8 Aralýk 2015 tarihli Star yazýmýn baþlýðý “Ýslamsýz bir yeryüzü projesi” idi.
Geç kalmýþ bir devam yazýsý olsun bu da… Ýslamofobi’nin Türkiye yansýmasý: Erdoðanofobi
Ve Erdoðan’sýz bir Türkiye projesi.
Ne demek bu? Açýklayalým…
***
Bir yanda IÞÝD tiyatrosunun Ýslam adýna yaptýðý söylenen eylemler, bir diðer yanda Kur’an’dan ayet çýkarma önerisinde bulunacak kadar yüksek dozda promil alkolle bildiri yayýnlayan Fransýzlar. Ýslamofobi projesinin faaliyet raporunda boþ günü yok. Durmadan, dinlenmeden çalýþýyorlar.
Türkiye gibi din-i mübin-i Ýslam’ýn dünyadaki en önemli ve güçlü savunucusu durumundaki bir ülkede elbette Ýslamofobi’yi ayný isimle, ayný formatta yayýnlayamýyorlar.
Hani Hollywood’da bir film çekilir de filmin isminin orijinal çevirisi bir ülkeye uymayýnca oraya göre bir uyarlama isim verilir. Teknik adý “yerelleþtirme”.
Ýþte Ýslamofobi’nin Türkiye’de tutmayacaðýný bilenlerin yerelleþtirme projesi de bu; Erdoðanofobi.
Ýktidara geldiði 2002 yýlýnda dudak bükerek “Ne yapacak bu takunyalýlar bakalým” diyerek seyre duran, sonrasýnda -tek parti iktidarý olmanýn da etkisi ve hýzýyla- yapýlan hamlelerle þaþkýnlýk seviyesi artan bir tabakanýn günden güne, yýldan yýla artan “Artýk yeter” düþüncesinin geliþimini izliyoruz aslýnda.
Altýndaki düþünce Ýslamofobi ile ayný kaynaktan besleniyor. “Bizi bunlar mý yönetecek?”
Bu cümle 16 yýllýk süre zarfýnda þöyle evrildi.
Eskiden “Erdoðan’a oy vermiyorum, ama istikrar için kalmasý gerek” diyenler bile artýk “Ýsterse ülke batsýn, umrumda deðil, yeter ki Erdoðan gitsin” demeye baþladý.
Cumhurbaþkaný Erdoðan mütedeyyin bir lider, Ýslam dünyasýnýn ve diðer mazlum coðrafyalarýn da umut baðladýðý lider, Ýslam ile baðý bu. Yukarýda yazdýklarýmla Ýslam = Erdoðan, Erdoðan = Ýslam denklemini kurmaya çalýþmýyorum ama muhaliflerin zihnindeki kod bu. Bu yüzden Ýslamofobi’nin Türkiye karþýlýðý Erdoðanofobi.
Erdoðan da bu noktada bir simge, çok da güçlü bir simge. Çünkü Türkiye’deki muhafazakâr mütedeyyin ve milliyetçi kesimin birleþtirici, bütünleþtirici imamesi (tesbihin baþ tanesi) Erdoðan.
Bu “Artýk yeter, TAMAM, artýk gidin” türevi aforizmalarýn sebebi de Erdoðanofobi’nin buralarýna kadar gelmiþ olmasý.
O kadar ki, demokrasinin yýlmaz savunucusu olarak kendilerini tarif edenler bile Erdoðan’ýn kazandýðý demokratik seçimleri tanýmama eðilimde. Yani “Kazanan ben olmadýktan sonra neyleyim demokrasiyi” düþüncesiyle demokrasiye en derin yarayý da bu demokratik geçinenler açýyor.
***
TAMAM adlý sosyal medya kampanyasýnda en çok twitin atýldýðý ülkelere bakalým:
ABD , Ýngiltere, Avusturya, Singapur, Güney Afrika, Fransa, Avustralya, Finlandiya, Ýsviçre, Almanya, Yunanistan…
Ne oldu acaba, Avusturya’da çöpler mi alýnmadý? Fransa’da sular mý akmýyor? Finlandiya’da kaçak yapýlaþma mý arttý da buradan isyan twitleri geliyor?
Bir dakika, biz Cumhurbaþkanýmýz Recep Tayyip Erdoðan’ýn sadece Türkiye’yi yönettiðini zannediyorduk? Oralarýn yönetimi de mi AK Parti iktidarýnda da bu memnuniyetsizlik oluþmuþ?
Ýslamofobi’nin Türkiye’deki adýnýn Erdoðanofobi olmasýna bir de bu ülkelerden gelen twitler gözüyle bakýn. Daha net görülecek tablo.
PEKÝ BÝZ?
Biz fobiyle, travmatik düþüncelerle, saplantýlarla bakamayýz, bakmýyoruz.
Bizim bu ülkeden baþka ülkemiz yok, gidemeyiz, gitmiyoruz.
O yüzden bu ülkeyi en doðru þekilde yönetene, her gün ayrý fýrtýnalara girip çýkan bu dev gemiyi 16 yýl sað salim bugünlere getirebilene gidip oyumuzu vereceðiz.
Erdoðan saplantýmýz olduðu için deðil, akýlla, mantýkla, ferasetle bakarak doðrunun bu olduðunu gördüðümüz için.
Bir gün daha iyi yönetebilecek birileri çýkar...
Bir gün Avusturya’daki, Fransa’daki, Avustralya’daki, Ýsviçre’deki millet deðil, gerçekten Türkiye’deki millet “TAMAM” der…
Ýþte o zaman TAMAM olur.
Sadece 200 bini Türkiye’den atýlan, gerisi bot twitlerle, BBC Türkiye yönlendirmesi paylaþýmlarla filan deðil.
Burasý Türkiye, sizin twitle darbe yaptýðýnýz ülkelere benzemez.