Ýtalyan Nicotera kasabasý sakinleri, diyabet, kanser ve kalp krizini bilmiyor. Araþtýrmacýlar bu durumu doðru beslenme ve yerel hayatla iliþkilendiriyor.
Nicotera Ýtalya’nýn güneyinde Calabria bölgesine ait küçük bir kasabadýr. 1957 yýlýnda Yedi Bölge Çalýþmasý olarak bilinen Akdeniz Diyetinin saðlýk üzerine etkisinin araþtýrýldýðý bilimsel çalýþmada da pilot bölge olarak seçilen önemli bir yerdir. Nicotera, uzun kumsalý bulunan ama en yüksek oranda zeytinyaðý ve kuru baklagillerin yenildiði özel bir Ýtalyan bölgesi olarak biliniyor. Nicotera’da yaklaþýk 6 bin 700 kiþi yaþýyor. Bu bölgede Ýtalya’nýn ve diðer Akdeniz Diyeti uygulayan Yunanistan, Ýspanya gibi ülkelere nazaran saðlýk sorunlarýyla karþýlaþýlmayýnca kasaba dünya beslenme biliminin de odak noktasý haline geldi.
Baharattan vazgeçmiyorlar
Nicoteralýlarýn diyetine bakýldýðýnda ana yemek kaynaklarý; zeytin çeþitleri, üzüm, incir, portakal, domates, kuru baklagillerin her çeþidi, buðday, bergamut, balýk ve çok az kýrmýzý et ve tavuk-hindi gibi kümes hayvanlarýnýn etlerinden oluþuyor. Nicotera’da endüstriyel fabrikalarýn olmamasý bu bölgedeki saðlýklý yaþam kaynaklarýnýn ne derece önemli olduðunun da bir göstergesi. Bölge halkýnýn yaþlanmaya karþý da bir kalkan oluþturduðunu gösteren araþtýrmalar bunu tükettikleri yiyeceklere de baðlýyor. Halk, kahvaltýda sütü kahve ile içiyor, öðle yemeklerinde ise sebze çorbalarý ve ev yapýmý zeytinyaðlý domates soslu makarna, akþam yemeklerinde ise az miktarda keçi peyniri, bol balýk veya çok az kýrmýzý et yanýnda haþlanmýþ kuru baklagiller yiyor. Haftanýn her günü taze sebzelerden hazýrlanmýþ bergamut yapraklý zeytinyaðlý salata ve taze meyveler de düzenli olarak yedikleri yiyecekler arasýnda bulunuyor. Baharatlar yemeklere lezzet veren en deðerli besinler olup; maydanoz, nane, biberiye, roka, fesleðen ve kýrmýzý biber her öðünde kullanýlan antioksidanlar arasýnda bulunuyor.
Þekerle hiç tanýþmamýþlar
nicotera’Ya özel diyeti benimseyen kiþilerde yüksek antioksidan, düþük doymuþ yað içeren beslenme tarzýna baðlý olarak kanser görülmediði, þekerle tanýþmamýþ bu toplumda diyabetin olmadýðý bilimsel bilgiler olarak da ispatlanmýþ. Ýtalya’nýn saðlýk fýþkýran bu bölgesinde insanlar mekanik aletlerden çok kendi güçleri ile çalýþýyor. Böylece orta derece fiziksel aktiviteyi de yaptýklarýndan þiþmanlýk sorunu da dünyadaki diðer ülkelere göre neredeyse kýyaslanamayacak kadar az. Bu bilgiler ýþýðýnda saðlýðý korumak için Nicotera’da yaþayan kiþiler gibi daha fazla tahýl, kurubaklagil, yaðlý tohumlar ve daha az hayvansal besinlerle beslenmenin saðlýk açýsýndan koruyucu olduðu görülmektedir.