Nemrut ve Adıyaman

Adıyamanküçük Millet Meclisi’ne moderatörlük yapmak üzere bu güzel şehre vardığımda Adıyamanlılar ve Malatyalılar arasında sürüp giden o tatlı tartışmaya ucundan kıyısından dahil olacağımı biliyordum elbette. Ama Nemrut’un aidiyeti konusunda bu denli kesin bir hükme bu kadar mutmain bir kalple varacağımı tahmin etmemiştim doğrusu.

Adıyamanlıların bu kadar dertli, Nemrut meselesinin de nirengi noktası haline gelmesinin bazı nedenleri var. İlki, çevre iller anlamlı ve istikrarlı şekilde gelişirken Adıyaman’ın görece geri kalması. Adıyamanlılar şehirlerini en çok Malatya ve Şanlıurfa’yla kıyaslıyor ve “Ankara, Adıyaman’ı sistematik olarak dışlıyor” diyorlar. Yatırımın az, işsizlik oranının yüksek olması böyle bir sonuca varmalarını kolaylaştırıyor. Farklı cümlelerle de olsa her düzeyde dile getirilen serzenişin içeriği aynı: “Biz vatanına milletine bağlı, çalışkan insanlarız ve geri bırakılmayı hak etmiyoruz”. Haklılar mı, haksızlar mı, varın siz karar verin.

Ankara Adıyaman’a sağır mı?

Diyorlar ki: Atatürk Barajı’nın nimetlerinden biz faydalanamıyoruz ama Şanlıurfa faydalanıyor. Oysa fedakarlık yapan biziz, koskoca bir ilçemiz, Samsat sular altında kaldı.

Diyorlar ki: İçme suyumuz vaktiyle Malatya’ya taşındı, bizimse temiz su ihtiyacımız hala tam olarak karşılanmış değil. Devlet elimizden tutmuyor. Halbuki Malatya’nın dağlarına kayısı diktiler, o ağaçlar büyüdü, Malatya’yı zengin etti. Adıyamanlılar da işsizlikten Malatya’ya ırgat gitti!

Diyorlar ki: Dünya Kültür Mirası’na kayıtlı Nemrut Dağı ve Kommagene Krallığı’nın tamamı Adıyaman sınırlarındadır. Nemrut’un tapusu Adıyaman ili, Kahta ilçesi, Karatut köyüne kayıtlıdır. Hal böyleyken Malatya, Nemrut’un sahibiymiş gibi yapıyor!

Diyorlar ki: Adıyaman’a yılda 1.2 milyon turist gelebilecekken, 1980’lerde bile sayı 200 binleri buluyorken şimdi 60-70 binlerde olmasının tek nedeni devletin ilgisizliğidir. Şehrin cazibe merkezi haline gelmesi, 2 bin 150 metredeki Nemrut’a çıkmakta zorlananlar için kolaylaştırıcı bir projenin hayata sokulması için devlet neden üzerine düşeni yapmamaktadır?

Nemrut için seferberlik

Adıyaman milletvekili Dr. Murtaza Yetiş’in verdiği bilgilere göre Ankara harekete geçmiş aslında. Adıyaman’ın turizm potansiyelini canlandıracak dosyalar var masada:

1) Nemrut odaklı turizm geliştirme projesi Nemrut’a kolay ulaşımı da içeriyor. UNESCO Nemrut’a teleferik fikrinden hoşlanmadığı, ısrar edilmesi halinde Nemrut’un Dünya Kültür Mirası listesinden çıkarılabileceği uyarısında bulunduğu için şu an ‘görünmez bir raylı sistem’ üzerinde çalışılıyor.

2) Diğer bir çalışma Adıyaman-Malatya tartışmasını bitirecek türden. Buna göre iki şehre de eşit bir mesafede ‘ziyaretçi karşılama merkezleri’ inşa edilecek, turistler zirveye rehberler eşliğinde çıkarılacak ve böylece gerilim de bitecek.

3) Perre ören yerine gelen turistlerin konaklama sorunu civardaki üç köy istimlâk edilip amaca uygun yapılaşmaya gidilerek aşılacak. Köylülerin evini TOKİ yapacak.

4) Anadolu’daki iki sahabeden biri olan Saffan b. Muattal’ın Samsat’taki kabri büyük bir külliye kompleksine çevriliyor. İft vakasında ağır bir imtihandan geçen ve hakkında ayet inen sahabenin adıyla bir ‘ahlak sempozyumu’ düzenlenecek.

5) Savaşla kurulmayan ve savaşla yıkılmayan Kommagene Krallığı’nın bölge halkına da sinmiş olan hoşgörüsü ve yumuşak huyluluğu Adıyaman bağlamında altı çizilen bir vurgu olacak.

Not: Adıyaman milletvekili Sayın Mehmet Metiner’e, Belediye Başkanı Necip Büyükaslan’a, AK Parti Adıyaman Kadın Kolları Başkanı ‘atom karınca’ Ayla Pektaş’a ve kMM girişimi adına Şener Şaraldı’ya misafirperverlikleri için müteşekkirim. Adıyamanlı dostlara da selam olsun.