Cüneyd Altýparmak
Cüneyd Altýparmak
Tüm Yazýlarý

Nefret eylemlerinde ayrýmcýlýk

Nefretin bizi götüreceði tek yer karanlýktýr. Ayný mahiyetteki nefret eylemlerine, farklý sonuçlar baðlamak ise tüm deðerlerin duvara toslamasýdýr. Biz þu anda bu durumla yüzleþiyoruz. Temel haklarý kullanma konusunda bir standart yok. Eylemin kime karþý yapýldýðý önemli. Gerisi teferruat bile deðil!

Nefret, sosyo-psikolojik bir durum. Bu yöndeki ihlallerin önlenmesi için ahlak kurallarýnýn yeterli olmadýðýný gören dünya, hukuki düzenlemelerle bu alaný tahkim etme ihtiyacý duydu.

Nefret birine hissedilen bir duygu, birkaç kiþi ile paylaþýlan bir his olarak kalýyorsa, sorun yok. Ancak bu duygu açýða çýkan bir boyuta ulaþýp bir eyleme yani bir söze, davranýþa veya "görmezden gelmeye" dönüþüyorsa kamu düzenine zarar verdiði kabul edilmesi gereken bir gerçek.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'ne göre nefret söylemi; ýrkçý nefreti, yabancý düþmanlýðýný veya hoþgörüsüzlüðe dayalý diðer her türlü nefret biçimini yayan, kýþkýrtan, teþvik eden veya meþrulaþtýran tüm ifade türlerini kapsar.

Nefrete konu kiþi veya grup; hakký olan bir konuda -salt bu nefret sebebiyle- hak kaybýna uðruyorsa ortada "ayrýmcýlýk" olduðu kabul edilir. Ayrýmcýlýk bir kayýrma veya önceleme olarak ortaya çýkabileceði gibi, yok sayma veya hakettiði halde hakkýný teslim etmeme olarak da gündeme gelebilir.

Þimdi bu iki temel bilgiyle þu üç olaya bakalým:

1) Ýsveç'te ve daha sonra da baþka Avrupa ülkelerinde gündeme gelen "Kur'an-ý Kerim" yakma olayý. Hatýrlayalým. Türk Büyükelçiliði önünde ve polis nezaretinde gerçekleþen bu eylem, tüm dünyaya sosyal medya eliyle servis edilmiþti. Müslüman dünyayý derinden rahatsýz eden açýkça kin ve nefret kusan bir davranýþtý.

2) Almanya Baþbakan Yardýmcýsý Robert Habeck Gazze'nin iþgali konusundaki gösterilere dair þunlarý söyledi: "...Berlin'de ve Almanya'nýn diðer þehirlerindeki Ýslamcý gösterilerin boyutu kabul edilemez ve sert bir siyasi tepki gerektiriyor. Ýsrail bayraðýný yakmak gibi Yahudi karþýtý eylemler suçtur. Bunlarý gerçekleþtirenler sonuçlarýna katlanmak zorunda kalacaklar. Müslüman dernekleri kendi hoþgörü iddialarýný baltalamamak için antisemitizmden açýkça uzaklaþmalý..."

3) Diyanet Ýþleri Türk Ýslam Birliðince yayýnlanan "2022 Cami Saldýrýlarý" raporuna göre; camilere dönük 35 saldýrý yapýlmýþ. Bunlardan yirmisi camilere hakaret, küfür ve tehdit içeren yazý gönderilmek; yedisi caminin duvarýna yazý yazmak, sekizi ise kundaklama ve camiye fiziki zarar vermek suretiyle yapýlmýþ.

Nefret ve ayrýmcýlýk tüm dünyanýn sorunu. Aykýrýlýklar ihmal edildikçe, tedbirler tahkim edilmedikçe, keyfi uygulama alanýna dönüþen bir tablo çýkýyor karþýmýza. Bu halin zaten puslu bir evreye giren dünyayý karanlýktan baþka bir yere götürmeyeceði çok net.

Bu anlattýðýmýz durumlar, Gazze olaylarý sonrasý çok belirgin bir durumu bize gösteriyor. Nefret eylemlerinde bir çifte standart var. Nefret suçlarý konu Müslümanlýk ve Türkiye olunca bir ayrýmcýlýða maruz kalýyor. Ýþte biz buna "nefret eylemlerinde ayrýmcýlýk" diyebiliriz. Bu da bize Batý'nýn yeni hediyesi!