Obezite spora engel değil

Aşırı kilosu olanlar için egzersiz kesinlikle sakıncalı değil, aksine uzun ve sağlıklı yaşam için gereklilik. Ancak spor öncesi mutlaka kardiyovasküler risk faktörleri araştırılmalı ve vücut ölçümleri yapılmalı.

Toplumda yanlış bir kanı var, ‘Çok kilolusun ve fiziksel egzersiz kalp krizine neden olabilir’. Aslında böyle düşünmelerini sağlayan bazı örnekler olduğu için çoğu obez kadın, erkek fark etmeksizin zayıflarken yürüyüş yapmayı bile tehlikeli bulur. Obezler için açıkçası egzersiz yapmak kesinlikle sakıncalı değil, hatta egzersiz yapmaları şart diyebilirim. Ancak her obez kişi egzersize başlamadan önce genel bir değerlendirmeden geçmeli ve kardiyovasküler risk faktörleri açısından değerlendirilmeli. Risk analizi yapılırken kişinin aile hikayesi, örneğin ailede erken yaşta ölüm olup olmadığı, kalp hastalığının varlığı gibi konular araştırılırken vücut ölçümleri (boy, kilo, bel çevresi, yağ yüzdesi vb) alınmalı ve kan testlerinin sonuçları değerlendirilmelidir.

Bisiklet ve yüzme en ideal spor

Aşırı kilolular için; aktiviteler arasında düz yolda yürümek, düz yolda bisiklete binmenin en iyi 2 egzersiz olduğunu söyleyebilirim. Ayrıca aşırı kilolu insanlarda vücut ağırlığı üzerine bindiği ve eklemlere daha az yük oluşturduğu için bisiklet veya yine benzer nedenlerden dolayı yüzme açıkçası kolay yapılan, sağlık sorunu yaratmayan aktiviteler olarak düşünülebilir. Egzersiz programı önerirken obez kişinin şişmanlık dışındaki hastalıklarının göz önüne alınması kullanılan ilaçlarının bilinmesi de oldukça önemlidir. Sağlıklı zayıflama önerileri yanında yapılan güvenli fiziksel aktiviteler kalp damar sağlığını koruyor. Bunun yanı sıra meme kanseri, rahim kanseri, kalın bağırsak ve prostat kanserlerinin görülme sıklığını azaltmasını sağladığı bilimsel araştırmalar ile kanıtlandı. Ortalama her gün 30 ile 40 dakika yürüyen bir insanın büyük tansiyonu yaklaşık 6-8 saat boyunca 10 mmHg, yani bir birim düşüyor. Günde iki kez yapılsa tansiyon ilacı gibi obez kişilerde etkili oluyor. Ayrıca sadece tansiyonu düşürmüyor altta yatan damar sağlığını bozucu faktörleri de iyileştiriyor. Şeker hastalığı üzerinde de çok önemli iyileştirici etkileri var. Bunlar dışında spor yapmak; güçlü kas ve kemikler , kendimizi enerjik, zinde hissetmemiz ve sağlıklı yaşlılık için de gerekli.