Nerede o eski savaş filmleri?

2000 sonrası dünyada birçok savaş çıktı. Belki bunlara savaş demek de doğru değil. Modern haçlı seferlerine benzer bir görünümü var. Irak tutuyor doğru dürüst ordusu bile olmayan Kuveyt’e giriyor, ABD Irak’ı dağıtıyor, Libya’da dünya devleri ülkeyi içten yıkıyor, Güney Kore, Çin ve Kuzey Kore ile okyanusta köşe kapmaca oynuyor. Suriye’de Rus ordusu, ABD cirit atıyor. Irak’ta Japon ordusundan Almanına, Avustralya askerine kadar bilumum ordular geçit yapıyor. Afrika’da kan gövdeyi götürüyor. Bütün bunların arasında da savaş filmleri çekiliyor. 2000 öncesi çok önemli yapımlar var. Platoon, Apocalypse Now, Er Ryan’ı Kurtarmak, Full Metal Jacket gibi. Bunlara baktığımda 2000 sonrası çekilen savaş filmlerinin zayıflığı daha da ortaya çıkıyor. Bu ay vizyona giren Christopher Nolan’ın çektiği Dunkirk’ü onun için büyük merakla bekliyordum.  Dunkirk, 2. Dünya Savaşı’nın seyrini etkileyen olaylardan Dunkirk tahliyesini karadan, havadan ve denizden farklı bakış açılarıyla izleyiciye aktarıyor. Dunkirk’ü ayırıp 2000 sonrası savaş filmlerinden bir seçki yaptık. 

Bu ay Christopher Nolan’ın yönettiği Dunkirk vizyona giriyor. Biz de bu filmden yola çıkarak 2000 sonrası çekilen savaş filmlerine bir göz atalım dedik. Ne yazık ki eski örnekleri zorlayacak bir yapım bulmak zor oldu...

Black Hawk Down (2001)

Ridley Scot’ın yönettiği filmde Josh Hartnett, Ewan McGregor oynuyor. Amerikan askerleri, asi bir general olan Mohamed Farrah Aidid’in askerlerini ele geçirmek üzere Somali’ye yollanır. Ancak askerlerin bölgede canlarıyla beraber sıkışması fazla uzun sürmeyecektir. 

Hacksaw Ridge (2016)

Mel Gibson’ın 10 yıl aradan sonra çektiği filmde Andrew Garfield, Vince Vaughn yer alıyor. Film, II. Dünya Savaşı sırasında Amerikan Ordusu’ndan Medic Desmond T. Doss, Okinawa Savaşı’nda ek bir kurşun sıkmadan 75’e yakın kişiyi kurtaran kahramanın hikayesini ele alıyor.

War Horse (2011)

Steven Spielberg’ün yönetmen koltuğunda oturduğu film, I. Dünya Savaşı sırasında Jeremy Irvine’ın canlandırdığı Albert’ın ve onun çok sevdiği atı Joey’in öyküsünü anlatıyor. Evcilleştirdiği atının  savaşta sipere gönderilmesi iki dostu ayırsa da, yaşadıkları pek çok hayatı değiştirecektir.

Valkyrie (2008)

Bryan Singer’ın yönettiği filmde Tom Cruise ve Bill Nighy yer aldı. Nazi albayı olan Stauffenberg, Hitler’e karşı düşüncelere sahip olduğu için suikast planları yapanlarla temas halindedir. Stauffenberg bir grup Hitler karşıtı kişileri bu işin yapılmasına ikna eder ancak işler değişecektir.

Paradise Now (2005)

İntihar bombacısı olarak yetiştirilen iki çocukluk arkadaşının amacı Tel Aviv’de büyük bir eylem gerçekleştirmek. Adım adım eylerimlerine yaklaştıkça, beklenmedik olaylarla karşılaşırlar ve kader yavaş yavaş yollarını ayırır. Gerçekleştirdikleri eylemle bütün dünyayı şaşkına çeviren intihar bombacılarının dünyasına içeriden bakıyor. 

Nefes: Vatan Sağolsun (2009)

Ülkemizde savaş konseptli filmler yok denecek kadar az çekilmiştir. Memleketin özel durumu bir yana, işte Nefes filmi de, konuyu ele alış biçimi açısından bir ilk sayılabilir. Film, Güneydoğu’dakiKarabal Tepesi’ndeki röle istasyonunu korumakla görevlendirilen bir yüzbaşı komutasındaki 40 askerin hikâyesi aktarıyor.

Pearl Harbor (2001)

Michael Bay’ın yönettiği filmde Ben Affleck, Josh Hartnett, Kate Beckinsale yer alıyor. İkinci Dünya Savaşı tüm vahşetiyle sürdüğü dönemde iki arkadaş, savaşa gider. Savaşa dahil olan ABD, kendi kaderini belirlemek üzeredir. O anda Japonların Pearl Harbor baskını bütün savaşı ve insanları başka yola sokacaktır.