Obama, Beyaz Saray'daki ikinci döneminin ilk resmi yurtdýþý gezisini Ýsrail yerine hemen yanýndaki Kýbrýs'a yapsaydý, dünya açýsýndan daha anlamlý mesajlar verme fýrsatýný bulabilirdi. Çünkü, Ýsrail Baþbakaný Netanyahu'nun yeni koalisyon hükümeti kurma gayretleri içinde yaþanýlan bu ziyaret, dünyayý heyecanlandýrmýyor, bölgede dalgalanma yaratmýyor.
Ziyaret, ilk döneminde Ýsrail'e gitmeyen Amerikan Baþkaný'nýn (öncelikle ziyaret ettiði bölge müttefiki Türkiye olunca) Ýsrail ve Amerika'daki Yahudi lobisinde doðan kaygýlarý biraz azaltmaktan baþka bir anlam taþýmýyor.
Obama, ülkeye varýþýnda, Amerika ile Ýsrail'in ortak öyküsünden söz etti ama, iki ülke arasýndaki "stratejik ittifak" hayli zor günler yaþýyor. Ýsrail, Ýran'ýn nükleer silah kapasitesine kavuþmasýna artýk aylar kaldýðýný ve bu ülkenin derhal vurulmasý gerektiðini savunurken, Obama'nýn yanýtý, "Durun bakalým, bu iþi diplomasiylehalledebiliriz" oluyor. Netanyahu ve Ýsrail'e yön veren sað siyasigüçler, Batý Þeria'daki Filistin topraklarýndaki yerleþim birimlerini yaygýnlaþtýrma peþindeyken Washington, Avrupa ile birlikte bu politikayý "barýþ umutlarýnaindirilmiþ darbe" olarak deðerlendiriyor. Obama'nýn gündeminde "iki devletli" Filistin çözümü var, Ýsrail bu konuyu sürekli askýda tutmayý tercih ediyor. Amerikan Baþkaný, Irak ve Afganistan serüvenlerinden sonra Suriye'de benzer bir askeri harekatý asla düþünmüyor, Ýsrail, geliþmelerin güvenliðini doðrudan tehdit ettiðini savunarak "ortak müdahale"nin peþine düþüyor. Amerika, Müslüman Kardeþler'in öne çýktýðý "Arap Devrimi"sürecini yumuþak karþýlarken, Ýsrail, bölgedeki demokratikleþmenin radikal dini hareketlere yol verdiðini ve mutlaka kontrol edilmesi gerektiðini savunuyor.
Bu nedenle...
Obama'nýn Ýsrail gezisinden geriye bir tek, iki ülke arasýnda iþleyen askeri ve istihbarat mekanizmalarýna övgüden baþka bir sonuç kalmayacak gibi görünüyor...
Oysa...
Obama'nýn ayak bastýðý Doðu Akdeniz kaynýyor...
Kýbrýs ve Rusya
Kimse, bugünlerde, Kýbrýs Rum lideri Nikos Anastasiades'in yerinde olmak istemez...
Ülkesi batmýþ durumda. Bankacýlýk sistemindeki yolsuzluklar, kötü yönetim, Kýbrýs Rum ekonomisini Alman Þansölye Angela Merkel'in insafýna terk etti. Merkel de, Kýbrýs bankalarýný kurtarmak amacýyla geliþtirdiði 10 milyar Avro'luk istikrar paketine, bugüne kadar görülmemiþ bir madde eklemeyi tercih etti. Kýbrýs Rum yönetimi, alacaðý mali destek karþýlýðýnda halkýnýn bankalardaki paralarýnýn yüzde 10'una "vergi" adý altýnda el koyacaktý, Rum parlamentosu bu paketi reddetti.
Eðer kabul etseydi, dünya bir de parasýný memleketinden kaçýran Ruslar'ýn sorunuyla uðraþmak zorunda kalacaktý. Ülkelerindeki vergi denetiminden para kaçýran Rus zenginlerinin Rum bankalarýndaki paralarýnýn toplamý 32 milyar dolar düzeyinde. Merkel bunu, en az Putin kadar biliyor ve önerisinin ayný zamanda, Rusya'ya ait paradan 3.2 milyar dolara el koymak anlamýna geldiðinin de farkýnda.
Nitekim, Putin, plan açýklandýðý an bu iþin dünya açýsýndan "bela çýkartacaðýný" çok net ifade etti.
Gelen bilgiler, Rusya'nýn Kýbrýs Rum kesiminde yeni bir atak geliþtirdiði yönünde. Dünyanýn doðalgaz devi Gazprom'un bankasý Gazprombank'ýn Rum lider Anastasiades'e yeni bir kurtarma planý sunduðu belirtiliyor. Plana göre Rumlar, Kýbrýs çevresindeki zengin doðalgaz yataklarýnýn kullanýmýný Gazprom'a devredecek, karþýlýðýnda da Gazprombank'tan Avrupa'dan gelecek paradan fazlasýný tahsil edecekler.
Amerika için asýl tehdit
Geliþme, dünyadaki gücünü bir enerji imparatorluðu olarak korumakta kararlý Amerika için doðrudan tehdit. Çünkü, Anastasiades, son geliþmeye kadar, doðalgaz yataklarýna Amerikan þirketlerinin yatýrým yapmasýný, bu sayede, Türkiye'nin yataklar üzerindeki hak taleplerini durduracaðýný düþünüyordu. Kýbrýs ile Ýsrail açýklarýndaki doðalgaz yataklarý ise Amerika açýsýndan çantada keklik olarak görülüyordu.
Ama Merkel,"fakir güneyli" Kýbrýs Rum halkýný aþaðýlamaya kalktý, Putin karþý atak gerçekleþtirdi, iþler bu hale geldi.
Doðu Akdeniz'deki varlýðýnýn geleceði açýsýndan Obama önce Lefkoþa, oradan da Ankara'ya uðramalý. Çünkü, bu bölgede iþler, artýk, yalnýz Ýsrail ile yürümüyor.
NEVRUZ KUTLU OLSUN: Haber yöneticiliðinin tamamý "Nevruz gerginliði" öyküleriyle geçmiþ bir gazeteci olarak bugün yaþanýlacak geliþmeyi merak ve umutla bekliyorum. 2013 Nevruz'unun, siyasi açýdan da ilkbaharýn müjdecisi olmasýný temenni ediyorum.