Nişanlılık dönemi krizleri

Evlilik Karar Süreci Araştırmamızın sorularından biri de “Nişanlılıktan evliliğe kadar ilişkiniz nasıl seyretti” şeklindeydi. Şimdi size araştırmamızda bu soruya verilen cevaplardan örnekler vereyim. 

Bir kadın şöyle dedi: Bitsin artık bu süreç denecek krizler olmadı. Ama ailelerin beklentileri yüzünden gergin hissettiğim ya da hoşumuza gitmeyen şeyler yaşadığımız oldu. Özellikle nişan alışverişi, düğün alışverişi zamanı biraz daha gergindi. Büyük krizler olmasa da küçük çaplı krizler oldu. Sorunlar ailelerimizin beklentileri ile bizim kafamızdakiler uyuşmadığı zamanlarda oldu. Genelde eşim bu aşamada yardımcı oldu. Düğün sürecinin geçici olduğunu, sonrasında ikimizin istediği gibi bir gelecek kurabileceğimizi ama ailelerin de taleplerini dikkate almamız gerektiğini, onlara anlayışlı olmamız gerektiğini söyleyerek beni ikna etti. 

Bir erkek şöyle dedi: Aileler arasında anlaşmazlık olmadı fakat benim bazı şeyleri istediğim gibi olması için ısrar etmemden dolayı eşime zor şeyler yaşattım. Küçük krizler oldu ama sonunda sağduyuyla atlattık.  

*** 

Başka bir erkek şöyle dedi: Sıkça krizler yaşandı. Çok fazla. Bu krizler kaçınılmaz bence. Tanıştığımız andan şu ana kadar en sıkıntılı dönem nişan ile evlilik arasıydı. Evlendik hepsi bitti. Çok ufak şeylerdi ama çok sıkıntı yaşattılar. Maddi sıkıntılar oldu. Aileler arası farklar çok abartıldı. 

Başka bir kadın şöyle dedi: İkimizden çok aileler arasında krizler oldu. Çevredeki örneklerle kıyasladığımda biz büyük olgunlukla yürüttük süreci. Ben kendi ailemin problemlerini sırtladım. Eşim kendi ailesinin problemlerini sırtladı. Eşim hep yanımda oldu ama maddi manevi zor bir süreçti. 

Başka bir erkek şöyle dedi: Aileler arasında anlaşmazlık olmak üzereydi ama idare etmeyi başardık. Bence evlilik süreci stresliydi. 

Başka bir kadın şöyle dedi: Bu dönemde eşimle konuşmalarımızın içeriği değişti. Artık mobilyacı, perdeci gezer olduk. Büyük bir kaos olmadı. Kültürlerimizin yakın olması kolaylaştırıcı oldu. Bence az hasarla atlatılmış bir süreç yaşadık. 

Diğer bir kadın şöyle dedi: Evlilik sürecinde sorunlarımız oldu. Aileler arasında maddi sorunlardan kaynaklı sorunlar oldu. Biz de kendi aramızda bazı problemler yaşadık. Bunlar ailelere yansıdı. Ailelere yansımasından çok pişman olduk. 

Başka bir erkek şöyle dedi: Nişanlılık döneminde sıkıntılarımız oldu. Hatta büyük sorunlar oldu ama çok şükür atlattık. Birbirimizi sevdiğimiz için sorunlarımızı çözdük. 

 

Evliliğe hasar verebilir

Nişanlılık döneminin yaşanma şekli evliliğin seyrini uzun süreli etkileyecek potansiyele sahiptir. Bu dönemde yaşanan krizler eşler veya aileler arasında tekrar tekrar hatırlanan acı yaşantılara, travmatik anılara sebep olabilir. İyi yönetilmezse evlilik hasarlı başlayabilir. 

Anlatılan öyküler dikkate alındığında nişanlılık döneminde çiftler ve aileler arasında yaşananların çeşitlilik gösterdiği söylenebilir. Bazı eşler ve evlilikler bu dönemi hasarsız hatta pozitif aşarken, bazı evliliklerde kriz yaşansa bile atlatılabildiğini, bazı öykülerde de hatırlanacak düzeyde krizler olur. Bu araştırmanın sadece evli çiftleri kapsadığı düşünülürse bazı çiftlerin “nişan atarak” ayrıldığını da unutmamak lazım.