Obama mý Erdoðan mý merak ediliyor?

Cumhurbaþkaný Tayyip Erdoðan’ýn ABD ziyareti, önemli temaslarla devam ediyor.

Erdoðan, ABD’ye gitmeden haftalar öncesinde baþlatýlan ‘Obama görüþmek istemiyor’ kampanyasýna baþýndan itibaren önem vermedim. Birkaç nedenle. Öncelikle iki lider arasýnda yakýn tarihte G20 zirvesi baþta olmak üzere kapsamlý görüþmeler gerçekleþti. Ýkincisi, ABD’deki seçim takvimi, hýzla içe dönen bir program akýþýný zorunlu kýlýyor. Ama hepsinden önemlisi özellikle son on yýlda Türkiye, küresel ölçekte karþýlýk bulan etkinliði ile farklý bir duruþ sergiliyor. Bu aðýrlýk ve etkinliði, kritik görüþmelerin dakikalarýyla ölçtüðümüz günler çok ama çok gerilerde kaldý.

Türkiye’nin gücü, özellikle terör baþta olmak üzere boðuþtuðu sorunlarla iniþli çýkýþlý bir seyir izlese de; çoktan bölge gücü olmanýn ötesine geçmiþ durumda. DAEÞ örneðinde gördüðümüz manzara çok açýk. Bir yandan kendi yarattýðý canavardan korkan, diðer yandan ondan zarar görünce sorumluluðu baþkasýna yükleme eðiliminde olan güçler, kelimenin tam anlamýyla yolun sonuna gelmiþ durumdalar.

Ya Türkiye’nin, özellikle Cumhurbaþkaný Erdoðan tarafýndan dile getirilen terörün yeniden tanýmlanmasý baþta olmak üzere, yeni mücadele önerilerine adým adým gelecekler. Ya da kendilerini ve ülkelerini ‘Bunlarý hep Türkiye yapýyor, Erdoðan örgütlüyor’ diye kandýrmaya devam edecekler.

Coðrafyamýzý merkeze alarak yeni bir düzen kurma peþinde olan güçler, gayet iyi biliyor ki yeni çatýþma alanlarý olmadan bunu baþarmalarý mümkün deðil. Bunun için de kendilerine kuklalar ve tetikçiler lazým. Çünkü Batý bundan baþka bir dil, çatýþmadan baþka bir yöntem bilmiyor. Kendi tarihi böyle, hayata bakýþý böyle. Dünyayý kavrayýþý böyle. Neredeyse tüm iç dengelerini büyük iç savaþlarýn ardýndan kuran Batý’nýn; þimdi yeni bir düzen kurmak için kanlý araçlar kullanmasý þaþýrtýcý deðil.

Ýþte farkýmýz burada. Türkiye, bir büyük barýþýn inþasýna dair çok temel öneriler getiriyor dünyanýn önüne. Suriye’de söylediði nedir? Geniþ kesimleri temsil eden ve bir azýnlýðýn tahakkümüne dayanmayan bir yeni yönetim. Bunun için de adil ve açýk bir seçim. Irak’ta farklý bir tezi savunmadý. Tüm kesimleri sistemin içinde tutun, aksi takdirde baþka arayýþlara kapý açarsýnýz dedi.

Þimdi DAEÞ nereden çýktý, nasýl bu kadar geniþ bir alaný kontrol ediyor þaþkýnlýðýndaki dünyanýn iki yüzlülüðü tam burada. Týpký El Kaide nasýl ortaya çýktý derken yaþadýklarý iki yüzlülük gibi.

Tayyip Erdoðan, terörün dini, ýrký, mezhebi olamayacaðýný söylerken, Batýlý baþkentlerde ‘Ýyi de PKK olmazsa, PYD ile flört etmezsek Ankara’yý nasýl terbiye edeceðiz’ diye hesap yapanlarýn hesaplarýný tanýmadýðýný ilan ediyordu. Terör bizi vururken sessiz kalýp, üzerine çadýr tiyatrolarý kuranlar, canlarý yandýkça dönüp dolaþýp Türkiye’ye bakýyorlar.  

Bugün Türkiye’yi güçlü kýlan, barýþa dair söylediklerini anlamlý hale getiren budur. Hesaplarý bozuyor; kanlý çatýþmalarla deðil, ortak bir akýlla mücadele öneriyor. Terör üzerinden bölgemizi ya da dünyayý kontrol etme hastalýðýna son verilmesini istiyor.

O yüzden kimse kusura bakmasýn ama, kritik görüþmelerin hepsinde kimin ne söyleyeceði deðil, bizim sözümüz daha deðerli. Söyler misiniz? Baþkan Obama Türkiye’ye terör, Suriye ya da baþka herhangi bir baþlýkta ne önerecek? Tam aksine, hiç tevazu göstermeyelim. Bu konuda Cumhurbaþkaný Erdoðan’ýn ne söyleyeceði þu an sadece ABD için deðil, tüm dünya için daha deðerli.

Çatýþmayla yeni düzen kurma arayýþýnda olanlarýn, Türkiye’yi anlamasý imkansýz. Tayyip Erdoðan için en hafif deyimle yakýþýksýz ve zavallýca üretilen sözümona karikatürler ya da imajlar; tam aksine kendi yüzlerini yansýtýyor.

Barýþýn adresi Türkiye. Ýnanýn þu an pek çok büyük baþkentte karar vericiler, Obama’nýn deðil, Erdoðan’ýn ne söylediðini merak ediyor.