Geçtiðimiz hafta sonu, þair ve fikir adamý, Büyük Doðu ile Üstat Necip Fazýl Kýsakürek'ten el almýþ güzel adam Nuri Pakdil aðabeyi þehrimizde aðýrladýk. Arkadaþlarýyla birlikte geldiði Kayseri'de birkaç programa katýldýlar ve Üstat'dan esintiler sundular, Türk milleti olarak eksik kaldýðýmýz þiir ve edebiyat temalarýnýn altýný kalýn çizgilerle çizdiler. Çok fazla Kayserili, Pakdil ve arkadaþlarýnýn katýldýklarý programlara yoðun ilgi gösterdi. Ülke olarak birçok noktada maalesef eksik ve yetersiziz. Bunlardan ikisi þiir ve edebiyat. Bu alanlarda özellikle son zamanlarda neredeyse isim yok söyleyebileceðimiz. Bizlerin ilgisizliðinin aksine batý bu alanlarda hep söz sahibi olmuþtur. Gençlerin programlara gösterdiði ilgi, aslýnda bu iþlerin önünün açýldýðýnda ve ilgilenildiðinde raðbetin olacaðýnýn sinyalini verdi. Ýlgililerin de umarým bu durum dikkatini çekmiþtir.
Kayseri Düþünce Okulu yola çýktý
Kayseri Düþünce Okulu da Nuri Pakdil onuruna bir kahvaltý programý tertip ederek yaklaþýk 140 iþ adamý ve sivil toplum kuruluþu yöneticilerini bir araya getirdi. 2014 yýlý içerisinde kuruluþunu gerçekleþtiren Dernek, Berat Özipek'ten sonra Nuri Pakdil ve arkadaþlarýný programýna dahil etmiþ oldu. Yönetim Kurulu Kurucu Üyesi Ferhat Akmermer'in kürsüden ifade ettiði yedi güzel adamla yola çýkan Kayseri Düþünce Okulu'nun, ülke ve Kayseri adýna fikir ve düþünce üretme noktasýnda önemli iþler yapacaðý umudunu taþýyorum. Yeni Türkiye'de bu yapýlarýn yerinin olduðunu ve tüm ülke sathýnda yaygýnlaþmasý gerektiðini düþünüyorum. Eksik kaldýðýmýz yönlerimizde tamamlayýcý ve yönlendirici görevler üstlenecek bu gibi hareketlerin toplumun tabanýna hýzla yayýlarak önemli deðerler katacaðý inancýný taþýyorum.
Yerli iþletmeler yok oluyor
Globalleþen dünyada sermaye yapýlarý güçlü iþletmelerin hýzla ülke geneline yayýlarak pazar payýna hakim olduklarýný görüyoruz. Bu güçlü zincir iþletmeler hizmet kalitesini ve rekabet anlayýþýný o bölgelerde saðlarken, diðer taraftan yerel iþletmeleri de yok etme noktasýna getirdiklerine de þahit oluyoruz. Mesela yerel marketlerin bu ulusal marketler zinciriyle rekabet edebilme þansý zayýf kalýyor. Son günlerde Kayseri'de þubeleri olan bir market daha kapýsýna kilit vurdu. Her kapanan yerel market de ayrýca Kayseri toptancý esnafýna ayrý bir külfet getirmektedir. Ulusal marketlere zaten mal satamayan toptancý esnafý, kapanan bu yerel marketlerde de ciddi miktarlarda zarar etmektedirler. Ýþ böyle olunca da yýllardýr ticaret yapan bu toptancý esnafýmýzýn serzeniþleriyle karþýlaþýyoruz. Kayseri Ticaret Odasý Meclis üyesi iþadamý Kenan Erdem, Kayseri'de ticareti ulusal firmalarýn ele geçirdiðini ve yerel iþletmelerin giderek azaldýðýna dikkat çekti bir gazetenin sayfalarýnda. Ulusal markalarýn Kayseri Ticaretine hiçbir katký saðlamadýðýný vurgulayarak, böyle giderse hýzla yok olmaya devam edeceðiz diyen Kenan Erdem, aslýnda tehlike sinyalleri veren yerel iþletmelerin iç sýzýlarýný ortaya koydu. Bir taraftan yerel firmalar hizmet kalitesine ve fiyatlarýna bir çeki düzen vererek ya da ticari ortaklýklarla sermaye yapýlarýný saðlamlaþtýrýp yeni bir anlayýþla rekabette elini güçlendirmenin yolunu elde ederlerken, diðer taraftan da yerel yönetimler ve ilgili kurumlar bu noktada yapýlmasý gerekenleri yapmak sorumluluðunu üzerinde taþýmaktadýrlar. Çok göz önünde bulundurulmayan bu soruna bir an önce çözümler üretilmeyecek olursa, Kayseri yerel anlamda kaybeden taraf olacaktýr. Halkýmýzýn da bu hususun bilincini taþýmalarý gerektiðini düþünüyorum. Ancak yerel iþletmelerin de halkýn tercihini kendilerinden tarafa kullanmalarýný saðlayacak kalite ve fiyat standartlarýný yakalamalarý gerekir.
Son söz olarak, Pazartesi ve Cuma günleri TV 1 ekranlarýnda hazýrlayýp moderatörlüðünü yaptýðým “Bunu da Konuþalým” programýmda konuklarýmla, sektörlerin sorunlarýný ve farklý yönlerini ele alýp deðerlendiriyoruz. Program hem katýlýmcýlar hem de izleyiciler tarafýndan oldukça yoðun ilgi görüyor. Bu ilgiden duyduðum memnuniyeti dile getirmek istedim. Sað olun, var olun.