Mustafa Nihat Yükselir
Mustafa Nihat Yükselir
Tüm Yazýlarý

Normalleþmede son düzlük: ÝKÝNCÝ YENÝ

Yeni Türkiye söylemi ile ilk Star Gazetesinin yeni renk, logo ve mizanpajý ile yenilenerek yayýna baþladýðý zamanlar karþýlaþmýþtým.

Star Gazetesi yenilenen hali ile çýkarken slogan olarak ‘’ Yeni Türkiye’nin Gazetesi ‘’ sloganý ile çýkmýþtý. Yeni Türkiye söylemini ilk kullanan Mustafa Karaalioðlu bu söylemi yönettiði gazeteye de uyarlamýþtý.

Bu söylem yaþanan süreci o kadar çok iyi ifade etti ki herkes tarafýndan benimsenerek kullanýldý.

Peki, eski Türkiye'de ne vardý, Yeni Türkiye'de ne oldu?

Hepimizin birlikte yaþayarak gördüðümüz bu deðiþimi kýsaca hatýrlayalým?

Eski Türkiye'de Kürtler, Aleviler, mütedeyyinler, gayrimüslimler ötekiydiler.

Eski Türkiye’de darbeler ve darbe seviciler muteberdi.

Eski Türkiye’de askeri vesayet vardý, postal seviciler güçlü, kudretliydiler.

Eski Türkiye’de, bu ülkede yapýlmýþ darbelerle, katliamlarla yüzleþmek ve hesaplaþmak suçtu.

Eski Türkiye’de memleketin sahibi bir avuç Beyaz Türk’tü, geriye kalanlar bidon kafalý, göbeðini kaþýyanlardý.

Eski Türkiye’de ekonomik krizler, borçlar, enflasyon, dýþ borç ülkenin kaderiydi

Eski Türkiye’de kaliteli eðitim, üniversiteye gitmek, kuyrukta beklemeden tedavi olmak, uçaða binmek, internet kullanmak bir ayrýcalýk sayýlýrdý.

Bu liste uzar gider

Ýþte yeni Türkiye, bütün bunlarýn adým adým tek tek deðiþtiði ve normalleþtiði Türkiye’dir

Yani Yeni Türkiye iktidara gelen Ak Parti'nin ülkeyi normalleþtirmesi ile baþlayan sürecin adýdýr.

Bu süreç Tayyip Erdoðan’ýn iktidardaki AK Parti Genel Baþkaný ve Baþbakan olarak 12 yýl sürdürdüðü bir süreçtir. 

Bu 12 yýl bir yandan süren normalleþme süreci ile birlikte birçok devrim niteliðinde yatýrýmlar, çýðýr açacak deðiþimler yaþanýrken bir yandan da birçok sancýlý dönemlerin yaþandýðý yýllar oldu.

Evet, ötekileþme son buldu, devlet Kürtler, Aleviler, mütedeyyinler, gayrimüslimlerle barýþtý.

Darbeler suç sayýldý, darbeciler yargýlandý, devlet Dersim katliamý ile yüzleþerek özür diledi.

Askeri vesayet son buldu, askerin paþa deðil devlet memuru olduðu kabul edildi.

Postal yalayýcýlarýn, darbe sevicilerin vatandaþa parmak sallama dönemi sona erdi.

Beyaz Türkler nostalji yapmaya baþladý, bidon kafalý, göbeðini kaþýyanlar ülkenin efendisi oldu.

Ekonomik krizler, IMF borçlarý, hastane kuyruklarý..vs son buldu

Kýsacasý eski Türkiye’deki ne hata varsa ortadan kalktý.

Ülke inanýlmaz bir hýzla normalleþirken;

Bu normalleþme karþýtý, eski Türkiye temsilcileri, darbeler, komplolar, ayaklanmalar hatta ihaneti bile deneyerek bu normalleþmeyi durdurmaya çalýþtýlar. Her giriþimleri hüsran olurken normalleþmeye dev bir adým attýrdý.

Bu 12 yýllýk normalleþme 10 Aðustos 2014’te yapýlan Cumhurbaþkanlýðý seçimi ile artýk baþka bir aþamaya geçti. Bu seçim ile toplumdaki normalleþme artýk son düzlüðe girdi. Bu artýk Yeni Türkiye’yi bile geride býrakan bir aþamaydý. Çünkü bu seçim ile 90 yýllýk bir sistem çöpe atýlarak yeni bir sisteme geçildi.

Bu büyük deðiþimi artýk Yeni Türkiye kavramý ile açýklamak imkânsýz. Yeni Türkiye söylemini ortaya atan Mustafa Karaalioðlu bu dönemi de tanýmlayan yeni bir söylemi ortaya koydu.

Karaalioðlu bu dönemi ÝKÝNCÝ YENÝ olarak tanýmladý.

Bu söylem de hýzla benimseneceðe benziyor.

Evet, bu dönemde o kadar çok ikinci yeni var ki

Mesela Yeni Türkiye’de ikinci yeni cumhurbaþkaný seçildi

Mesela kuruluþ ve yasal engeller sonrasý Ak Parti ikinci yeni genel baþkaný seçildi.

Mesela Yeni Türkiye’de ikinci yeni Baþbakan seçildi

Evet, bu ikinci yeni dönem ile adeta Yeni Türkiye normalleþmesi son düzlüðe girdi.

Son sürat normalleþmede ipi göðüslemeye gidiyor Türkiye.

Türkiye 'ikinci yeni'ye geçti ama CHP hala eski CHP

Türkiye’de devrim denecek deðiþimler son sürat devam ederken, ülkenin tüm kurum ve kuruluþlarý bu hýzlý deðiþim ve normalleþmeye uyum saðlarken, çatýcý muhalefet hala yerlerinde sayýyor.

Hala eski Türkiye’nin gerçeklerine yapýþarak ayakta kalmaya çalýþan CHP, çýrpýndýkça dibe vuruyor, dibe vurdukça çýkmak için yaptýklarý ile toplumun gözünde acýnasý, trajikomik duruma düþüyorlar.

Türkiye askeri vesayeti, darbeleri, statükoyu reddedip sistem deðiþtirirken, CHP hala 12 yýl önce Türkiye’yi felakete sürükleyen, kitapçýk fýrlatmayý tekrarlayarak kendini rezil etmekten geri durmuyor.

Bütün bu çýrpýnýþlar 12 yýlda kaybettiði dokuzuncu seçim sonrasý zorunlu olarak aldýðý olaðanüstü kurultaya giderken kendini kurtarma çabasýndan baþka bir þey deðil.

Karþý tarafta sistem deðiþikliðinin mimarlýlýðýný üstlenen bir iktidar, kazandýðý zafer sonucu Cumhurbaþkanýný seçiyor,genel baþkan seçiyor,baþbakan seçiyor,hükümet kuruyor,olaðan üstü kurultayýný,görev devir teslimlerini bir þölene dönüþtürüyor.

Diðer tarafta girdiði bütün seçimleri kaybetmesine raðmen deðiþmemek için direnen, parti içi kavgalar, krizlerle varlýðýný sürdüren CHP.

Ama farkýnda deðiller asýl CHP ve Kýlýçdaroðlu þimdi yandýlar.

Neden mi?

Anlatayým

Son 12 yýlda 9 seçim kaybeden CHP kurultaya parti içi muhalefet adýna adaylýðýný açýklayan Muharrem Ýnce'nin sert muhalefetiyle gün saymaya baþladý.
Muharrem ince parti içi muhalefet adayý olduktan sonra hýzlý bir aydýnlanma yaþadý. Daha önce biz yazdýðýmýzda Muharrem Ýnce'nin bizi yandaþ havuz medyasý olarak tanýmlamasýna sebep olan eleþtirilerimizi þimdi kendisi sýralýyor. Geçte olsa CHP'de birinin aydýnlanmasý sevindirici.

Neyse biz konumuza dönelim

Evet, on seçim yenilgisi sonrasý büyük gürültülerin koptuðu CHP, gaza alma çabasý ile 5 Eylül de kurultaya gitme kararý aldý ama bu kurultay CHP için artýk kâbusa döndü.

Çünkü CHP'nin önünde bir AK Parti kurultayý var.

Bu kurultayý seyreden, CHP'ye oy veren seçmen ve partililerde beklenti yükseld. Muharrem Ýnce'nin söylemlerinden de, Doðan medyasýnýn yaptýðý haberlerde de bu beklenti kendini ortaya koyuyor. Ak Parti'nin kongre yaptýðý kurultay salonundan tutun da büyük bir þölen gibi sevgi ve saygý çerçevesinde coþkulu geçen bir kurultaya karþýn CHP'nin geçmiþ kurultaylarýnýn, tel örgülerinin arkasýnda polis koridoru içinde çevik kuvvet eþliðinde sandalyelerin havada uçtuðu kurultaylar olmasý, CHP'nin bu kurultayý kâbuslar görerek beklemesine neden oluyor. Eðer bu kurultay da diðerleri gibi olursa CHP bir de kurultay yapmada Ak Parti'ye kaybedecek.

Girdiði bütün seçimlerden zafer ile çýkmýþ Ak Parti ilk defa bir olaðan üstü kurultay yaptý. Galiba her iki kurultay arasý en az bir olaðanüstü kurultay yapmayý da ihmal etmeyen, olaðan üstü kurultay gediklisi CHP, bu iþin nasýl yapýldýðýný da Ak Parti’den öðrenecek.