Ancak Suriye’deki tek aktör ABD deðil. Rusya sahada oldukça etkili ve Ankara-Moskova hattýnda Suriye’deki sorunlarýn çözümü konusunda oldukça güçlü bir koordinasyon bulunuyor. Rusya’nýn saha ile ilgili ne düþündüðü Ankara için önemli. Bu yüzden Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu bu meseleleri konuþmak için Moskova’ya gidiyor. Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn da Çavuþoðlu’nun ziyaretinden çýkacak sonuca göre Putin’le yüz yüze görüþebileceði biliniyor. 

Çavuþoðlu’nun Moskova’daki temaslarý bir hayli önemli. Sebebi Þam rejiminin terör örgütü PKK/YPG ile kurmaya çalýþtýðý iþbirliði. Malum. PKK/YPG, ABD himayesini kaybedince ilk iþ olarak federasyon talebinden vazgeçtiðini açýkladý daha sonra Þam rejimini Suriye’nin kuzeyine müdahale etmeye çaðýrdý. Rejim ve terör örgütü arasýnda pazarlýklar sürüyor. Rejim, ABD askerleri çekilirken Fýrat’ýn doðusunun tamamý olmasa da bazý noktalara yerleþmek istiyor. Bu taleplerini Moskova’ya ilettikleri tahmin edilebilir. 

Biliyorsunuz Trump’ýn Suriye’den çekilme kararýnýn ardýndan Ankara Fýrat’ýn doðusuna yapacaðý operasyonu, ABD ile çekilme konusundaki koordinasyonu tam olarak saðlamak için yaklaþýk bir ay erteledi. Önümüzdeki günlerde ABD’den bir heyet koordinasyon çalýþmasý için Ankara’ya gelecek. Cumhurbaþkaný Erdoðan “Bir müddet erteleme” kararýný geçtiðimiz hafta Cuma günü açýklamýþtý. Ancak ayný gün karar deðiþikliðine gidildi. Sebebi Þam rejiminin yukarýda bahsettiðim beklentileri, bu çerçevede Münbiç’in çevresinde yaþanan hareketlilikti. 

Þam rejimi ABD askerleri çekildikten sonra Münbiç’e girmek istiyor. Bu planýn temelinde Türkiye’nin Fýrat’ýn doðusuna yapacaðý operasyonla oluþturacaðý güvenlik hattýný kýrma planý yatýyor. Münbiç lojistik için oldukça önemli. Türkiye de iþte tam bu yüzden plan güncellemesine gitti. Fýrat’ýn doðusuna operasyondan önce mutlaka Münbiç’teki terör örgütü kalýntýlarýnýn ortadan kaldýrýlmasý, kentin güvenli hale getirilmesi kararý alýndý. Münbiç’te rejim etkisinin, dolayýsýyla terör örgütü PKK/YPG varlýðýnýn sürmesinin Fýrat’ýn doðusuna yapýlacak operasyonu olumsuz etkileyeceði deðerlendiriliyor. Bu yüzden Ankara’da “Ne olursa olsun, önce Münbiç” yorumu yapýlýyor.