Dünyada küresel sermaye ile ulus devletler arasýnda bir mücadele olduðunu ve bunun meydan muharebesinin Türkiye’de cereyan edeceðini iddia ediyordum. Þimdi mücadelenin hangi safhasýnda olduðumuzu ve ülkemizdeki çatýþmanýn derecesini inceleyebiliriz. ABD’de bu çatýþma görünür hale geldi. Dolarýn deðerini korumak, daha sonra artýrmak için çalýþýlýyor. Ýran’la anlaþmalarý sanýldýðý gibi nükleer üretimle ilgili deðildir. Ýran’ýn petrol üretiminden elde ettiði dolarlarý kontrol etmek istiyor ve ona karþý tavrýný yumuþatýyor. Dünya üzerinde etkili olmayan ülkelerin zayýf taraflarý vardýr ve büyük güçler bu zafiyeti kullanýr. Yani o ülkenin aldýðý karar sadece kendisine ait deðildir ve dýþarýdan yapýlan etkiler alýnan kararlarda önemli rol oynar.
Ýran’dan bir örnek verirsek þah Rýza Pehlevi zamanýnda ABD ile Ýran çok yakýndý. Mesela F-14 savaþ uçaklarý sadece ABD ve Ýran’da vardý. Yani ABD, Ýran’ý NATO’dan daha önemli görüyordu. Ancak bu ittifaka raðmen Humeyni iktidarý ele geçirdi ve rejimi deðiþtirerek dini temellere dayadý. Humeyni özel bir Fransýz uçaðý ile Tahran’a gelmiþti. Yeni yönetim ABD ile yakýn deðil hasým konumundaydý ve Avrupa ile özellikle Fransa ile yakýn iliþki içinde oldu.
***
Türkiye’de de benzer bir durum gözlendi. CHP lideri Ýnönü ülkenin Avrupa ile bütünleþmesinden yanaydý ve AB üyeliðini istiyordu ama ABD ile iliþkisi yakýn deðildi. Kýbrýs’a müdahale etmek istediðinde ABD baþkanýndan sert tepki gördü. Günün birinde Ýnönü’ye rakip bir lider, Bülent Ecevit CHP genel baþkaný oldu. Ona ABD’nin desteði büyüktü ve Kýbrýs fatihi oldu. Þüphesiz bu onun yazarlýk olan mesleðini devlet adamlýðýna yükseltti. Bu yetmedi kimsenin yapamayacaðý bir eylem onun tarafýndan yapýlmýþ sayýldý, devletin elemanlarýnýn oraya bir turist olarak bile gitmeyeceðini söylediðim bir Afrika ülkesinde Öcalan yakalandý ve bir Türk uçaðý ile ülkemize getirildi.
Desteklenen bu kiþilerin destekleyen ülkeye hizmet ettiðini söylemiyorum. Düþünceleri kime yakýnsa genellikle onun lider olmasý saðlanýyor ve ondan hiç ummadýðýmýz baþarýlar görüyoruz Bu sýrada da liderler üzerinde oyunlar olabileceðini düþünüyorum. Bu onlarýn hizmetindekileri getirmek olarak algýlanmamalýdýr. Ancak görüþleri yakýn olan ya da istenilen þekilde etkilenecek kiþiler getirilir ve çevresi ona yön verir.
Bu durum gücümüzün bir sonucudur. Eðer siz bir lider oluþmasýný desteklerseniz onu devirmeye çalýþýrlar. Önümüzdeki günler mücadele eden iki gücün, küresel sermaye ile ulus devletlerin ülkemizdeki çatýþmasýný göreceðiz. Küresel sermaye ülkemize eskiden beri yerleþmiþtir. Eðer doðru bir ekonomik politikanýz yoksa yaratýlacak bir ekonomik kriz ülkenizin yabancýlar tarafýndan kontrolüne neden olur. Ayrýca parasal politikanýzý etkileyecek yerleþmeler yapýlmýþtýr ve onlar hem ekonomiye hem de siyasete yön verirler. Bugün küresel sermayenin ülkemizdeki en büyük gücü medyadýr ve onlar kamuoyunu yönlendirmektedir. Önümüzdeki günlerde çatýþan her iki tarafýn da eylemlerini yaþarýz. Bunlarý anlamak gerek ama Baykal’ýn kim tarafýndan düþürüldüðünü bile bilmiyoruz. Duygularýmýzý deðil aklýmýzý kullanmalýyýz.