Obezite kantinde bekliyor

Çocuklarýn zamanlarýnýn büyük bölümünü geçirdiði okul sýralarý obezite açýsýndan risk faktörü. Kantinlerden alýnan yaðlý, þekerli besinler hazýr meyve sularý çocuklarýn fark etmeden kilo almasýna neden oluyor.

Çocukluk çaðý obezitesinin önlenmesinde okullar önemli rol oynuyor. Okul çoðu çocuklarýnýn vakitlerinin büyük bölümünü geçirdiði okuldaki kantinler, yemekhanelerde sunulan yiyecekler obezite için tehdit oluþturuyor. Okullarda fast food tarzý beslenmeyle yüksek kalorili yiyecekler ve þekerli içecekler tüketen çocuklar kantinden aldýklarý çikolata ve gofret gibi atýþtýrmalýklarla yakamayacaklarý bir enerjiye sahip oluyor. Bu süreçte þiþmanlýk kaçýnýlmaz oluyor. 

Þiþmanlýk 10 kat arttý

Obezite ile Mücadele için Dünya Saðlýk Örgütü, Avrupa Bakanlar Toplantýsý Ýstanbul’da yapýlmýþtý. Bu doðrultuda “Obezite ile Mücadele Avrupa Þartý” imzalandý. Burada en riskli grubun okul çaðý çocuklarý olduðu tüm ülkeler tarafýndan kabul etti. 40 yýldan bu yana þiþmanlýk problemi okul çaðý çocuklarýnda yaklaþýk 10 kat arttý. Ev dýþýnda yemek yeme alýþkanlýklarýnýn artmasý, fast-food  besin tüketimi eðilimi ve okul çaðý çocuklarýn ve ergenlerin günlük beslenme gereksinmelerinin yüzde 60-80’nini okul kantinlerinden karþýlamasý þiþmanlýk riskini tetikleyen faktörlerdir.

Meyve sularýndaki tehlike

Kantinlerde; bisküvi çeþitleri, tost, sandviçler, hamburger, simit ve açma gibi tek yönlü yiyeceklerin bulunmasý, enerji yoðunluðu yüksek, vitamin ve mineral gibi besin öðeleri içeriði düþük beslenme alýþkanlýklarýný tetikliyor. Kutu içerisinde satýlan meyve sularý ve kolalý içeceklerin yaklaþýk enerji miktarý 200 kalori civarýndadýr. Günde yaklaþýk iki kutu yaný 500 ml. civarýnda þekerli içecek tüketildiðinde, diðer beslenme koþullarý sabit kalmak koþuluyla ayda ortalama 1 kg civarýnda aðýrlýk artýþý meydana gelir.