Nereye nasýl ve kiminle gitmeliyiz?

Kuþkusuz çok geniþ bir alanda ve kelimenin tam anlamýyla bir varoluþ mücadelesi veriyor Türkiye. Neler gördüðümü baþlýklar halinde paylaþmak istiyorum izninizle.

Bir:Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan'ýn gündeme getirdiði 'vatandaþlýktan çýkarma' önerisi, terörün ve ona destek olanlarýn belini kýracak ciddi bir hamledir. Türkiye'nin varlýðýna kastedenlerin, böyle yaptýrýmlar olmaksýzýn bertaraf edilmesi mümkün deðildir. Kendilerine barýþla ilgili verilen þansý çukurlara gömenler ve onlara hayatýn her alanýnda destek olanlar bedelini de ödemelidir.

Ýki:Uzun zamandýr dile getirdiðim bir baþka konunun da terörle mücadele kapsamýnda acilen gündeme alýnmasý zorunludur. Terör örgütünün uzantýsý olan HDP belediyeleri, baþkanlar tarafýndan deðil, doðrudan KCK temsilcileri eliyle yönetilmektedir. Bu belediyeler, imar baþta olmak üzere pekçok alanda elde ettikleri gelirleri, bu temsilciler eliyle Kandil'e taþýmaktadýr. Net ifadesiyle, bugün bölgedeki HDP belediyeleri, terör örgütünün en büyük finans kaynaðý haline gelmiþtir. Bunlara acilen el konulmalýdýr.

Üç: Bu mücadele, Kürtlerle Türkiye arasýnda deðil, terörle Türkiye arasýndadýr. Bu ülkede yaþayan Kürtlerin en az üçte ikisinin, ne devletle, ne bayrakla ve ne de bir olmakla ilgili sýkýntýsý vardýr. Bu nedenle mücadele devam ederken asýl yapýlmasý gereken, çözüm sürecini hatýrlamak deðil, Türkiye ile kalbi baðlarý olan, teröre bulaþmamýþ, kaderini bu ülkeyle bir gören kitlelere dokunmanýn yollarýný aramaktýr. Cumhurbaþkaný'nýn, Külliye'de gerçekleþtirdiði kanaat önderleri toplantýlarý, bu anlamda ciddi bir modelin omurgasý olabilir.

Dört:Bu konuyla doðrudan ilgili bir baþka baþlýðý da ýsrarla gündeme taþýmaya devam edeceðim. Sözümona Erdoðan'ý protesto etmek için ABD'de terör örgütlerinin ve özellikle de paralel çetenin ayný karede yer almasý asla tesadüf deðildir. Paralel çete, devletin kritik kurumlarýndaki gücüyle, PKK eylemlerine alan açmakta ve örtülü istihbari destek vermektedir.

Beþ: Türkiye'nin beka mücadelesi, sadece PKK'yla verilenle sýnýrlý deðildir. Paralel çeteyle mücadele konusunda, devletin herhangi bir makamýnda en küçük bir gevþeklik gösterilmeksizin, örgütün asli unsurlarýna dokunan bir yaklaþým geliþtirilmelidir. Kimbilir kaçýncý kez ifade ediyorum ki, Erdoðan yalnýz býrakýlmamalýdýr. Dünyanýn dört bir yanýnda örgütün Türkiye aleyhine gerçekleþtirdiði ve kritik sinir uçlarýna dokunan lobi gücü kýrýlmalýdýr.

Altý:Paralelle mücadele konusunda, söylediklerimi abartýlý bulanlara soralým. Mesela nasýl oluyor da bu yapý hala devasa siyasi partiler üzerinde operasyon yapýyor, gündemlerini belirliyor, onlarý tetikçi gibi kullanýyor? Hatta genel baþkan belirlemek gibi iþlere soyunuyor? 

Yedi: Bir kardeþlik, bir yeniden birlik ve gelecek umudu projesi olarak baþkanlýk sisteminin; siyasetin, ama öncelikle de AK Parti'nin gündemine aktif olarak girmesi zorunludur. AK Parti, anayasa gündemini mutlaka baþkanlýk gündemiyle birlikte taþýmalýdýr. Dünyanýn en iyi anayasa metni bile, onu hayata geçirecek bir sistem olmadan anlam taþýmaz.

Sekiz :Mevcut parlamentoda baþkanlýk ve anayasa konusunda 330 oyu bulup referandumun önünü açmak elbette kolay deðildir. Ancak iyi bir diyalog zemininde MHP''nin verebileceði desteði de dikkate alarak bu konu acilen gündeme alýnmalýdýr. Siyaset risktir ve yürümeden mesafe alamazsýnýz.

Dokuz: Mevcut parlamenter sistemin Türkiye'nin sýrtýnda bir yükten baþka anlamý olmadýðýna inanýyorsak, baþkanlýðýn önünü açacak her seçenek acilen ele alýnmalýdýr. Referanduma gidilmezse, seçime gidilecek bir kararlýlýk gösterilmelidir. 

On:Gün elbette birlik günüdür. Elbette birlikte yola çýkan herkesin eskisinden daha fazla bir olma günüdür. Ama birlik olmak sadece Türkiye'yi daha güçlü kýlacak bir yol haritasý üzerinde samimi olarak yürümekle mümkündür. Niyet ve söz yetmez; eylem zamaný.