Neþtersiz zayýflayýn

Kilo vermenin çözümü olarak mide küçültme, mideye bant takma veya balon yerleþtirme gibi ameliyatlarý seçenleri, geri dönüþümü olmayan saðlýk sorunlarý ve hayati riskler bekliyor.

MÝDE küçültme ameliyatlarý fazla kilolarýndan kurtulmak için yemek kýsýtlamasýna gitmek istemeyenlerin limaný oldu. Ameliyat hangi çeþit olursa olsun; mide küçültme, mideye bant takma veya balon yerleþtirme, mutlaka kilo kaybýnýn olduðu kesin bir konudur. Ancak baþarý oranýný uzun vadede inceleyecek olursak durum hiç de düþünüldüðü gibi deðil.

-Mide bantlarý: Midenin bir kýsmýnýn bant ile kapasitesinin azaltýlmasýna yönelik operasyondur. Amaç mide kapasitesine göre besin alýmýný zorunlu olarak azaltmaktýr. Midenin doðal yapýsý dýþýnda bantla kýsýtlanmasý sonrasý fazla yemek yeme ile kusma, kan þekeri dengesizlikleri ve aþýrý baþ dönmeleri oluþur. Katý ve sývý besinlerin bir arada yenilmediði bu tür operasyonlarda eðer vitamin-mineral desteði yapýlmazsa sinir sistemi bozukluklarýndan tansiyon problemlerine kadar farklý rahatsýzlýklar oluþabilir. Mide bantlarý ile kilo veren kiþilerin bantý çýkardýðýnda verdiði kilodan en az 1.5 kat daha fazla yeniden kilo aldýklarý rapor ediliyor.

-Midenin bir kýsmýnýn alýnmasý: Bu ciddi ameliyat ile hastanýn geri dönüþümsüz, midesinin veya sindirim sistemine baðlý belirli bölümlerin cerrahi giriþimle alýnmasýdýr. Alýnan yere göre isimleri deðiþen bu ameliyatlarýn en önemli sorunu besini yedikten sonra intolerans yani vücuda alamama gibi ciddi yan etkileri ameliyat sonrasýnda hemen baþlar. Birçok hasta ameliyat sonrasý eti vücudunda tolere edemez ve et yemekten uzaklaþýr. Bu hastalarda demir, B12, folik asit ve kalsiyum eksiklikleri oluþur. Bu gibi sorunlar nedeniyle hastalar aðýr psikolojik sorunlar yaþayabilir. Mide ameliyatý olan hastalarýn yüzde 45’i bu þekilde yeme bozukluðu boyutunda beslenme ile yaþamýna devam ederken diðer kalan kýsmý en az 3 yýl sonra aþýrý kilo alarak eski kilolarýna dönme riskine sahiptir.

BÝR ÖMÜR MAMAYLA GEÇMEZ

Ameliyatlarýn cinsine göre; mesela midenin bir kýsmýnýn alýnýp diðer kýsmýnýn baðýrsaða baðlanmasý, baðýrsaklardan belirli yerlerin alýnmasý gibi yöntemleri uygulatanlar saðlýklý günlerine hiçbir zaman dönemez. Ameliyat riski ile oluþan komplikasyonlar yüzünden ölümler görülür. Ameliyat sonrasýnda hastalar aynen bebekler gibi püre, sývý ve çok az miktarda yiyecekler ile yaþamýný idame ettirmek zorunda kalabilir. Bu nedenle besin alýmýný güvenli beslenme programý ile yapmak her zaman klinik olarak þiþman kiþide komplikasyon olmadan kilo vermesini saðlayan en doðru yoldur.