Müftülüklere nikâhkýyma yetkisinin verilmesini rövanþ gibi algýlayýp muhalefet edenlere hemen hatýrlatalým ki bu bir rövanþ deðil normalleþmedir.
Milli ve yerliolan bir düzenlemedir.
Geç kalýnmýþ olsa da yerinde ve isabetli bir düzenlemedir.
***
Tek parti döneminde batýlýlaþma gerekçesiyle millete sorulmadan dayatýlan uygulamalardan biri de nikâh düzenlemesiydi.
Bu düzenlemeyi halk içine sindirememiþ, yine dini nikâhý esas almýþ ve resmi nikâh formaliteden ibaret kalmýþtýr.
Hatta köylerde nikâh kýyma yetkisi olan muhtarlar hiç nikâh kýymamýþ, nikâhý yine imamlar kýymýþ, muhtarlar sadece evlendirme defterlerini doldurmuþtur.
***
Çünkü resmi nikâh düzenlemesinde -yetmiþli yýllarda Burhan Felek’in Milliyet gazetesinde de yazdýðý gibi- Ýsviçre kiliselerindeki Katolik nikah düzenlemesi esas alýnarak yetki belediyeye verilmiþtir.
Birçok ilahiyatçýyagöre resmi nikâhýn dini nikâhta aranan niteliklere aykýrý olmadýðý, nikâhýn dini bir kurum olmaktan ziyade hukuki bir durum olduðunu söylese de resmi nikâhýn köken olarak kiliseye dayanmasý sebebiyle halk içselleþtirememiþtir.
Millet bu ve benzeri icraatlarý sebebiyle tek partiyi (CHP) ilk serbest seçimlerde iktidardan uzaklaþtýrmýþ ve bir daha iktidar hakký tanýmamýþtýr!
***
Eskiden dindar olsun olmasýn bütün Müslümanlar belediye nikâhýnýn yaný sýra mutlaka dini nikah yaptýrýrdý.
Biz de bu yüzden dini nikâhýn resmileþmesini savunduk/ savunuyoruz.
Kayýtsýzkuyutsuz dini nikâhýn özellikle kadýnlarý maðdur ettiðini bildiðimiz için müftülüklere nikâh kýyma yetkisinin verilmesini zaman zaman gündeme getirmiþizdir.
Doksanlý yýllarda 408 sayý yayýnladýðým haftalýk Yörünge dergisinin 16-23 Aralýk 1990 tarihli 7. sayýsýnda resmi nikâh mecburiyetine raðmen halkýn dini nikâha itibar etmesini,“Sessiz baþkaldýrý” manþetiyle her kesimden görüþ alarak kapak dosyasý yapmýþtýk.
Orada da talebimiz mevcut uygulamanýn kaldýrýlmasý deðil, vatandaþý iki iþlemden kurtarmak için müftülüklere de nikâh kýyma yetkisinin verilmesiydi.
***
Hükümetin meclise sunduðu, Nüfus Hizmetleri Kanunu ile bazý kanunlarda deðiþiklik yapýlan kanun tasarýsý dininikâhý esas alan vatandaþlarý ayrýca belediyeye gitmek zahmetinden kurtarmaktadýr.
Müftülerde görev verilecek imamlar da týpký belediyelerde nikâh kýyan memurlar gibi bu devletin resmi memurudur.
Ýsteyen belediyeye gider, isteyen müftülüklere.
***
Bunun anayasayla ve laiklikle çeliþir bir tarafý da yoktur.
Anayasaya aykýrý olanülkemizdeki gayr-i Müslimlerin dini nikahlarý resmen kabul edilirken Müslümanlarýn dini nikahýnýn kabul edilmemesidir!
Ayrýca tüm laik batýlý ülkelerde de nikâh genellikle kilisede kýyýlýr, Müslümanlarýn dini nikâhý da resmi iþlem olarak kabul görür.
Müftülüklere nikâh yetkisiniben kesinlikle rövanþ olarak algýlamýyorum, tam tersine baþta belirtiðim gibi bu bir normalleþmedir. AB uygulamalarýyla da örtüþmektedir.
Kimi sivil toplum örgütlerinin karþý çýkmasýný yadýrgamýyoruz.
Fakat bir vekilinin soru önergesiyle tasarýya muhalefet eden CHP’nin hâlâ milletin deðerleriyle barýþmaya niyetli olmadýðýný göstermesi sizce de düþündürücü deðil mi?