Ýngiltere’deki obezite sorununa karþý hükümet ve doktorlar iþbirliðine gitti. Fast food ürünlerden baðýmlýlýk yapan kimyasallarla çocuk dergilerinden abur cubur reklamlarýný çýkarýlmasý gibi bir dizi yasal düzenlemenin ardýndan hasta sayýsý düþtü.
Beslenme ve Diyetetik Bölümü tarafýndan 24 Ekim 2013 tarihinde Okan Üniversitesi’nde Prof. Dr. Türkan Kutluay Merdol önderliðinde yapýlan sempozyumda bir araya gelen uluslararasý otoriteler çaðýn en büyük saðlýk sorununda kritik noktalara dikkat çekti. Toplantýya Ýngiltere’den Plymouth Üniversitesi Ýnsan ve Saðlýk Bilimleri Fakültesi’nden katýlan Prof. Dr. Anne de Looy’da obezitede vücuttaki yaðlanma tipi hakkýnda uyarýda bulundu. Özellikle bel ve karýn içi yaðlanmanýn obezitede en riskli tipi olduðunu belirten Prof. Dr. Anne de Looy, “Vücudun karýn içi ve bel bölgesindeki yaðlanmanýn dýþýnda bulunan fazla yaðlanma saðlýðý kesinlikle tehdit etmiyor” dedi. Obeziteye neden olan çevresel koþullarýn deðiþtirilmesinin önemini vurgulayan De Looy’un özellikle karýn iç bölgesinde yaðlanmaya neden olmayacak besinlerin üretiminin gerekliliði üzerinde durmasý konuþmasýnýn en dikkat çekici bölümüydü. Dünyaca ünlü hekimin konuþmasýndan aldýðým notlarý da sizlerle paylaþmak istedim. Obeziteye dur demenin yolunun hükümet ile besin endüstrisinin iþbirliði içinde atýlýmlarý yasalarla hayata geçirmesi gerektiðini vurgulayan konuþmasýndan çarpýcý notlarý þöyle sýralayabilirim.
Þiþmanlýk tarih olacak
“Fast food yiyecekler hazýrlanýrken tadýn baðýmlýlýk yaratmasý için birçok kimyasallar besinler hazýrlanýrken ekleniyor. Ýlk olarak hükümet ile besinin hazýrlanmasýnda saðlýða zararlý kimyasallarýn arýndýrýlmasý için kanunlar çýkarttýk. Þu an için düzenli ve kontrollü olarak uyguluyoruz. Ýkinci yaptýðýmýz en önemli atýlým; yað ve tuz oranýný azaltmak oldu.Üçüncü olarak; 12 yaþ altý çocuklarýn kullanacaðý tüm dergi, kitap, çizgi film vs hiçbir materyalinde yiyecek reklamý bulunmayasýna yasak getirdik. Umuyorum 10 yýl içinde obezite Ýngiltere için sorun olmaktan çýkacak.