O fotoğraf ya da Kırkpınar’ın er’leri

Artık aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu (YSK)’nda. Türkiye için hayırlı olsun. 

 “Yeni Türkiye” tanımının aday profilleri açısından partiler nezdinde de kabul gördüğünü düşünüyorum.

Zira Meclis içi partilerin tümü aday listelerin çok büyük bir “revizyon”a gitti.

Bunun CHP ve HDP için farklı bir anlamı var. O konuya ayrıca değineceğim.

Ben size Ak Parti’nin YSK’ya listeleri teslim etmeden hemen önce...

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Parti Genel Merkezi’ndeki odasında son imzayı atarken twitter’dan paylaştığı fotoğrafın üzerinden bir okuma yapmak istiyorum.

7 Haziran sonrası “Nasıl bir Ak Parti Grubu oluşacak?” sorusunun cevabı...

Ve dahası “Nasıl bir Ak Parti olacak?” sorusunun cevabı tam da bu fotoğrafta anlatılıyor bana göre.

“Kırkpınar’ın er’leri”

Orhangazi’nin oğlu büyük komutan Süleyman Paşa’nın 40 akıncısının anısına günümüzde hala devam eden “Kırkpınar Yağlı Güreşleri”nde sahaya çıkan güreşçilerin kategorileri var biliyorsunuz.

Teşvik Boyu, Destek Boyu, Küçük Orta Boy, Büyük Orta Boy, Baş Altı Boy ve Baş Boyu...

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun odasından yansıyan fotoğraf işte o Kırkpınar güreşçilerinin kategorilerini hatırlattı.

Teşvik BoyuAbdurrahim Boynukalın, Ak Parti’nin Gençlik Kolları Başkanı ve pırıl pırıl gelecek vaat eden gençlerden. Davutoğlu hem aday seçimlerinde onu yanı başından ayırmadı hem İstanbul’dan aday yaptı. Boynukalın’ın şahsında Ak Parti’nin gençlere verdiği önem o fotoğrafa da böylece yansıdı.

Deste BoyuAli Sarıkaya, Ahmet Davutoğlu’nun yıllardır yanı başındaki isim. Kurmay zekası ve ketumluğunu bilmeyen yok. Listede yer alması Ak Parti’nin sadece gençleştirme değil, nitelik değişikliğine de örnek. Hele ki o son fotoğraf karesinde oluşu partinin kimliğine işaret.

Küçük Orta BoySüleyman Soylu ve Naci Bostancı’yı bu kategoriye koymayı uygun görüyorum. Biri siyaset bilimi alanında; diğeri saha çalışmasında birer dinamo. Soylu, yorulmaz bir teşkilatçı, Bostancı teorisyen. Ve Ak Parti’nin orta kuşağına işaret ediyor bu isimler. Fotoğrafa girmeleri tablonun tamamlanmasında önemli.

Büyük Orta BoyAhmet Aydın ve Mahir Ünal sanırım Ak Parti’nin önceki kuşak ile sonraki kuşaklar arasındaki bağlantıyı kuran tam da orta kuşağın bir tık üzerindeki temsilcileri. Hem yeteri kadar tecrübeye hem yeteri kadar gençliğe sahipler. Son imzaya şahitlik ediyorlar.

Baş Altı BoyMusta Şentop ve Belma Satır partideki hafızanın devamlılığına işaret ediyor. Hem tecrübeliler hem de bir sonraki dönemde yerlerini teslim edecekleri kadrolar için alan açıyorlar.

Baş Boyu: Ak Parti’de Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığına çıkmasından sonra sorunsuz bir devir teslim yaşanmıştı hatırlayın.

O devri teslimden sonra hem Cumhurbaşkanı ile uyumu, hem parti içi uyumu dengelerken aynı zamanda “hükümet etme” becerisini sürdürmek öyle çok kolay değildi.

İşte bu yüzden üç dönem kuralına takılıp aday olmayacak olan, Beşir Atalay’ından Mustafa Elitaş’ına, Haluk İpek’inden Mustafa Ataş’ına kadar ve özellikle Mehmet Ali Şahin’in Baş Boy’unda Ahmet Davutoğlu ile uyumlu bir görüntü vermesinin parti tabana müthiş bir mesaj olarak okuyorum.

Son tahlilde, Ak Parti Genel Merkezi’nden dosyalar halinde hazırlanmış isimlerin YSK’ya gitmeden önce Genel Başkan Ahmet Davutoğlu’nun odasından bize ulaşan bu fotoğraf, Ak Parti’nin bir siyasi partiden çok bir “hareket” olduğunun işaretidir.

Meşveret ve istişareye...

Kuşaklara, devamlılığa...

Tekamüle ve geleneğe bu fotoğraf şahitlik etmiştir.

HDP’ye karşı CHP alan savunmasına geçti

HDP, forvetlerini nerede komünist, Marksist, alevi ve solcu var doldurdu. Böylece hem sol marjinallerin... Hem sol liberallerin... Hem romantik solcuların...Oylarını alacağını... CHP’den büyük kopuş yaşanacağını...

Bu arada da Kürt seçmeninin her ne pahasına olursa olsun önemli bir kısmının yanlarında duracağını farz ediyor.

Bu duruma CHP’nin hamlesi tam bir “Alan savunması” şeklinde gelişti. CHP lideri Kılıçdaroğlu listeye “etnik” ve meshebi kimliklerini öne çıkaran isimleri aldı. CHP’nin “tek tipçi” geleneğine aykırı bu durum, HDP’nin hamlesi üzerine geliştiği için seçimde iki partinin çekişmesine şahit olacağız.