Nobel Ödülüne Cizre’li Meryem hazýr, peki ya siz?

Meryem Bayram, Þýrnak Cizre’li bir genç kýz. Orada doðdu, büyüdü. 10 kardeþi var. Cizre Fen Lisesi’nde okuyor. Kendi imkanlarýyla, teknolojiyi, interneti kullanarak mükemmel Ýngilizce, orta seviye Korece öðrendi.

Bizler Cizre’yi sadece üretilen suni kavga haberleriyle duyarken, Meryem, Cizre’deki okulunun laboratuvarýnda dünyanýn geleceðini deðiþtirecek bir buluþun üzerinde çalýþýyordu.

Projenin adý Polimerlerin (Plastiðin hammaddesi) Doðada Çözünme Süresini Düþürmek için Alternatif Bir Yöntem. Yani, ekolojik kirliliði çok ciddi derecede azaltacak, doðal kaynaklarýn kirlenmesinin önüne geçebilecek, onlarca yýlda doðada kaybolan plastiði çok daha kýsa sürelerde yok edebilecek müthiþ bir buluþ.

Bu buluþ Meryem’e, Cizre’ye ve Türkiye’ye Uluslararasý Genç Mucitler Proje Olimpiyatý’nda dünya ikinciliði getirdi.

Daha sonra Bahreyn Krallýðý’nda düzenlenen “Gençlik Yaratýcýlýk Ödülü” bilim dalýnda dünya ikincisi oldu ve Bahreyn Kralý tarafýndan ödüllendirildi.

Meryem’in ödülü Cizre’deki haber ajansý temsilcileri tarafýndan basýn-yayýn organlarýna geçildi. Basýnda, birkaç gazetenin internet sitesinde üç-beþ satýrdan fazla yer bulamadý. Konunun içinde kavga-gürültü, kan, gözyaþý ve cinsellik olmadýðý için haber deðeri düþüktü, reytingi yoktu Meryem’in.

Belki bir-iki yýla Amerika’daki üniversitelerin bursu ile oraya gidecek Meryem. Belki de bir Amerikan üniversitesinin akademisyeni olarak dünya kimya tarihine geçecek. Amerika’da bir baþarý hikayesi olduðu için haber deðeri görmeye baþlayacak. Ýþte o zaman haberlerini duymaya baþlayacaðýz. Kendisini oraya ait hissettikçe bizde kýymeti artacak. Orada deðer gördükçe biz “gýyabýnda” gurur duymaya baþlayacaðýz.

“Türk” olduðu için baþarýsýný beðenmediklerimiz “Türk asýllý” olunca peþinden koþmak, “Aslýnda o bizim ülkenin evladý” diye züðürt tesellisi bulmak yetmedi mi? Artýk sahip çýkalým, buradayken sahip çýkalým, desteðe ihtiyacý varken destek olalým, baþarýya ulaþýp kendini ispatladýktan sonra deðil.

Meryem, Nobel Kimya Ödülünü alacak. Ama o ödülü Cizre’ye mi getirecek, yoksa Amerika’ya mý götürecek, bunu bizlerin ona sahip çýkmasý, destek olmasý belirleyecek.

Bu arada Meryem, bu satýrlarý sen de okuyacaksýn biliyorum. Güzel kardeþim, seninle bütün yüreðimle, bütün hücrelerimle gurur duyuyorum.

Cizre Fen Lisesi’ni, Cizre Kaymakamlýðýný, Meryem’in ailesini, öðretmenlerini… Kýsacasý bu baþarýda emeði geçen herkesi yürekten tebrik ediyorum.

BARIÞI GENÇLER GETÝREBÝLÝR MÝ?

Gençler tarafýndan kurulmuþ bir dernek: Genç Barýþ Ýnisiyatifi Derneði

Bu derneðin düzenlediði bir organizasyon : Türkiye Barýþ Zirvesi

Yaþlar 18-20…

Konular sanat, ekonomi ve 100. yýlýnda Ermeni Meselesi.

Konuklar; profesörler, iþ adamlarý, sanatçýlar...

28 Nisan Salý günü  Marmara Üniversitesi Haydarpaþa Kampüsü’nde bu zirvedeydim. Moderatörlüðünü üstlendiðim Ekonomi ve Barýþ oturumunda TÝM Baþkan Yardýmcýsý Mustafa Çýkrýkçýoðlu, iþ insanlarý Osman Zeki Özger ve Hayri Dayý ve Prof. Dr. Sedat Aybar ile birlikte gençlik, barýþ ve ekonomiyi konuþtuk.

Belki biz konuþtuk, gençler dinledi ama organize eden gençleri görünce, salonda dinleyen gençlerin gözlerindeki ýþýðý görünce þundan iyice emin oluyorsunuz ki dünyaya barýþý getirecek tek güç gençlik. Bu olaðanüstü organizasyondan dolayý, bu genç yaþlarýnda barýþ için çalýþan Genç Barýþ Ýnisiyatifi Derneði’nin kurucusundan sekreteryasýna her bir gönüllüsünü tebrik ediyorum.