Nicotera halkının sağlık sırları

İtalyan Nicotera kasabası sakinleri, diyabet, kanser ve kalp krizini bilmiyor. Araştırmacılar bu durumu doğru beslenme ve yerel hayatla ilişkilendiriyor. 

Nicotera İtalya’nın güneyinde Calabria bölgesine ait küçük bir kasabadır. 1957 yılında Yedi Bölge Çalışması olarak bilinen Akdeniz Diyetinin sağlık üzerine etkisinin araştırıldığı bilimsel çalışmada da pilot bölge olarak seçilen önemli bir yerdir. Nicotera, uzun kumsalı bulunan ama en yüksek oranda zeytinyağı ve kuru baklagillerin yenildiği özel bir İtalyan bölgesi olarak biliniyor. Nicotera’da yaklaşık 6 bin 700 kişi yaşıyor. Bu bölgede İtalya’nın ve diğer Akdeniz Diyeti uygulayan Yunanistan, İspanya gibi ülkelere nazaran sağlık sorunlarıyla karşılaşılmayınca  kasaba dünya beslenme biliminin de odak noktası haline geldi.

Baharattan vazgeçmiyorlar

Nicoteralıların diyetine bakıldığında ana yemek kaynakları; zeytin çeşitleri, üzüm, incir, portakal, domates, kuru baklagillerin her çeşidi, buğday, bergamut, balık ve çok az kırmızı et ve tavuk-hindi gibi kümes hayvanlarının etlerinden oluşuyor. Nicotera’da endüstriyel fabrikaların olmaması bu bölgedeki sağlıklı yaşam kaynaklarının ne derece önemli olduğunun da bir göstergesi. Bölge halkının yaşlanmaya karşı da bir kalkan oluşturduğunu gösteren araştırmalar bunu tükettikleri yiyeceklere de bağlıyor. Halk, kahvaltıda sütü kahve ile içiyor, öğle yemeklerinde ise sebze çorbaları ve ev yapımı zeytinyağlı domates soslu makarna, akşam yemeklerinde ise az miktarda keçi peyniri, bol balık veya çok az kırmızı et yanında haşlanmış kuru baklagiller yiyor. Haftanın her günü taze sebzelerden hazırlanmış bergamut yapraklı zeytinyağlı salata ve taze meyveler de düzenli olarak yedikleri yiyecekler arasında bulunuyor. Baharatlar yemeklere lezzet veren en değerli besinler olup; maydanoz, nane, biberiye, roka, fesleğen ve kırmızı biber her öğünde kullanılan antioksidanlar arasında bulunuyor.

Şekerle hiç tanışmamışlar

nicotera’Ya özel diyeti benimseyen kişilerde yüksek antioksidan, düşük doymuş yağ içeren beslenme tarzına bağlı olarak kanser görülmediği, şekerle tanışmamış bu toplumda diyabetin olmadığı bilimsel bilgiler olarak da ispatlanmış. İtalya’nın sağlık fışkıran bu bölgesinde insanlar mekanik aletlerden çok kendi güçleri ile çalışıyor. Böylece orta derece fiziksel aktiviteyi de yaptıklarından şişmanlık sorunu da dünyadaki diğer ülkelere göre neredeyse kıyaslanamayacak kadar az.  Bu bilgiler ışığında sağlığı korumak için Nicotera’da yaşayan kişiler gibi daha fazla tahıl, kurubaklagil, yağlı tohumlar ve daha az hayvansal besinlerle beslenmenin sağlık açısından koruyucu olduğu görülmektedir.