Nisanda neler deðiþti?

Son dönemlerde yapýlan birçok deðiþiklik için baþlangýç tarihinin 1 Nisan olmasý, uygulama ve mevzuatý takip edenler için büyük bir önem taþýyor.

Baþta GSS’de yeni dönem, yabancýlar için vergisiz konut, otomatik katýlýmlý BES’te ikinci faza geçilmesi gibi birçok önemli düzenleme 1 Nisan itibariyle uygulamaya geçti. Biz de bugün bu önemli deðiþiklikleri okurlarýmýzla paylaþalým istedik.Ýþte hayatýmýzdaki yeni düzenlemeler:

Yabancýya vergisiz konut satýþý

Ýnþaat ve gayrimenkul sektörü, yüzlerce kalemden oluþan ülkemizin önemli lokomotif sektörlerinin baþýnda geliyor. Ancak son yýllarda yaþanan ekonomik daralma nedeniyle inþaatçýlarýn Hükümetten bazý talepleri olmuþtu. Bunlardan birisi de yabancýya KDV’siz konut satýþý idi. Yabancýlar ile 6 aydan daha fazla yurt dýþýnda yaþayan Türk vatandaþlarý, satýþ bedelini yurt dýþýndan getirilecek dövizle ödemeleri þartýyla, Konut veya iþ yeri olarak inþa edilen binalarýn ilk tesliminde uygulanmak ve bedeli döviz olarak Türkiye’ye getirilmek kaydýyla KDV ödemeyecekler.

KDV istisnasýndan yararlanarak Türkiye’de konut veya iþ yeri satýn alanlar, bu gayrimenkullerini bir yýl satamayacak, bu konut ve iþ yerlerini bir yýl içerisinde satmasý halinde, zamanýnda alýnmayan vergi tahsil edilecek.

Otomatik BES’te ikinci aþama

Kamu ve özel sektörde çalýþan 45 yaþýný doldurmamýþ mevcut çalýþanlar ile iþe baþlayan 45 yaþýný doldurmamýþ çalýþanlarýn, iþverenleri aracýlýðýyla bireysel emeklilik sistemine otomatik olarak dahil edilmesinde, iþyerindeki çalýþan sayýsýna baðlý olarak bir kademe getirilmiþti.

Kademeli geçiþ sistemine göre, 1000 ve üzeri çalýþaný olan iþyerleri için 01.01.2017 tarihinde bireysel emeklilik sistemine otomatik katýlým baþlamýþtý.

Otomatk BES’te ikinci aþama 250-999 arasýnda çalýþaný olan özel sektör iþyerlerinde çalýþan 4/a sigortalýlarý ile 4(a) ve 4(c) kapsamýnda, 5018 sayýlý Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununun eki (I), (II), (III) ve (IV) sayýlý cetvellerde yer alan kamu idarelerinde 01.04.2017 tarihi itibarýyla mevcut çalýþanlar otomatik olarak BES’e dahil edilecek.

GSS’de yeni dönem 

GSS’de yaþanan sorunlarýn baþýnda gelen gelir testi uygulamasýndaki zorunluluk kaldýrýlýyor. Artýk sadece primlerinin devlet tarafýndan ödenmesini isteyen dar gelirliler için gelir testine girme zorunluluðu bulunuyor.

Artýk yapýlan düzenleme ile 1 Nisan itibariyle aylýk 53.33 TL ödemeyi kabul edenler gelir testine girmeden doðrudan GSS hizmetlerinden faydalanabilecek.

Ayrýca, geçmiþ dönemlerde genel saðlýk sigortasý prim borcunu ödemeyen ve gelir testine de girmeyen vatandaþlarýn, tahakkuk eden borçlarý, 53.33 TL üzerinden yeniden hesaplanacak. Hesaplanan yeni borcun 1 Nisan 2017 tarihini takip eden aybaþýndan itibaren 12 ay içinde peþin veya taksitle ödenmesi halinde, bu tutara 1 Nisan 2017 tarihinden ödeme tarihine kadar geçen süre için herhangi bir faiz uygulanmayacak.

Yani gelir tespiti yaptýrmak zorunlu olmayacak ama bu durumda da primler aylýk 53.33 TL’den hesaplanacak. Eðer borcun silinmesi isteniyorsa hem gelir tespitine girilmesi hem de burada ailede kiþi baþýna gelirin asgari ücretin üçte birinden (592,50 TL) az çýkmasý gerekecek.

Teþvik yasaðýnda kademeli mahrumiyet

Birçok iþyerinin faydalandýðý beþ puanlýk SGK prim indiriminde, sahte ve kayýt dýþý sigortalý çalýþtýrdýðý tespit edilen iþverenlerin yararlanmýþ olduklarý teþvikler için uygulanacak olan kademeli mahrumiyet, 1 Nisan 2017 tarihi itibariyle yürürlüðe girdi.

Mahkeme kararýyla veya yapýlan kontrol ve denetimlerde çalýþtýrdýðý kiþileri sigortalý olarak bildirmediði veya bildirilen sigortalýyý fiilen çalýþtýrmadýðý tespit edilen iþyerleri,

- Ýlk tespitte bir ay süreyle,

- Ýlk tespit tarihinden itibaren üç yýl içinde tekrar eden her bir tespit için ise bir yýl süreyle,

5510, 3294 sayýlý Sosyal Yardýmlaþma ve Dayanýþmayý Teþvik Kanunu ve 4447 sayýlý Ýþsizlik Sigortasý Kanunu’nda yer alan sigorta primi teþvik, destek ve indirimlerden yararlanamayacak. Beþ kiþiden fazla olmamak koþuluyla çalýþtýrýlan toplam sigortalý sayýsýnýn yüzde 1’ini aþmayan sayýda, çalýþtýrýlanlarýn sigortalý olarak bildirilmediðinin veya bildirilen kiþilerin fiilen çalýþmadýðýnýn tespit edilmesi hâlinde kademeli mahrumiyet uygulanmayacak.