Mustafa KARAALÝOÐLU
Mustafa KARAALÝOÐLU
Tüm Yazýlarý

O meydanda dökülen kan hala akýyor

Bugün Mýsýr’da Rabiatül Adeviyye Meydaný’nda yapýlan unutulmaz ve unutulmamasý da gereken katliamýn yýldönümüdür. Kesin rakamlar hala bilinmiyor ama bütün olaylar boyunca hayatýný kaybeden Mýsýrlýlarýn sayýsý 3 bin 500’ü aþmýþ 4 bine ulaþmýþtýr. Darbe yönetimi dünyanýn gözü önünde, canlý yayýnda hiçbir kural ve ahlak tanýmadan insanlarýn üzerine, bazen hedef gözeterek ateþ yaðdýrdý. Katliamlara tepki gösterenlere de ateþ açýldý, en az 250 kiþi ayrýca öldürüldü. 16 Aðustos 2013’te yaþanan bu son toplu katliamýn adý tarihe Gazap Cumasý olarak geçti. Ama halkýn üzerine yaðan gazap yaðmuru bitmek bilmedi. 

Bu çapta kan akýtýlan darbe 21. yüzyýlýn baþýnda ve Mýsýr tarihinde ilk kez serbest seçimle yönetimin belirlendiði günlerde yapýldý.

Halen, baþta Mýsýr’ýn demokratik seçimle iþbaþýna gelen ilk Cumhurbaþkaný Muhammed Mursi olmak üzere, bütün Özgürlük ve Adalet Partisi veya bilinen adýyla Ýhvan üyeleri cezaevinde ve tamamýna yakýný hakkýnda idam kararý alýnmýþ bulunuyor.

Kanlý ve küstah bir darbe adým adým ilerledi ve Arap Baharý’nýn kalbine kurþun sýkýldý. Bütün Arap-Ýslam dünyasýný demokratikleþtirecek bir hareket erken dönemde baskýna uðradý. Batý göz yumdu, Ortadoðu’nun diktatör rejimleri baþlarýna gelecek tehlikeyi önlemek için darbeye sýnýrsýz destek verdiler. Mursi’ye el uzatmayan zengin ülkeler, darbe lideri Sisi’ye göstermelik seçimle iþbaþýna gelmeden kesenin aðzýný açtýlar.

Gazze katliamý nasýl Ýslam dünyasýný sadece acýya boðmakla kalmamýþ, gururunu da kýrmýþsa Mýsýr katliamlarý da ayný duyguyu uyandýrmýþtýr. Nitekim, Gazze’nin bugün içine düþtüðü acýnasý durumun bir sebebi de Mýsýr darbesinin bu talihsiz þehre kapýlarýný kapatmasýnýn sonucudur. Týpký, Suriye diktatörü Esad’ýn bu olaylardan cesaret alarak daha fazla kan dökmeye baþlamasý gibi...

Mýsýr’ýn düþmesi ve Arap Baharý’nýn püskürtülmesi bugün bölgenin neredeyse baþtan sona kana bulanmasýný tetiklemiþtir. Demokrasiyi erteleyen Ýslam ülkeleri bugün yeniden baskýya dönmenin gerilimini yaþýyor. O gerilim de ne yazýk ki daha fazla kan akýtýyor.

Bir yýlda o kadar çok kan aktý ki, zayýf hafýzalar Rabia’yý bile belli belirsiz hatýrlar oldu, ne acý. Oysa Rabia Meydaný’nda akýtýlmaya baþlanan kan þimdi Gazze’den Musul’a, Libya’dan Suriye’ye kadar akmaya devam ediyor. 

Þüphesiz en kahredici olan da Batý’dan Doðu’ya bütün dünyanýn olup biteni kayýtsýz bir alýþkanlýkla izliyor olmasýdýr. Bu kadarý da olmaz denilen her þey biz izlerken oluyor.