Nokta operasyonun kodları

Terör örgütü PKK’nın uzun yıllardır varlığını sürdürmesinin birçok sebebi var. 

Bunlardan biri Türkiye’nin terörle mücadele konseptini savunma üzerine kurmasıydı. Terör operasyonları yurtiçi odaklıydı. Daha önce sınır ötesi operasyonlar da yapılmış ancak yetersiz kalmıştı. Bu konsept değişti. Operasyon sahası sınır ötesine, Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyine taşındı. Terörle kaynağında mücadele edilmeye başlandı. Bu konsept değişikliği terörle mücadelede önemli bir dönüm noktasıdır. 

Bir diğeri ise üst düzey isimlerin hedef alınamamasıydı. Birçok terörist etkisiz hale getiriliyordu ancak lider kadro olduğu gibi duruyordu. Lider kadro yaşadığı alt düzey kayıpları telafi edebiliyordu. Bu örgütün gücünü korumasıyla sonuçlanıyordu. 

Lider kadronun hedef alınması kritikti. Daha önce de girişimler olmuştu ancak başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Çünkü bu iş teknik ve istihbarat imkan kabiliyetiyle yakından ilgiliydi. Türkiye’nin savunma anlamında yerli imkanları sınırlıydı. Terörle mücadelede kullanmak amacıyla ABD’den SİHA istemiştik ancak bu talep türlü bahanelerle geri çevrilmişti. Bir de FETÖ unsuru vardı. Bir operasyon kararı alındığında talimat birliklere ulaşmadan Kandil’e gidiyor, lider kadro gizleniyordu. Hırsız içerideydi. Kilit işe yaramıyordu. 

FETÖ’nün devlet kadrolarından temizlenmesi bilgi gizliliğinin sağlanmasına, yerli İHA, SİHA yapımı operasyon kabiliyetinin artmasına yaradı. Terörle mücadelede konsept değişimiyle süreç farklı bir noktaya evrildi. 

Lider kadroya operasyon silsilesi Bahoz Erdal’la başladı. 2016’nın Temmuz ayında aracına bir bomba kondu. Örgüt Bahoz Erdal’ın hayatta olduğunu açıkladı ancak terör elebaşı o günden bu yana ortalıkta görünmüyor. 

Daha önce Kandil’de toplu halde basın toplantısı düzenleyen lider kadro bu operasyonun ardından gizlenmeye başladı. İkinci operasyon geçtiğimiz Ağustos’ta yapıldı. KCK sözde Yürütme Konseyi Üyesi Mam Zeki Şengali kod isimli İsmail Özden Sincar’da SİHA operasyonuyla etkisiz hale getirildi. Bu operasyon öncesinde Şengali tam bir ay İHA’larla izlendi. Girip çıktığı tüm örgüt binaları tespit edildi. Şengali’yi taşıyan araç Bayraktar SİHA’dan atılan iki füze ile havaya uçurulurken tespit edilen örgüt binaları da bombalandı. 

Bu operasyon lider kadroda büyük bir travma yarattı. Teröristler tamamen yer altına çekildi. Aralarındaki haberleşme kesildi. Bu, örgütün hareket kabiliyetini da minimize etti. Karayılan İran tarafına kaçtı, bir karakola sığındı. Türkiye’nin, lider kadronun tasfiyesinde SİHA/İHA kullanması üzerine terör destekçisi ülkeler “bu operasyonları nasıl engelleriz” arayışına girdi. Türkiye’nin teknik imkanlarının engellenmesi için bazı girişimler oldu. Ancak bunlar da bir şekilde aşıldı. 

Son operasyon geçtiğimiz günlerde yapıldı. Detaylarını gazetemizin sütunlarında okudunuz. Öcalan’a en yakın isimlerden, PKK elebaşı Rıza Altun tıpkı Şengali gibi izleniyordu. Kandil’deki Ebubekir köyünde lider kadronun bir toplantı yapacağı istihbaratı alındı. Toplantının düzenlendiği binayı İHA işaretledi ve F-16’lar o binayı vurdu. Rıza Altun ağır yaralandı. Beraberindeki üst düzey teröristler öldürüldü. Rıza Altun’un vurulan binadan ağır yaralı bir şekilde çıktığı, yaşadığı şok içinde bir müddet yardım beklediği, daha sonra bir hastaneye götürüldüğü belirtiliyor. Bir şekilde hayatta kalsa bile uzun bir süre Türkiye’ye zarar verecek girişimlerin içinde olamayacağı değerlendiriliyor.