Þiþmanlýk ve obezite iliþkisinde genler kadar çevre faktörü de önemli. Bilim adamlarýna göre, bu konuda çevre obeziteye yatkýnlýðý saðlayan genleri tetikliyor. Sonuçta þiþmanlýk kaçýnýlmaz oluyor.
Genler obezite, kanser, diyabet ve kalp gibi tedavisi zor olan hayat kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve ölümle sonlanan hastalýklar için önce silahý doldurur, çevre de tetiði çeker. Burada genetik geçiþin nasýl olduðu deðil genetiðin çevre ile nasýl etkileþtiði, gen dizilimizdeki farklýlýklarýn çevre koþullarýna nasýl bir tepki verdiði önemlidir. Genlerin kilolu olma durumuna iki þekilde etki ettiðini açýktýr. Ýlk olarak obezite ailevi mirastýr. Obezitede genetik faktörler yüzde 40 kadar etkilidir. Anne ve baba obez ise çocuðun obez olma rihtimali yüzde 80’dir. Annede obezite var ve babada obezite yoksa çocuklarýnýn yetiþkinlik döneminde obez olma ihtimali yüzde 40, hem anne de hem de babada obezite yoksa çocuk aþýrý beslenir ve aktivitesiz bir yaþam sürerse obeziteye yakalanma ihtimali ancak yüzde 10’dur.
Ýkizlerden biri neden obez
Ýkinci konu ise genleri aktif hale geçiren mekanizmadýr. Aslýnda aileler bireyleri ayný genetik özellikler kadar ayný çevre koþullarýný da paylaþýrlar. Ancak ailenin hepsinde obezite ayný oranda görülmez. Genlerdeki farklýlýklar da obeziteye yakalanma durumunu deðiþecektir. Buna en iyi örnek tek yumurta ikizlerinden birinin obez diðerinin obez olmasý. Bilim adamlarý Japonya’da yetiþen normal kilolu, ABD’de yaþayan diðer obez ikizleri inceledi. ABD’de yaþayan þiþman ikizin fast food tarzý beslendiði belirlendi.