Halime Sürek KAHVECİ
Halime Sürek KAHVECİ
Tüm Yazıları

O çocuk gitsin bu sınıftan!

Geçenlerde bir arkadaşımla sohbet ediyorduk. Konu malum, okullar. Anlattıkları kanımı dondurdu. Kızının sınıfındaki bir çocuk, babasını kaybetmiş. Bu nedenle psikolojik sorunlar yaşıyormuş ve sınıfın düzenini bozuyormuş. Öğretmen onunla yakından ilgileniyormuş ilgilenmesine de bir yandan da bazı velilere dert anlatması gerekiyormuş. Çünkü öğrencilerinden birinin annesi “Bu durum beni ilgilendirmez. Gitsin o çocuk bu sınıftan!” demiş. Bunları duyunca, durdum epeyce bir konuşamadım. Nasıl olur? Anne olmayı sadece kendi çocuğundan sorumlu olmakla eşdeğer tutmak, başka herkesin acısına taş olmak, nasıl bir ahlaki yapının ve değerler sisteminin ‘son çıktısı’ olabiliyor? Bırakın anne olmayı, insanlığın hangi yanına düşüyor bu vurdumduymazlık?

ANNENİN AJANDASI

Hayatınızı kolaylaştırsın mı?

Almanya’nın bebek bakım markalarından Bübchen, doğal içerikli ürünleriyle savunmasız bebek cildine siper olduğunu iddia ediyor. Aloe Vera Tohumu Proteinleri, Panthenol ve Papatya içeren bebek şampuanı tahriş etmeyen koruyuculuğuyla göz de yakmıyor. Aynı zamanda hassas ve problemli baş derisine sahip yetişkinler için de ideal.

Hareketli bebeklerin bez değiştirme zamanı hem bebekler hem de anneler için sıkıntı verir. Yerinde duramayan bebekler için geliştirilen külot gibi giyilen kolaylıkla çıkartılabilen bebek bezi Huggies Little Walkers ile belki bu zorluğu aşabilirsiniz. Bu arada Huggies Little Walkers Facebook’ta bir yarışma düzenledi. Yerinde duramayan bebeklerin seçileceği yarışmaya katılmak için hareketli bebeğin fotoğrafını yükleyip oy almak yeterli.

Nexcare soğuk-sıcak göğüs mompresleriyle anneler, rahatsızlık yaşamadan bebeklerini emzirebiliyor. Gevşetici özelliğiyle soğuk terapi, şişme ve mastit durumlarında göğüs tıkanmalarını ve ağrıyı hafifletmek amacıyla emzirme veya süt pompalaması sonrasında uygulanıyor. Sıcak uygulamada ise kompres, damarları bloke eden süt tortularına ilişkin problemleri önlerken süt akışını canlandırıyor.

BİR KALEM 1 TL

Marks & Spencer, Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) ile birlikte hayata geçirdiği sosyal sorumluluk projelerine bir yenisini daha ekledi. AÇEV yararına tasarlanan neon renkli, oyuncaklı ve taşlı kurşun kalemlir ve not defterleri Marks&Spencer mağazalarında satışa çıkarıldı. 1 TL’den başlayan fiyatlarla satılacak ürünlerden elde edilen gelir AÇEV’e bağışlanacak.

Sınıftaki en ufak bir ‘uyumsuzluğu’, “Benim çocuğumu bozuyor!” diye karşılayan tanıdıklarım da var. Sebep? Çocuklarını koruma isteği. Oysa nereye kadar koruyabileceklerini sanıyorlar! “Bırakın, empati kurmayı bir yana. Yine çocuğunuz açısından, sadece ve sadece onun iyiliği için düşünün” diyorum ben onlara. Ev akvaryumundan okul akvaryumuna geçen çocuklar, dışarıdaki dünyanın koşullarına bu kadar hazırlıksız olunca yaşayacakları hayal kırıklıklarıyla nasıl başa çıkacak? Geçen hafta kapıcı çocuklarının ayrı bir sınıfa toplandığına dair bir iddia vardı Gaziantep’te bir okulda. Alın bir de buradan yakın!

Aslında bu durumun daha da dallanıp budaklandığı durumlar var. Elvan’a kreş ararken gördüm. “Bizimle çocuğunuz hayata bir adım önde başlar!” diyordu bir tanesi. Hızla uzaklaştım oradan. Niye tüm çocuklar aynı yerden başlayamıyor hayata? Enerjinizi ve bilginizi niye buna harcamıyorsunuz? Bir başka anne, çocuğunu yazdırdığı ilkokulun anlatırken “Vallahi Alman okuluna yazdırdık. En iyi mühendislik okulları da Almanya’da. Üniversitede zorluk çekmeyecek, doğrudan oraya gidecek!” diyordu. Altı yaşındaki çocuğu için 15 yıl sonrasının reçetesini yazmıştı yani. Oğlunun mühendis olmak istemeyeceği aklından geçmiyor belli ki. Sonra “Aman benim çocuğumun sınıfında sorunlu öğrenci olmasın!” Önce bir aileye baksak diyorum, onları ne yapacağız?

Yaratıcılığını ortaya çıkarsın

Yıllardır çocukların eğitiminde önemli bir yer tutan Play-Doh’nun yaratıcısı          Hasbro’nun yepyeni markası KRE-O ile inşa oyuncaklarına yeni bir soluk geliyor. Çocuklar, KRE-O’nun Transformers ve Battleship temalarındaki karakterleri yapım parçalarıyla kendileri oluştururken özgün aksesuarlar ve KREON adı verilen mini figürlerle hayalleri de sınır tanımayacak. KRE-O’nun parça sayıları 60 ile 550 arasında değişen 20 farklı seti bulunuyor.