Bugünlerde çoðu kiþiyi etkileyen grip ve nezleye karþý kurubaklagillerden yardým alýn.Mercimek, nohut ve fasulye bitkisel protein, vitamin, mineral ve posadan zengin, üstelik sýfýr kolesterole sahip.
Bitkisel protein deposu kurubaklagiller saðlýklý beslenmenin vazgeçilmezi. 100 gramýnda 20-25 gr. protein, 5 gr. posa içeren bu besin grubunun kolesterol içeriði sýfýr. Kalsiyum, demir, çinko, manganez, bakýr mineralleriyle B vitaminleri ve E vitamini bakýmýndan zengin olan baklagiller, esansiyel bir aminoasit olan metiyoninden düþüktür. Bu nedenle tahýllarla piþirilmesi protein kalitesini artýrýr. Bu özellikle vejetaryenler için önemli. Kuru baklagilleri piþirilirken içine et ilave edilmesi protein kalitesini yükseltir. Kurubaklagil yemekleri, C vitamini kaynaklarýyla tüketildiklerinde de demirin vücuttaki kullanýmý artar.
En doðru piþirme yöntemi
-Geleneksel yöntem: Baklagiller, su dolu bir kapta, akþamdan oda sýcaklýðýndaki suda ýslatýlabilir. Amaç, piþirme süresini azaltmak.
-Hýzlý yöntem: Zamanýnýz azsa kaynar suyun içinde 1-3 saat (çeþidine göre deðiþir) bekletilebilir. Piþirmenin birkaç saat öncesinde ýslatýlmaya ihtiyaç duyan çoðu kurubaklagilin aksine, mercimeði ýslatmaya gerek yok.
Lezzetini artýran baharat ve sebzeler
Kahverengi baklagiller, çorba ve türlülere çok yakýþýr. Yeþil baklagillerse salatalarla iyi gider. Baklagiller; havuç, soðan, patates, pýrasa ve sarýmsak gibi sebzelerle kekik, kimyon, nane, köri gibi farklý baharatlarla piþirilebilir. Baklagiller, gaz yapýcý etki gösteren ‘rafinoz’ ve diðer ‘oligosakkaritleri’ içeriyor. Kurubaklagillerin yarattýðý gaz þikayetlerini en aza indirmek için; ýslatma suyunu dökün ve temiz suda piþirin. Ýkinci önerimse, tüketirken mutlaka kimyon ekleyin. Kurubaklagilleri yeterli piþirmek önemli. Fazla piþirilirse çok yumuþar ve lapa olur. Tuz; tanelerin içerisindeki rutubeti alarak diri kalmalarýný, domates veya sirkeyse yumuþamasýný geciktirir. Bu ilaveler piþme süresinin sonlarýna doðru yapýlmalýdýr. Piþirilmiþ baklagiller, buzdolabýnda üç gün saklanabilir. Bazý çalýþmalarda, yeterli miktarda baklagil tüketiminin kiloyu azalttýðýna dair bulgular elde edildi. Yine benzer þekilde þeker hastalýðý riskini de azaltýyor. Baklagillerin çözülebilir lif içerikleri dolayýsýyla kan lipit seviyelerini düþürücü etkisi var. Düzenli olarak tüketimi, kolesterolü, LDL (kötü) kolesterolü ve trigliserit seviyelerini düþürücü, HDL (iyi) kolesterol seviyeleriniyse yükseltici etki gösteriyor.