Okul yemekleri ile obezite arasýnda güçlü bir iliþki var. Çocuðunuzu okul yolunda bekleyen obezite riskinden korumak için atacaðýnýz en doðru adým ona tenefüslerde yiyebileceði güvenli besinler hazýrlamak.
Okullar artýk yemek servisi veren kurumlar haline gelmeye baþladý. Aileler okul menüleri olanlarý tercih ediyor ve çocuklarýn yemek yemelerinin garanti altýna alýnmasýný saðlýyor. Okul menüleri çocuklarýn yaþlarýna uygun olmayan kalori yükü ile dolu olduðu ihmal ediliyor. Bu nedenle okul yemekleri çocuðu biranda obez dahi yapabiliyor.
Çanta nasýl olmalý
Saðlýklý bir beslenme çantasý, çocuðunuzun saðlýklý bir büyüme ve geliþme saðlayabilmesi için önemli bir anahtar olup obeziteden korunmada da önemlidir. Çocuðunuza okulda yiyeceði saðlýklý besinler hazýrlamak kadar besinleri koyacaðýnýz çanta da önemli. Beslenme çantasýnýn yalýtýlmýþ malzemeyle hazýrlanmasý bu açýdan ilk tercihiniz olmalý. Sýcak havalarda beslenme çantasýnýn kenarlarýna plastik buz kalýplarý yerleþtirmek önemlidir. Çünkü süt, peynir, yumurta ve et gibi besinlerin oda sýcaklýðýnda uzun süre saklanmasý uygun deðildir ve zararlý bakterilerin oluþmasýna imkân tanýr.
Annelere öneriler
Beslenme çantasýnda sýkça bulunmasý gereken bir grup, süt ve süt ürünleridir. Çocuðunuzun çantasýnda UHT sütlerin yer almasý daha uygundur. Sütün menüde bulunmadýðý günlerde küçük paket yoðurtlar veya kutu ayranlar beslenme çantasýnda yer almalýdýr. Ýkinci besin grubu ise et ve et ürünleridir. Beslenme çantalarýnda en sýk yer alan et ürünü yumurtadýr. Yumurtanýn çocuðunuza yararlý olmasýný istiyorsanýz, yumurtasýný 12 dakika haþlamalýsýnýz. Üçüncü besin grubu ise tahýl ve tahýl ürünleridir. Ekmeðin dýþýnda, çocuðun menüden sýkýlýp dýþarýda satýlan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börekte çantasýna konulabilir. Dördüncü besin grubu da, sebze ve meyvelerden oluþmaktadýr. Sandviçin içine domates, salata veya tatlý yeþilbiber dilimleri eklemek, ya da patatesli börek yerine sebzeli böreði tercih etmek, çocuklar için daha uygun olacaktýr.