Öyle diyor þair Hüseyin Akýn ‘yan tesir’ isimli kitabýnda.
Cumartesi günü Üsküdar Baðlarbaþý’ndaki kitap fuarýný gezerken gördüm þairi. Daha doðrusu o beni gördü. Ben kitaplara odaklanmýþ, stantlarýn arkasýnda kim var pek dikkat etmiyordum. Birden þairin ‘hoþ geldiniz’ sesiyle uyandým.
Hüseyin Akýn kitaplarýný imzalýyordu. Bana da ‘yan tesir’i imzaladý. Dönüþte metroda okudum. Öyle diyor: “Sessizlik bir ölünün üstünü örter gibi/Film baþlar baþlamaz bütün sokaklar biter/Not býraktým dünyanýn þikâyet kutusuna/Bu kadar uzun yollar yapýlmasýn Allahým/Dil gurbette kalsa da eller kavuþsun yeter.”
***
Ondan sonra dikkat kesildim. Hemen her stantta bir yazarýn kitaplarýný imzaladýðýný gördüm.
Eskiden sahile kurulurdu kitap fuarý ve çok kalabalýk olurdu. Baðlarbaþý’na taþýnýnca ayný ilgiyi görür mü diye düþünmüþtüm. Yanýlmýþým.
Öyle yoðun ilgi vardý ki birinci salondaki stantlarýn birçoðuna kalabalýktan yaklaþamadým. Vakti kitaplara ayýrmak için yazarlara görünmemeye çalýþtým. Ama kitaplarýný imzalayan kadim dostum Dursun Gürlek’ten, gazetemiz yazarlarýndan Selahaddin Eþ Çakýrgil ve Mehmet Cemal Çiftçigüzeli’nden kaçamadým.
***
Fuarda sadece kitap sergilenip satýlmýyordu, bir dizi söyleþi ve etkinlik de beraberinde icra ediliyordu. Konferans salonlarý da týklým týklýmdý, koltuklar dolmuþ birçoðu ayakta dinliyordu.
Baðlarbaþý Kültür Merkezi sahile göre daha uygun olduðu için etkinliklerle ayrý bir cazibeye kavuþmuþ fuar.
Fuarda dikkatimi iki þey çekti.
Birincisi fuarý gezenlerin neredeyse yüzde yetmiþi her yaþtan hanýmlardan oluþuyordu. Biz erkekler azýnlýktaydýk.
Öyle anlaþýlýyor ki kültürümüzün geleceðine de hanýmlar damga vuracak!
***
Dikkatimi çeken diðer husus ise alt kattaki manzara idi. Ýkindi namazýný kýlmak için mescidin bulunduðu alt kata indiðimde uzun bir kuyruk vardý. Ramazan’daki pide kuyruðu gibi... Öyle beþ on kiþi deðil.
Kuyruk haricinde gezinenlerin elinde çay bardaðý gördüm. ‘Allah Allah çay kuyruðu mu acaba?’ derken kenardan ilerleyip mescide giderken baktým ki ne çayý kitap imzalatma kuyruðu.
Önde þair Cahid Koytak ve bir yazar daha vardý tanýyamadým, kitaplarýný imzalýyorlar, kuyruktakiler de sabýrla sýranýn kendilerine gelmesini bekliyorlardý.
Hani okumuyoruz baþýmýzý telefondan kaldýrmýyoruz diye yakýnýyoruz ya pek de haklý sayýlmayýz galiba.
***
Aslýnda bu haftaÜsküdar’a ikinci geçiþimdi. Belediye Baþkaný deðerli kardeþimHilmi Türkmen bey hemen her etkinliðe davet ediyor ama katýlamýyorum.
Abitpaþa’da ki Þems-i Sivasi camiinin ibadete açýlýþ merasimi için de Cuma günü yola çýktým ama varamadan ezan okununca tehiri mümkün olmadýðý için Cuma namazýný Asým Ülker camiinde kýldým. Cuma namazýndan önce icra edilen açýlýþa katýlamadým.
Ama kitap fuarý beni keyiflendirdi.
Tebrikler baþkan.
Pazar günü “En Güzel’in sözleri” temasýyla dördüncüsü düzenlenen ‘Alemlere Rahmet Uluslararasý Kýsa Film Yarýþmasý’nýn gala ve ödül törenine katýldým.
Siyer Vakfý’nýn organize ettiði bu özgün etkinliðe baþka bir yazýda temas edelim inþallah.